Gündem

?Ayrım Yapmıyoruz?

?Ayrım Yapmıyoruz?

?Ayrım Yapmıyoruz?
26-11-2013 16:25


ERSAN ARSLAN

Sivas Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği (KHGB) Kasım 2013 Dönemi Birlik Meclis Toplantısı yapıldı.

Toplantıda, Sivas Yıldız Dağı Kış Sporları ve Turizm Merkezi bölgesinde birlik tarafından satın alınan taşınmazlardan 2 bin 84 m2’lik parselin kayak evi yapılması için Spor Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilmesi talebi görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Birlik Başkanı Salih Ayhan, İl Genel Meclisi üyeleri ve köy muhtarları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan toplantıda birliğin 2013 yılı faaliyetlerini anlatan slâyt gösterisine yer verildi.

Daha sonra KHGB Genel Sekreteri Özcan Duman, birliğin 2013 yılı faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Duman’ın ardından bir konuşma yapan KHGB Başkanı Salih Ayhan birliğin yaptığı ve yapmayı planladığı çalışmalara değindi.

‘AYRIM YAPMIYORUZ’

Merkezdeki köylerin sorunlarına çözüm üretmek için, ayrım gözetmeksizin gerekli çalışmaların yapıldığını belirten Ayhan, ‘Bütçemizin imkân ve ihtiyaçlarını dengeleyerek herkese adil bir şekilde hizmet götürmeye çalışıyoruz’ dedi.

Ayhan, şu şekilde konuştu:

‘150 köyümüz, yaklaşık bir o kadar da mezramız olduğu için muhtarlarımızla sabah yaptığımız incelemede hemen hemen hepsinin 2014 yatırım programı ile ilgili başvurularını görmüş bulunmaktayız. İmar, bayındırlık komisyonlarımız, İl Genel Meclisi üyelerimizin oluşturmuş olduğu komisyon bu konularda gerekli çalışmayı yapıyor. Bu hafta sonuna kadar meclisten geçtiği takdirde de 2014 yatırım programını hep birlikte icra edeceğiz.

İlçelerde çalışan birisi olarak ilçe köylere hizmet götürme birliklerinin fonksiyonları ve çalışma tarzı ile il merkezindeki farklılığı burada görmüş bulunmaktayım. İlçe köylere hizmet götürme birliğinin başkanlığını ilçe kaymakamı yürütmektedir. Orada bütün mekanizma ilçe köylere hizmet götürme birliği üzerine kurulmaktadır. Sorunlar tek bir merkezden yürütüldüğü için çok ciddi manada bir verimlilik sağlanmakta. Merkez köylere hizmet götürme birliğinde sistem gereği bir beraberlik söz konusu olmamış. Sayın Valimizin takdirleri ile hem İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği hem de KHGB Birlik Başkanlığının tarafımıza tevdi edildikten sonra ciddi manada bir kurumsal yapı oluşturmaya çalıştık. Merkez KHGB asli göreviyle birlikte aynı zamanda Sivas İl Özel İdaresi’nin yatırım programındaki hemen hemen bütün işleri yürütmeye başladı. Şuan 180 civarında bir ihale ve 57 milyon liralık parasal gerçekleşme sağlanmış bulunmakta. Türkiye’deki ender bir Merkez KHGB döngüsü var burada.

İlçelerdeki yatırım algısı, oradaki sorunları tespit etmek ve gidermenin hızının ilde daha fazla olduğunu düşünüyordum. Ama gördüm ki, il merkezindeki köylerin sorunları daha fazla. Biz de hem toplum yararına çalışma programı kapsamında olsun, hem birliğin parasal miktarını artırmak için çalışma yaptık.

300’ün üzerinde nüfusu olan 26 köyümüzü programa aldık. Bunların alt yapıları ve köyün ortak müşterek alanlarının sorunlarını gidermek için bir çalışma yapıyoruz. Bir aylık gecikme oldu ama gelecek yıl bunu telafi edeceğiz.

26 köyümüzün okulu var ise okul çevre düzenlemesi, meydanı var ise meydanını, cami varsa caminin çevre düzenlemesi ve ortak sorunlarını 9 ay boyunca yürüteceğimiz çalışma ile çözeceğiz. Ayrıca Merkezde özellikle 2014’te SODES programı kapsamında sosyal alt yapıyı destekleme projeleri hazırlayacağız. Şuan 5 köyümüz var. İnşallah seneye de bir 10 köyü daha bunun içerisine katarsak yoğun bir şekilde çalışma yapmış olacağız. 2014 programı netleşmediği için rakam vermem doğru olmaz ama merkezin nüfus potansiyelini dikkate alarak merkeze daha fazla ağırlık vermeye çalışacağız. 2014 yılında KHGB’ye parasal takviye yapma noktasında özellikle gayret göstereceğiz. İlçelerle olan mesafeyi bu yoğun, pozitif ayrımcılıkla gidermeye çalışacağız.

69 köyümüzün içme suyu çalışması hemen hemen bitti. Seneye inşallah tamamını, yani geri kalanını yapacağız. Şuana kadar 38 bin metrekare parke nakli yapılmış. Bütçemizin imkân ve ihtiyaçlarını dengeleyerek herkese adil bir şekilde hizmet götürmeye çalışıyoruz. Hiçbir ayrım söz konusu değil. Tabi ki nüfus kriterleri bizim bir yere yoğunlaşmamız için önemli bir kriter. Grup yolu olması bizim için önemli bir kriter. Köyün asli sorunu olan, ciddi sorun oluşturacak durumlara da müdahale etmek zorundayız. İçme suyu problemi oldu takdirde de gideriyoruz.

Şuan 5-6 köyümüzde tarihi köy odaları var. O köy odalarının tescilleri yapılarak, en azından köylerimizde ortak kullanım alanı oluşturmak için arkadaşlarımız çalışıyor.  Köylerimizde böyle bir yapı varsa bunları mutlaka bildirin. Ben arkadaşlarıma zaten talimat verdim, zaten böyle bir çalışma yapıyorlar ama gözden kaçanlar olabilir.’

Ayhan’ın konuşmasının ardından Meclis toplantısının gündem maddelerine geçildi. Toplantıyı Birlik Başkanı olarak İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Salih Ayhan yönetti.

Toplantıda ilk olarak 2014 yılı mali taslak bütçesi görüşüldü. Taslak bütçe hakkında bilgi verilmesinin ardından Ayhan, bütçeyi birlik meclis üyelerinin oylarına sundu. Taslak bütçe oy birliği ile kabul edildi.

Daha sonra, AB ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca 2014 yılında yürütülecek hibe projelerine birlik adına başvuruda bulunulabilmesi için birlik encümenine yetki verilmesi konusu da görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Toplantıda bir diğer gündem maddesi olan Sivas Yıldız Dağı Kış Sporları ve Turizm Merkezi bölgesinde birlik tarafında satın alınan taşınmazlardan 2 bin 84 m2’lik parselin kayak evi yapılması için Spor Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilmesi konusu da görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından meclis üyeleri söz alarak köylerindeki sorunlar ve talepleri ile önerilerini dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER