Gündem

Yolcularda Kemer Takacak

Yolcularda Kemer Takacak

Yolcularda Kemer Takacak
19-02-2014 23:01


HABER MERKEZİ

Üst üste meydana gelen kazaların ardından, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, şehirlerarası otobüslerde yolcular için de emniyet kemeri kullanma zorunluluğu getirildi.

Sivas ve Kayseri’de geçen ay meydana gelen iki trafik kazasında 30 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, şehirlerarası otobüslerde yolcuların da emniyet kemeri takmasının zorunlu hale getirilmesi gündeme geldi. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerde bu hususta ele alındı.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı ve şehirlerarası otobüslerde emniyet kemeri kullanımı zorunlu hale getirildi.

‘EHLİYET 5 YIL

GERİ ALINACAK’

Yönetmeliğe göre alkollü araç kullanan sürücünün ehliyeti birinci seferde 6 ay, ikinci seferde 2 yıl ve üçüncü seferde 5 yıl süreyle geri alınacak. Uyuşturucu madde alarak araç kullandığı tespit edilen sürücünün ehliyetine ise 5 yıl el konulacak. Denetimlerde teknik cihaz kullanılmasını kabul etmeyen sürücülerin ehliyeti iki yıl süreyle geri alınacak.

Buna göre, uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri almış olan sürücüler ile kanlarındaki alkol miktarı 0.50 promilin üzerinde olan hususi otomobil sürücülerinin ve kanlarındaki alkol miktarı 0.20 promilin üstünde olan diğer araç sürücülerinin karayolunda araç sürmeleri yasaklandı.

Trafik görevlilerince sürücüler her zaman alkol kontrolüne tabi tutulabilecek. Uyuşturucu veya uyarıcı madde kontrolü ise durumundan şüphe edilen sürücüler üzerinde yapılacak. Sürücülerin alkol oranlarının tespitinde ise tarih, saat ve ölçüm sonucu ile cihaza ait seri numarasını gösterir çıktı verebilen ve kalibrasyon ayarı yapılmış teknik cihazlar kullanılacak. Yapılan ölçüm sonucunda yasal sınırların üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüye ilgili kanun uyarınca idari para cezası verilerek, son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde sürücü belgeleri birinci defasında altı ay, ikinci defasında iki yıl, üç veya üçten fazlasında ise her seferinde beşer yıl süreyle geri alınacak.

TEKNİK CİHAZ CEZASI

Teknik cihaz kullanılmasını kabul etmeyen sürücüye de para cezası verilecek ve sürücü belgesi iki yıl süreyle geri alınacak. Yasal sınırların üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüler ile teknik cihaz kullanılmasını kabul etmeyen ve bu nedenle hakkında işlem yapılan sürücüler araç kullanmaktan men edilecek.

Yapılan tespit sonucunda 1,00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücüler, haklarında adli işlem yapılmak üzere karakola götürülecek.

1,00 promilin altında alkollü olmasına rağmen, alkolün etkisiyle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek durumda olduğu tutanakla tespit edilen sürücü de hakkında da adli işlem yapılacak. Teknik cihazla yapılan ölçüm sonucuna itiraz edilmesi durumunda tekrar ölçüm yapılmayacak, yapılan işlemlere ilgili mahkemeler aracılığıyla itiraz edilecek.

ULUSLARARASI SÜRÜCÜ

BELGESİ SÜRESİ UZATILDI

Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans ve acil sağlık araçları dışında, kazaya karışan araçlardan herhangi birinin kamu kurum veya kuruluşuna ait olması durumunda, maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı trafik zabıtası, bulunmadığı veya yeterli olmadığı yerlerde ise genel kolluk tarafından düzenlenecek.

Uluslararası sürücü belgelerinin de süreleri bir yıldan 3 yıla uzatıldı. Buna göre, uluslararası sürücü belgesi, sınıflarına uyan araçların sürülebilmesi için ikili veya çok taraflı anlaşmalar uyarınca, 3 yıl süre ile verilen ve verildiği ülke dışındaki ülkeler için geçerli olan sürücü belgesi olarak tanımlandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER