Gündem

Kızılırmak Sivas´ın Kaderini Değiştirecek

Kızılırmak Sivas´ın Kaderini Değiştirecek

Kızılırmak Sivas´ın Kaderini Değiştirecek
17-06-2014 17:24


Türkiye’nin en uzun nehri, Kızılırmak; doğduğu şehir olan Sivas’ın kaderini değiştirecek.  Sivas’ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ 'ın güney yamaçlarından doğarak; sırasıyla Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Aksaray, Çankırı, Çorum ve Samsun’dan geçerek Karadeniz’e boşalan dev nehir, Sivas Belediyesi’nin çevresinde uygulayacağı proje ile Türkiye’ye de model olacak.

ERSAN ARSLAN / ÖZEL HABER

Sivas Belediyesi Kızılırmak havzasında gerçekleştireceği mega proje için hazırlıklarını sürdürüyor. Kızılırmak çevresinde uygulanacak dev proje ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeydeki proje gruplarından fikir projesi isteyeceklerini söyleyen Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, büyük şehir olma hedefi bulunan Sivas’ın bu proje ile çağ atlayacağını söyledi.

Proje hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Başkan Aydın; ‘Kızılırmak, tarihten beri Sivas’ın yanı başından akıp gitmiş ancak Sivas’a maalesef katkı sunacak bir konuma hiçbir zaman getirilmemiş. Biz Kızılırmak’ın Sivas için büyük bir potansiyel olduğuna inanıyoruz. İlk görev yaptığım belediye başkanlığım döneminde bunu dile getirmiştim. Ancak, kapsamlı ve büyük bir projeydi. Sivas kamuoyunu bu projeye yönlendirmek adına bunun biraz daha küçüğü olan, şehir içerisinden geçen Mısmıl ırmak dediğimiz dereyi buradaki hayalimiz doğrultusunda inşa ettik ve AKSU adını verdiğimiz muhteşem bir proje ortaya çıktı. Sivas kamuoyunun bu projeyi gördükten sonra Kızılırmak’a bakışı değişti.’ Dedi.

‘TÜRKİYE İÇİN

BÜYÜK BİR PROJE’

Kızılırmak çevresinde uygulanacak projenin sadece Sivas için değil, Türkiye için büyük çaplı bir proje olduğunu belirten Başkan Aydın, projeye Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun da desteği olduğunu söyledi.

Projenin tarihi Eğri köprü ile tarihi Kesik köprü arasındaki 8 kilometrelik alanda, ırmak kenarlarından yanlara doğru 300’er metre genişliğindeki dev bir bölgede uygulanacağını belirten Aydın, projenin Sivas’ın büyükşehir olma hedefine de büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Aydın, şu ifadeleri kullandı:

‘Biz Kızılırmak’ın sadece Sivas için değil, Türkiye için büyük bir proje olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda İnşallah Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu ve DSİ Genel Müdürlüğümüzün de desteğiyle, biz Kızılırmak’ı Karşıyaka’daki Kesik Köprü ile Eğri Köprü arasında kalan yaklaşık 8 kilometrelik alanı her iki yakası Irmak’tan itibaren 250-300 metre alanı kapsayan bir proje çalışmasını önce konsept, yani fikir projesi çerçevesinde daha sonra uygulama projesi şeklinde çalışmalarımızı başlattık. Bu projeyi tamamladığımız zaman Kızılırmak bir başka olacak. Kızılırmak sadece İlkbahar’da coşkulu görünen konumundan çıkıp mevsimin her döneminde büyük bir su kitlesi görüntüsüne kavuşurken çevresinde Sivas’ın sosyal hayatına, turizmine, kültürüne katkı sağlayacak çok çeşitli ve farklı projeler de bu alan içerisinde kendisine yer bulacak. Kızılırmak bu çalışmalarla birlikte Sivas’ın merkezinden akan bir tuna görünümüne kavuşacak ve biz bunu başardığımız zaman Sivas’ta birçok şeyi de beraberinde başarmış olacağız.

En kısa zamanda Sivas’ın büyükşehir olmasını hedefliyoruz, arzu ediyoruz. Sadece İsmi büyük olan değil gerçekten, potansiyeli, gelişmesi büyük olan bir şehre, tarihte olduğu gibi Sivas’ı tekrar kavuşturmak istiyoruz.’

‘ULUSLAR ARASI DÜZEYDE

FİKİR PROJELERİ ALACAĞIZ’

Kızılırmak’ın çevresinde gerçekleştirilecek dev proje için en iyi ve en uygun çalışmayı hayata geçirmek arzusunda olduklarını belirten Başkan Aydın, bu nedenle gerek kentteki mimarlardan, gerek Türkiye’deki ve Avrupa’daki proje gruplarından fikir projeleri talep edeceklerini söyledi.

Bu alanda gerçekleştirecekleri proje ile ilgili kendilerinin de bazı düşünceleri odlunu belirten Aydın, ‘Bizim proje kapsamında çok düşüncelerimiz, hayallerimiz var. Ama biz her zaman profesyonelliğe önem veriyoruz. Hatta sadece ulusal değil, uluslar arası bir bakışın gerekli olduğunu düşünüyoruz böyle bir proje için. İki köprü arasını düzenliyoruz, yaklaşık 300’er metre ırmak kenarlarından yanlara açılan, hatta bu havzayı içerisine alan bir fikir projesi çalışması yapıyoruz.

 Benim kişisel olarak bir takım düşüncelerim var. Özellikle sosyal nitelikli restoranlar, kafeler, spor alanları, belki düğün salonundan tutun, tiyatro salonları, kültür merkezleri gibi. Bunlar bizim kafamızda olan ve bu alanda düşündüğümüz projeler ama bizim de öngörmediğimiz veya düşünemediğimiz farklı fikirlerin bu projeye çok zenginlik katacağı inancını taşıyarak sadece ulusal bakış değil, uluslararası bir bakışın gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda farklı farklı proje gruplarından önce fikir projeleri alacağız.  Bu tür projeler de proje aşaması yapımdan daha önemli. Önce doğru projeyi ortaya koymalıyız. Ondan sonra yapımı bir şekilde gerçekleşir. Proje kısmını gerekirse biraz uzun tutacağız. Ama Sivas’ın, Türkiye’nin gerçekten kabul ettiği, takdir ettiği bir konsept ortaya çıktıktan sonra yapım aşamasında çok zorlanacağımız kanaatinde değilim.’

‘BU DÖNEM ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK’

Kızılırmak projesi ile ilgili uygulamaların bu dönem başlayacağının da müjdesini veren Başkan Aydın, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve AK Parti Sivas Milletvekillerinin belediyenin projelerine her zaman destek verdiğini belirterek, Sivas’a büyük önem ve değer veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu konuda kendilerine destek olacağına inandığını söyledi.

Aydın, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

‘Biz bu dönem belirli bir bölümü de olsa uygulamaya koyacağız. Burada proje ortaya çıkacak ve bu süreçten sonra o projeye göre belirli bir uygulamayı gerçekleştirmek bizim temel hedefimiz ve inşallah bunu başaracağız. Buraya her koyacağımız farklı proje bir maliyet içerecek. Bu projeyi sadece ırmağın belirli yerlerde suyu şişirerek, belirli yerlerde yeni ırmak yatakları, kanalları oluşturarak görsellik ve peyzaj çalışması gibi düşünmeyelim. Bunlar olacak zaten. Bunun ötesinde bu projeyi zenginleştirecek, zenginlik katacak çok farklı projeler de olacak. Belki bunların bir kısmını yap-işlet-devret modeliyle yapacağız. Yani her şeyi belediye yapmayacak. Belirli projeleri özel sektör kanalıyla yapabileceğimiz kanaatindeyim. Özel sektör bu projeleri yapabilir, hatta belediyemize ekstra kaynak da sağlayabilir. Biz burada ciddi yatırımlar yapacağız ama ben bununla beraber ciddi kaynak da sağlayacağımız kanaatindeyim. Bu proje evet çok maliyetli bir proje ama doğru kurgulanır, doğru bir proje ortaya konulursa, beklide bize çok ciddi yük getirmeden bu projeyi Sivas’a kazandırma şansımız olabilir. Onun için, fikir çalışması önemli. Biz Sivas’taki teknik ve mimar arkadaşlarımızdan fikir projesi talep edeceğiz. Türkiye’deki değişik proje gruplarından, hatta yurt dışındaki proje gruplarından proje ile ilgili ön çalışmaları talep edeceğiz. En uygun olan proje üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER