Gündem

Antibiyotiğin Virüse Etkisi Yok

Antibiyotiğin Virüse Etkisi Yok

Antibiyotiğin  Virüse Etkisi Yok
19-09-2020 07:00


Hayrullah AĞKAŞ

Sivas Numune Hastanesi görevlileri Ecz. Ege Gök ve Ecz. Gamze Doymuş, doğru ilaç kullanımına ilişkin bilgiler verdi.

Akılcı İlaç Kullanımı Danışma Merkezi görevlileri Gök ile Doymuş, doğru bilinen yanlışlar ve Covid-19 süresince oluşan bilinçsiz bitkisel tıbbi ürünlerin temini hakkında bilgiler verdi.

Akılcı ilacın tanımı yapan Ecz. Ege Gök, ?Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun dozda, uygun maliyetle ve kolayca  sağlayabilmeleridir. Şu an bitkisel ürünleri eczaneden almak yerine aktardan alan birçok insan var. Tabii ki Covid-19 riskine karşı bilinçli bitkisel gıda takviyesi kullanımını da tavsiye ediyoruz. Fakat, hastaların kendi fikirleri doğrultusunda değil. Gıda takviyesi kullanmak isteyen hastanın alerjik durumunun ve rutinde kullanmakta olduğu ilaçları ile etkileşim riskinin değerlendirilmesi  gerektiği için önce doktorunu bilgilendirerek,  eczacı danışmanlığında kullanması  gerekmektedir? dedi.

DOKTOR REÇETE VERMEDİKÇE ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN

Gök; uygun antimikrobiyal tedavinin hastalığın şiddetinin ve süresinin kısaltılması için çok önemli olduğunu söyledi.  Ülkemizde antibiyotiğin en çok kullanılan ilaçlar arasında olduğunu ifade eden Gök, doktor reçete vermedikçe antibiyotik alınmaması gerektiğini dillendirdi. Alınan ilaçların doz aralıklarının takip edilmesi gerektiğini belirten Gök, hastalara Akılcı İlaç Kullanımı Danışma Merkezi´ne başvurmaları halinde akılcı ilaç kullanımı konusunda bilgi verdiklerini belirtti.

?VİRÜSLER ÜZERİNDE ETKİSİ YOK?

Covid-19 süresince antibiyotik ile ilgili doğru bilinen yanlışlar hakkında konuşan Ecz. Gamze Doymuş ise ?Antibiyotik bakteriyel enfeksiyonlar üzerinde kullanılır. Bu sebeple bakterilerde etkilidir. Virüsler üzerinde etkisi yoktur. Hastalarımızın genel olarak karıştırdığı nokta bu. Öksürük ve ateşe iyi geldiği için yine aynı şekilde Covid-19 belirtilerine iyi gelebileceğini düşünüyorlar. En büyük yanlış buradadır. Antibiyotik, bakteri kaynaklı olan enflamasyonu azalttığı için, ateş ve öksürük buna bağlı olarak azalır. Covid-19 ve/veya herhangi bir rahatsızlığınız için doktorunuz reçete etmediği sürece asla antibiyotik kullanılmayınız.? dedi.

Covid-19´un viral enfeksiyon olduğunu kaydeden Doymuş,  virüslerin tedavisinde antibiyotiğin işe yaramadığını aksine bilinçsiz kullanılması durumunda vücutta başka tahribatlara yol açtığını sözlerine ekledi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER