Gündem

Sürücü Adayları Sınava Girdi

Sürücü Adayları Sınava Girdi

Sürücü Adayları Sınava Girdi
02-11-2013 17:23


Bu yılın son MTSA Sınavı ise 14 Aralık’ta gerçekleştirilecek. Hafta sonu gerçekleştirilen sınavın sonuçlarının 17 Kasım Salı günü açıklanması bekleniyor.

RUHİ DEMİR

Sivas’ta, MTSA Sınavı yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından belirlenen okullarda sınava giren sürücü adayları İlkyardım 15, Trafik ve Çevre Bilgisi 25, Motor ve Araç Tekniği Bilgisi 20 soru olmak üzere toplamda 60 soruya cevap verdi. Sürücü adaylarına 60 soru için toplam 75 dakika süre tanındı.

Sürücü adaylarının başarılı sayılabilmeleri için 100 tam puan üzerinden değerlendirilen her bir dersten en az 70’er puan alması gerekiyor.

SIRADA DİREKSİYON SINAVI VAR…

MTSAS’a giren sürücü adayları sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından direksiyon sınavında ter dökecek. MEB, yeni yönetmelikle bu yıl direksiyon sınavını zorlaştırdı. Daha önceki sistemde, 5 dakika otomobil kullanan ehliyet alabiliyorken, yeni uygulama ile adaylar her türlü yol koşullarında sınava tabi tutularak, 45 dakikaya kadar otomobil kullanacak.

Bakanlık, trafik kazalarını azaltmak ve bilinçli sürücülerin eğitilmesi amacıyla Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu (ÖMTSK) Yönetmeliği'ni bu yıl Mayıs ayında yenileyerek, ehliyet almayı zorlaştıran bir düzenleme getirmişti.

Yeni düzenlemeye göre iki bölüm olarak gerçekleştirilen ve 45 dakika süre verilen sınavda müfettiş ve bakanlık denetçisi görevlendiriliyor.

Yeni düzenlemeye göre sürücü adayları, aracı geri viteste kullanma, araçların arasına park etme yeteneklerine göre değerlendirilecek.  Sürücü adayları ilk bölümde ayna ve koltuk ayarlarını kontrol, emniyet kemeri takma, aracı çalıştırma, vites değiştirme gibi konularda değerlendirilecek. Bu gereklilikleri yerine getiremeyen sürücü adayları elenecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER