Gündem

Madımak´a Ödenek

Madımak´a Ödenek

Madımak´a Ödenek
28-08-2013 18:18


ERSAN ARSLAN / ÖZEL HABER

Sivas İl Özel İdaresi tarafından kamulaştırılarak Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürülen eski Madımak Oteli’nin kamulaştırılması kapsamında otelin bedeline dönük devam eden hukuksal süreçte Yargıtay, ‘1 milyon 617 bin lira’ daha bedel artırımı kararı verdi. Bu kararla birlikte Madımak için ödenen toplam tutar yaklaşık 9 milyon lirayı aşacak.

Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, yerel mahkemenin 2 milyon liralık bedel artırım kararına İl Özel İdaresi ve mülkiyet sahiplerinin itiraz ettiğini, Yargıtay’ın da bu kararı bozarak ilave 1 milyon 617 bin lira daha bedel artırımı kararı verdiğini söyledi.

Yaşanan gelişmeler üzerine konuyu Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile paylaştığını Bakan Yılmaz’ın da Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşerek, ödeme için kaynak aktarılmasını sağladığını belirten Ayhan, paranın 1-2 gün içerisinde İl Özel İdaresi hesabına aktarılacağını ve hemen mülkiyet sahiplerine gereken ödemenin yapılacağını söyledi.

‘BAKAN YILMAZ, BÜYÜK ŞANS’

Sivas’ın hemen her sorunu ile yakından ilgilenen Bakan Yılmaz’ın bu konuda da hemen devreye girdiğini belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Bakan Yılmaz’ın Sivas için büyük bir şans olduğunu söyledi.

Ayhan; ‘Madımak Oteli kamulaştırıldı. Daha sonra Madımak Oteli’nin sahibi dava açtı. Ödenen bedeli yeterli görmedi. Yerel mahkeme 2 milyon daha bedel artırımı kararı verdi. Biz onu ödedik ve temyiz ettik. Tabi otel sahibi de itiraz etti. Biz dedik ki, ‘fazla’ onlar dedi ki, ‘eksik.’ Dosya Yargıtay’a gitti. Yargıtay bozdu, nasıl bozdu, aleyhimize bozdu. Dedi ki, ‘daha da az vermişsiniz’ 1 milyon 617 bin TL daha ekstra bir fiyat çıktı. Para da yok. Toplam da 9 milyon liraya yaklaştı. Tıkandık, 1 milyon 617 bin TL ciddi para, bir okul parası bizim için. 16 derslikli bir okul parası. Hemen yazdık çizdik hazırladık. Bir aylık süremiz var. Sayın bakanımıza ben mail atıyorum, acil konuları. Sayın Bakanımız da cevaben ‘hafta sonu Sivas’tayız orada görüşelim’ dedi. Şansımıza Maliye Bakanı da Sivas’a geldi o hafta. Bugün yarın hesabımıza 1 milyon 617 bin lira düşüyor. Bu bir bakan farkı işte…

En büyük şansımız, hakikaten en büyük şansımız, Milli Savunma Bakanımız gibi bir Sivaslı vekilin bakan olması… Ben bunu bir bürokrat olarak çok fazla söyleyemiyorum ama bazen de söylemek gerekir. Şimdi bu olmasa Özel İdare bütçesinden belki yola harcanması gerekirken, 1 milyon 617 bin lirayı Madımak’a vermiş olacaktık ki, Madımak, İl Özel İdaresi tarafından kamulaştırılmış’ dedi.

Kurumsal anlamda gerek Bakan Yılmaz, gerekse diğer milletvekilleri ile iyi bir diyalog içerisinde olduklarının altını çizen Ayhan ‘Hem bakanımız, hem vekillerimizin hepsiyle kurumumuz arasında ciddi bir bilgi akışı var. Sürekli de destek alıyoruz. Her konuda. Bu konuda biz çok memnunuz. Kurumsal altyapımızı güçlendirici söylem ve destekleri var. Bundan da çok memnunuz’ dedi.

Aynan, bu kararla birlikte yapılan ödemenin ardından hukuksal sürecin de sonlanmış olacağını söyledi.

KAMULAŞTIRMA HUKUKİ SÜRECİ…

2 Temmuz 1993’te Sivas’ta çıkan olaylarda 37 kişinin hayatını kaybettiği Madımak Oteli’nin kamulaştırılması çalışmalarında İl Özel İdaresi ve mülkiyet sahiplerinin anlaşamaması üzerine

Sivas 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada, görevlendirilen bilirkişi heyeti otel için 5 milyon 601 bin 225 TL kamulaştırma bedeli raporu vermiş, mahkeme de bu bedel üzerinden otel mülkiyetinin İl Özel İdaresi’ne devrine hükmetmişti.  Mülkiyet sahiplerinin karara ilişkin itirazı ile devam eden hukuki süreçte otel için yerel mahkeme 2 milyon 90 bin 58 TL’lik bedel artırımına karar verdi. Mahkemenin kararı ile tutar 7 milyon 691 bin 283 TL’ye çıktı. Bu karara İl Özel İdaresi ve mülkiyet sahipleri bir kez daha itiraz etti. Her iki tarafta temyiz hakkını kullandı ve dosya Yargıtay’a gitti. Yargıtay, mülkiyet sahiplerinin itirazını haklı bularak son artırılan 2 milyon TL’lik bedel üzerine 1 milyon 617 bin TL’lik bir bedel artırımı daha yaptı. Bu kararla birlikte Madımak Oteli için ödenen toplam kamulaştırma bedeli 9 milyon 308 bin 283 lira olacak…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER