Gündem

?TRT Bizim Milli Kuruluşumuz?

?TRT Bizim Milli Kuruluşumuz?

?TRT Bizim Milli Kuruluşumuz?
07-04-2014 17:36


ERSAN ARSLAN

Sivas Valisi Âlim Barut, ‘Biliyoruz ki, TRT bizim milli kuruluşumuz. Çok güzel anılara imza attı, çok güzel yayınlar yaptı. Türkiye’nin 50 yıllık geçmişinde çok önemli görevler üstlendi’ dedi.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğünün 50. Yıl kutlamaları çerçevesinde 'TRT Yayıncılık ve Tarih Müzesi' olarak TCDD işbirliği ile hazırlanan 'TRT Müzesi Vagonu' Sivas’a geldi.

Yayıncılık tarihinin en eski mikrofonlarından bugünün sanal stüdyolarına, tarihi giysilerden Atatürk’ün kullandığı mikrofonlara, radyo tiyatrolarından tarihi filmlerde kullanılan oklara kadar birçok objenin yer aldığı TRT Müzesi Vagonu’nun Sivas’taki ilk ziyaretçisi Vali Âlim Barut oldu.

TCDD 4. Bölge Müdürü Hacı Ahmet Şener ve TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan ile birlikte Sivas Tren Garı’ndaki 'TRT Müzesi Vagonu'nu gezen Vali Barut, mezede yer alan objeler hakkında yetkililerden bilgi aldı.

‘BEN DE TARİHİ TELEVİZYON SEYİRCİSİYİM’

Vali Barut ve beraberindekilere müze ve içeriği hakkında bilgiler veren Müze Rehberi Suat Yüksel, TRT’nin ilk yıllarındaki bazı programlar hakkında da bilgiler verdi.

Burada TRT ile ilgili düşüncelerini paylaşan, Vali Âlim Barut, TRT’nin eski bir izleyicisi olduğunu söyledi. Vali Barut, ‘1961-1962’lerdeki yurttan sesler programı saat 5’e doğru başlardı. O program hala kulağımda. O türküleri, o zamanda sevmiştim. Şimdi de o türküleri dinlediğim zaman çocukluğuma gidiyorum. Yurttan Seslerin anonsunu hiç unutmuyorum. İkincisi de radyo tiyatrosuydu. Cumartesi günleri yayınlanırdı. Ben o zaman imkânlar ölçüsünde o radyo tiyatrolarının büyük çoğunluğunu dinledim.

Ankara’da televizyon ilk yaygınlaştığında sene 1971’de ilk televizyon seyrettiğimde kahvelere doluştuk, Akdeniz oyunlarından TRT’nin ilk naklen yayını yapılıyordu. Akdeniz oyunlarının bir bölümünü orada seyrettim.

Ben liseyi Kırşehir Kaman’da okudum. Ankara’dan sonra televizyon yayınının ilk genişlemesinde Kaman’ı kapsadı. O sırada 1972 Münih olimpiyatlarının naklen yayını bildiğim kadarıyla TRT’nin ilk yurt dışı naklen yayınıydı. 3 tane kahvehanede televizyon vardı. Bende tarihi televizyon seyircisiyim’ ifadelerini kullandı.

‘VALİ BARUT KELOĞLAN İLE TANIŞTI’

'TRT Müzesi Vagonu'nda nostaljik objelerin yanı sıra şuanda kullanılmakta olan teknolojik objelerde vardı. Vali Barut, vagon içerisinde oluşturulan özel mini stüdyoda TRT Çocuk’ta yayımlanan Keloğlan Çizgi Dizisi’ne konuk oldu. Vali Barut, teknolojinin yardımı ile bir anda kendisini Keloğlan ile karşı karşıya buldu. Keloğlan ile sohbet eden Vali Barut, bu deneyimden oldukça keyif aldı.

‘MİLLETİMİZİN SEVİNCİNDE DE

ÜZÜNTÜSÜNDE DE TRT VAR’

'TRT Müzesi Vagonu' gezisinin ardından değerlendirmede bulunan Vali Âlim Barut, TRT’nin önemine dikkat çekti. Geçmişi olmayanın geleceğinin de olmayacağını belirten Vali Barut, TRT’nin 50 yıllık geçmişinde çok önemli görevler üstlendiğini söyledi.

Kendisinin de Sivas Tren İstasyonu’na yaklaşık 50 yıl önce geldiğini belirterek bunun güzel bir tesadüf olduğunu Söyleyen Vali Barut, şu ifadeleri kullandı:

‘Geçmişi olmayanın geleceği olmaz. Geçmişi bilmeden geleceğe ilişkin hedeflerimiz ve amacımız çok zor hale gelir. İşte burada da TRT’mizin 50 yıllık tarihi geçmişi ile ilgili sergiyi gezdik. Bu sergiyi düzenleyen ve bu sergide emeği olan hem TRT çalışanlarına hem TCDD çalışanlarına teşekkür ediyoruz. Şöyle de güzel bir tesadüf oldu. TRT’nin 50. Yılı benim de bu istasyona gelişimin tahminen 50. Yılı. 1960’larda bu istasyona ilk defa gelmiştim. Dolayısıyla bir anlamda da çocukluğuma da döndüm.

Biliyoruz ki TRT bizim milli kuruluşumuz. Çok güzel anılara imza attı, çok güzel yayınlar yaptı. Türkiye’nin 50 yıllık geçmişinde çok önemli görevler üstlendi.

Kıbrıs Barış Harekâtında yollara televizyonları koydular millet Kıbrıs Barış Harekâtı’nı neredeyse naklen yayınla televizyonlardan seyretti. 1999 depreminde bütün haberleşme ağlarının bir anlamda çöktüğü dönemde yine televizyon vasıtası ile haberleştiğimiz resmi kayıtlara geçti. Milletimizin acılı günlerinde de, sevinçli günlerinde de TRT var.’

Müzeyi daha sonra öğrenciler ziyaret etti. Müzenin, bugün akşama kadar ziyarete açık kalacağı belirtildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER