Gündem

Besiciyi Soğuk Vurdu

Besiciyi Soğuk Vurdu

Besiciyi Soğuk Vurdu
06-10-2013 15:55


Yüksek kesimlerin yılın ilk karı ile tanıştığı kentte, hava sıcaklığı -5 dereceye kadar düştü. Pazarın, son bir hafta içerisinde hareketlenmesi beklenirken, besiciler özellikle son 3 günün oldukça yoğun geçeceğini belirtiyor.

ERSAN ARSLAN

Sivas’ta son günlerde etkisini artıran soğuk hava, hayvan pazarındaki çadırlarda bekleyen besicileri sıkıntıya soktu. Çoğu vatandaş Sivas Nuri Demirağ Havaalanı’na yakın bölgedeki hayvan pazarına soğuk ve rüzgârlı hava nedeniyle gitmekten vazgeçti. Pazara gelen vatandaşların soğuk hava nedeniyle çok fazla durmadan, ‘daha sonra geliriz’ diyerek gittiğini belirten besiciler, ‘Soğuk hava gerçekten buradaki hareketliliği çok etkiledi. Bu bölge kent merkezine göre, daha soğuk ve rüzgârlı. Kurbanlık hayvan bakmak için gelen vatandaşlar, biraz da tedbirsiz oldukları için soğuk hava dolayısıyla geri dönüyor. İnşallah, bayram öncesindeki bu bir hafta hem alıcılar hem de satıcılar için iyi geçer’ dedi.

‘SON 3 GÜN HAREKETLİ GEÇER’

Bayrama bir hafta kalan pazarın hareketleneceğini düşünen bazı besiciler ise havalar soğukta gitse vatandaşların, son bir hafta pazarda yoğunluk oluşturacağı görüşünde.  Besiciler, bayram öncesindeki son üç günün hayvan pazarının en yoğun olduğu süreç olduğunu söyledi. Hayvan fiyatlarının geçen yıla oranla hemen hemen aynı olduğunu belirten besiciler, pazarda her keseye uygun hayvan bulunduğunu söyledi. 

Hisse konusunda anlaşan kişilerin Kurbanlığı vakit kaybetmeden aldığını belirten besiciler, ‘Tabi herkes, para durumuna ve hisse konusundaki anlaşmasına göre buraya geliyor. Çoğu vatandaş da sakin kafa ile gelip burada aceleye getirmeden ince eleyip sık dokuyarak kurbanlık alıyor. Son günlerde fiyatların düşeceği yönünde bir kanaat var. Bu doğru değil. Zor durumda değilse, hiçbir besici emek verip beslediği hayvanını yok pahasına satmaz’ ifadelerini kullandı.

STB’NİN AÇIKLADIĞI FİYATLAR

Büyükbaş kurbanlıklarda fiyat yaklaşık olarak 2-9 bin TL arasında, küçükbaşta ise 500 TL ile 1100 TL arasında değişiyor. Fiyatlar, besici ile alıcı arasındaki pazarlığa göre değişkenlik gösteriyor.

Sivas Ticaret Borsası Başkanlığı kurbanlık tosunun canlı kilogram fiyatını 11,5 TL, düve 10,5 TL, inek 9,5 TL, dişi koyun 10 TL, erkek koyun 12 TL olarak açıklamıştı.

Kurbanlık, kesim ücretlerinin ise büyükbaş 140 TL, küçükbaş 35 TL, büyükbaş hayvan parçalama ücretinin ise 125 TL olduğu belirtilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER