Gündem

?Çok İyi Durumdayız?

?Çok İyi Durumdayız?

?Çok İyi Durumdayız?
28-11-2013 17:33


KEMAL ÇAĞLAYAN

Sivas İl Özel İdaresi, İl Genel Meclisi 2013 yılı Kasım Ayı toplantısı 19. Birleşimi gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Sedat Özata yönetimindeki toplantıya Sivas Valisi Zübeyir Kemelek konuk oldu. Toplantıya Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan da katıldı.

Meclis toplantısında tek gündem maddesi üzerinde duruldu. Bu doğrultuda İl Özel İdaresi’nin 2014 yılı Yatırım Programı komisyon raporlarının okunmasının ardından oy birliği ile kabul edildi. Toplantıda, köylerin içme suyu sorunları da gündeme geldi. Köylerdeki içme suyunun israf edilmemesi ve bu sayede yeterli düzeye gelmesi için meclis üyeleri ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan tarafından sayaç kullanımının şart olduğunun altı çizildi.

 ‘ÇOK İYİ DURUMDAYIZ’

Gündem maddesinin görüşülmesinin ardından Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, bir konuşma yaptı.  Kemelek, Sivas İl Özel İdaresi’nin ekonomisi, gelir-giderleri ve denk bütçesi ile Türkiye ile kıyaslandığında çok iyi durumda olduğunu söyledi.

Sivas’ın geniş bir coğrafyaya sahip olduğunu belirten Kemelek, ‘Burada 22. Dönem İl Genel Meclisi Üyeleri olarak güzel hizmetler verdiniz. İlimizin tabi coğrafyası çok geniş, yerleşim sayısı çok fazla, 8500 kilometre gibi bir yol ağına sahibiz. Yollarımızın altyapısı çok sağlıklı değil. Bin 220 köy, 900’ün üzerinde mezra var. İçme suyu götürülmüş. Bunların her sene bakımlarına dünya kadar masraf yapılıyor ve halkımızın sağlık, mutluluk içerisinde bulundukları yerde yaşamalarını temin etmeye çalışıyoruz. Felsefemiz şehirde ne var ise köyde de aynı konforu halkımıza yaşatmak. Sizlerde bu doğrultuda hareket ediyorsunuz. Komisyon çalışmalarında öncelikleri belirlerken halkın başta içme suyu ve yol olmak üzere en medeni ihtiyaçlarını göz önünde bulunduruyorsunuz. Bizim, İl Özel İdaremiz ekonomisi itibariyle, gelir ve giderleri itibariyle denk bütçe hesabına göre çalışmış, Allah’a şükür batan hiçbir şey yok. Görebildiğim kadarıyla, bütün Türkiye ile de kıyasladığımızda çok iyi durumdayız’ dedi.

‘HAYALİ KAYNAK YOK’

İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi’nin kısıtlı imkânlarla sonsuz ihtiyaçların giderilmesine yönelik önemli çalışmalar yürüttüğünü belirten Vali Kemelek, gerçekleştirilen bütün programların kaynağının belli olduğunu, hiçbir hayali kaynağın olmadığını söyledi.

Bütçe konusuna da değinen Vali Kemelek, şu şekilde konuştu:

‘İhtiyaçlarımız çok fazla, burada kıt imkânlarla sonsuz ihtiyaçların giderilmesine yönelik bir çalışma yürütülüyor. O bakımdan baktığımız zaman biz iyi durumdayız. Bütün programa alınanların kaynağı belirli. Hiçbir hayali veya şişkin kaynak yok. Nitekim geçen sene de, evvel ki sene de öyle oldu. Bu sene de inşallah 85 milyon liranın üzerinde gerçekleşecek bir bütçemiz olacaktır. Tabi sizler, komisyon olarak veya genel kurulda aldığınız kararlarla buna son şeklini veriyorsunuz. Uygulama konusu bize kalıyor. Biz de sizleri mahcup etmeyecek şekilde başta genel sekreterimiz ve onun ekibi olarak, kaymakamlar, hatta köy muhtarlarına kadar herkes el birliği ile bu bütçenin en iyi şekilde gerçekleşmesini sağlamaya çalışacağız. Bir kuruşunu dahi israf etmeden zamanında bitirmeye çalışacağız. Çünkü önümüzdeki programa hazır durumdayız biz.  Ona göre teknik ekibimiz ve ekipmanımız var. Çünkü geçmişte de bunun benzerini yaptık, Allah’a şükür yüzde yüzün üzerinde gerçekleştirmemiz oldu. Zaten, 2013’ün gerçekleşme oranında öyle zannediyorum ki Ocak ayı içerisinde kamuoyu ile paylaşacağız.

22. dönem olarak aşağı yukarı 5 yıla yakın bir süredir hizmet veriyorsunuz. Burada yapılan hizmetler küçümsenecek şeyler değil. Aşağı yukarı her yıl 75-85 milyon gibi rakamlara imza atıyorsunuz. Bunu 5’le çarptığınızda çok büyük rakamlar ediyor. Her köyde, her yolda sizin emeğiniz bulunmaktadır. Bu gayret ve çalışmalarınızdan dolayı bütün Sivas halkı adına teşekkürlerimi arz ediyorum. Önümüzdeki dönemde de tekrar sizleri görmek istiyorum.’

‘SAYAÇ KULLANIMI ŞART’

Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, köylerdeki içme suyu sorununu ve nedenlerine dikkat çekti. Bu sorunun çözümü için su sayacı kullanımının şart olduğunu belirten Ayhan, bu konuda Türkiye’de çeşitli örnekler olduğunu, sayaç uygulaması bulunan köylerde hiçbir su sıkıntısının yaşanmadığını söyledi.

Bu uygulama gerçekleştiğinde belki ilk etapta tepki toplayabileceklerini belirten Ayhan ‘ama bunu bir defa yapacağız ve sorunu da gidermiş olacağız’ dedi.

Ayhan, şu şekilde konuştu:

‘Geçen yıl içme suyu ile alakalı bir çalışma yaptık idare olarak. Türkiye’de bunun uygulamaları var. Bu saat uygulamaları olmadığı sürece Sivas’ta su sorunu hep devam edecek. Benim kendi köyümde de iki kaynak vardı, saat yoktu, su yetmiyordu. Kaynak bire düştü, saat takıldı, su fazlası ile yetmeye başladı. Bununla ilgili çok güzel örnek uygulamalar var. Yaz döneminde çok yoğun bir nüfus var. Sivas’ta şuan içme suyu problemi yoktur. Ama yetersiz olduğunu iddia eden ya da bu yönde talebi olan çok köyümüz var. İçme suyu yönetmeliğinde bunun tamir bakım ve giderleri köy tüzel kişiliğine aittir ve bu çok sembolik bir rakamdır. Köy tüzel kişiliği bu gideri nereden karşılayacak? Suşehri’nin bir köyünde yıldırım düşmesinden dolayı 2 bin TL’lik paratoner arıza vermiş, hemen burayı arıyor. Köyün bu anlamda bir bütçesi olsa, kaymakamlığın koordinesi ile bu yürütülse içme suyu konusunda Sivas’ın bir problemi olmaz. Bunu özellikle 2014’te gündeme almamız gerekiyor. Bununla ilgili örnekleri analiz etmemiz gerekiyor. Şuan Denizli bunu çok güzel uyguluyor. 0,5 tona kadar ücretsiz, bundan sonra belirli fiyatlar koymuşlar. Gelirin yüzde 80’i köy tüzel kişiliklerine, yüzde 20’si ilçe kaymakamı köylere hizmet götürme birliklerine aktarılıyor ve birlik koordine ediyor. Çok güzel bir sistem ve Denizli’de hiçbir su sorunu olmadığını oradaki genel sekreter arkadaşımız ve yetkililerle görüştük. Sivas’ta bunu eğer gündeme almaz isek hiçbir zaman Sivas’ta su sorunu bitmez. Bunu bir defa yapacağız, bir defa üzüleceğiz, belki çok tepki de alacağız ama bunu bir defa yapacağız ve sorunu da gidermiş olacağız.

Bu meclisin, tavsiye, temenni niteliğinde bir kararıydı. Bunu biz idare olarak destekliyoruz ve inşallah uygularız.’

‘85 MİLYON LİRALIK

BÜTÇE YAPIYORUZ’

Konuşmasında bütçe çalışmalarına da değinen Ayhan, bu yıl 75 milyon lira bütçe yapıldığını ve ilavelerle 95 milyon lira harcama yapıldığını, 2014 yılı için ise 85 milyon bütçe yapıldığını ancak 100 milyon liranın üzerinde gerçekleşme hedeflediklerini söyledi.

Ayhan, sözlerini şu şekilde noktaladı:

‘20 gündür yoğun bir çalışma yapılıyor. Önceki toplantıda 85 milyon liralık bütçe onaylandı. 2012’de 55 milyon liralık bir bütçe vardı. 2013’te 75 milyon bütçeydi, 95 milyon lira harcama yaptık. Ama biraz kaynak iyi geldi, biraz da dipte köşedeki paraları toparlayarak bunu artırabildik. 2014 yılı için 85 milyon liralık bir bütçe yapıyoruz, inşallah geçmiş dönemdeki uygulamalar gibi bunu 100 milyonunun üzerinde tamamlayabiliriz.

Uygulanabilir bir programın olması lazım. Yani programı ne kadar gerçekçi yaparsak, toplum karşısında da o kadar dik dururuz. Sadece yazıp da uygulanabilir olmadığı zaman hem idari, hem de sizlerle sıkıntı yaşadığımızı bu dönem birkaç ilçede gördük. Onun için elinizden geldiği kadar idare ile irtibatlı, hem de seçim dönemi dikkate alan geniş, güçlü, parasal yönü fazla olan bir program yapılmaya çalışıldı. Ben hem bütçe, hem de imar komisyonuna 5 yıllık stratejik planı dikkate alarak yapmış olduğu programdan dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah, seneye bu desteğiniz devam eder. Gerçekleşme oranımız ne kadar yüksek olursa kurum olarak bizim yüzümüz de o kadar ak olur.’

Konuşmaların ardından meclis toplantısı sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER