Gündem

Eczacılar, Güvenin Simgesidir

Eczacılar, Güvenin Simgesidir

Eczacılar, Güvenin Simgesidir
14-05-2014 23:31


ERSAN ARSLAN

Sivas 37. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Uğur Akkuş, eczacılarla birlikte 14 Mayıs Eczacılık Günü Dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Akkuş, daha sonra oda binasında basın toplantısı düzenledi.

Akkuş burada yaptığı konuşmada modern eczacılığın temellerini oluşturan ilk eczacılık sınıfının kurulduğu ve ilk eczacılık dersinin verildiği 14 Mayıs 1839 tarihinin üzerinden 175 yıl geçtiğini belirtti. Akkuş; ‘Meslekî tarihimizde özel bir yere sahip olan bugünü, Türk Eczacıları Birliği olarak eczacı odalarımız, eczacı kooperatiflerimiz, eczacılık fakültelerimiz ve 30.000 eczacımız ile birlikte kutluyor olmanın kıvancını yaşıyoruz’ dedi.

‘ECZACILIK MESLEĞİ

DEĞER KAYBINA UĞRUYOR’

Eczacılık mesleği hakkında bilgiler veren Akkuş, eczacıların son 10 yıldır giderek artan sorunlarla boğuşmak zorunda kaldığını söyledi.

Eczacıların aynı zamanda hastaların sağlık danışmanı olduğunun altını çizen Akkuş; ‘Eczacılık; hastalıkların teşhis ve tedavisi ile hastalıklardan korunmada kullanılan ilaçların hazırlanması ve hastaya sunulması, ilacın analizlerinin yapılması, etkisinin devamlılığı, emniyeti, etkinliği ve maliyeti bakımından gözetimi; ilaçla ilgili standardizasyon ve kalite güvenliğinin sağlanması ve ilaç kullanımına bağlı sorunlar hakkında hastaların bilgilendirilmesi ve çıkan sorunların bildiriminin yapılmasına ilişkin faaliyetleri yürüten sağlık hizmetidir. Bu anlamda eczacı; ilacın üretiminden hastaya ulaştırılmasına kadar her aşamada yetkinlik sahibi olan bir ilaç uzmanı ve sağlık danışmanıdır. Eczane ise; en kolay erişilebilir, halka en yakın sağlık kuruluşu olarak sağlık sisteminin kilit taşıdır. Söz konusu çoklu fonksiyonları sebebiyle üzerine titrenmesi, gözbebeği gibi korunması gereken eczaneler son 10 yıldır giderek ağırlaşan sorunlarla boğuşurken eczacılık mesleği değer kaybına uğramaktadır.’ Dedi.

TEMAMIZ, ‘SAĞLIK OKURYAZARLIĞI’

Bu yıl 14 Mayıs Eczacılar Günü’nün ana teması olarak ‘Sağlık Okuryazarlığı’nın belirlendiğini belirten Akkuş, amaçlarının eczanelerin en güvenilir sağlık birimleri olduğunu hatırlatarak kamuoyunda farkındalık yaratmak olduğunu söyledi.

Akkuş şu ifadeleri kullandı:

‘Sağlıkta tasarruf söylemi altında bütçeyi tutturmak ve sosyal güvenlik açıklarını kapatmak adına uygulamaya konulan ilaç politikaları eczacıyı ve eczaneyi vurur hale gelmiştir.

Tüm bu sorunların ortasında yol almaya çalışırken sağlık sisteminin geliştirilmesine ve halk sağlığının korunmasına katkı sunmak için büyük çaba sarf ediyoruz. O nedenle; 1968’den 2009’a Eczacılık Günü, 2009’dan bu yana Eczacılık Haftası olarak kutladığımız 14 Mayıs’ın ana teması olarak bu yıl ‘Sağlık Okuryazarlığı’nı belirledik. 12-18 Mayıs 2014 tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz Eczacılık Haftası’nda; ülkemizde maalesef oldukça düşük seviyelerde bulunan sağlık okuryazarlığı olgusuna vurgu yapmak; sağlık hizmetlerinden yararlananların bilgi ve danışmanlık ihtiyaçlarının karşılanmasında ise eczanelerin en güvenilir sağlık birimleri olduğunu hatırlatarak kamuoyunda farkındalık yaratmak, sağlık otoritesinin ve sağlık çalışanlarının dikkatini bir kez daha bu yöne çekmek istedik.

Sağlık hizmeti alanlar cephesinden bireyin doğru bilgilenmesi, kendini ilgilendiren hususları tam ve net bir biçimde anlaması, doğru sağlık kararları alabilmesi ve kendisi açısından olumlu sağlık çıktıları elde etme anlamına gelen sağlık okuryazarlığı, sağlık profesyonelleri yönünden ise meslekî tatmin, hastayla doğru iletişim ve klinik becerilerin gelişmesi demektir. Bu doğrultuda sağlık alanının tüm bileşenlerinin birincil çabası, tedaviden önce, sağlık okuryazarlığını ve buna bağlı olarak koruyucu sağlık hizmetlerini geliştirmek olmalıdır.’

‘ECZACILAR, GÜVENİN SİMGESİDİR’

Eczacıların eve eczanelerin 175 yıldır güvenin simgesi olduğunu belirten Akkuş, bundan sonra da olmaya devam edeceklerini söyledi.

Akkuş, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

‘Eczacılar ile halka en yakın sağlık birimleri olan Eczaneler güvenin ve sağlığımız adına güvencenin simgesidirler. 175 yıldır bu bilinçle hizmet sunan eczacılar, bundan sonra da bu güvene layık olarak halkımıza hizmet sunmaya devam edecektir. Eczacılılarımızın 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü’nü kutlar, her doğan günün ülkemiz ve dünyamız için sağlıklı günler getirmesini dileriz.’

Akkuş konuşmasının ardından Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası ile ilgili üzüntüsünü dile getirdi. Akkuş, ‘Orada hayatını kaybeden emekçi kardeşlerimize Allahtan rahmet, aileleri ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum’ ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER