Bu binayı bitirin..!

Taner Karabal
Taner Karabal
Bu binayı bitirin..!
15-10-2023

Sivas İrade Ailesi olarak yine biz gündeme taşıdık. Sivas İrade Gazetesi ve www.sivasirade.com olarak tam bir muammaya dönüşen yeni Sivas Öğretmenevi inşaatının durumunu sorguladık.

2018 yılı rakamlarına göre 24 milyon TL’ye ihalesi yapılan ve fiziki olarak %60’ı tamamlanan binanın ne zaman bitirileceği, ne zaman hizmete açılacağını inanın biz de merak ediyoruz. Yazık oluyor. Bir noktaya getirilmiş, belli bir aşaması tamamlanmış öyle ya da böyle bir şekilde şu maksatla yapılmasına da karar verilmiş. Tamam ekonomi sıkıntılı, kabul. Ülke hem içeride hem dışarıda önemli problemlerle karşı karşıya.  Fakat bir şekilde yeni bütçe döneminde özel ya da kamu tarafından bu binanın bitirilmesi gerekiyor.

Bazıları ne gerek var? Sivas’ın önceliği bu mu? diyebilir. Malum Sivas’a bir şey yapılmaya başlandığında ya da bir eser kazandırılmaya başlandığında belli bir güruh koro halinde “Ne gerek var? O paraya yazık. Fabrika yapılsın, iş yeri açılsın” gibi koro halinde yaygara koparmaya başlıyorlar. Yapılanı da değersizleştiriyorlar. Sivas’a yapılan her hizmeti Sivas ve Sivaslı hak ediyor. Önce bunu bilelim. Meslek gruplarının da en iyi sosyal yaşamı ve aktivitesi olan illeri tercih ettiğini de bilelim ve görelim.

Bu binaya sıradan bir öğretmenevi olarak bakıp, yapılanı küçümsemek bir kez daha söyleyeyim Sivas’a bir şey kazandırmaz. Ayrıca bu bina bitirilip faaliyete geçirildiğinde kamu ya da özel sektöre yatırımı hiç olmayan şehrin bir bölümüne değer katmış olacağız. Yüceyurt, Aydoğan, Yenidoğan, Türkiş Blokları denen ve şehrin nüfus olarak önemli bir bölümüne değer katmış olacaksınız. Bu köklü mahallelerde yaşayan insanlar herhalde bunu fazlasıyla hak ediyor. Olaya şehri yönetenlerin bu yönden de bakmalarını tavsiye ederim. Şu da var; kamu yatırımları şehrin belirli bir bölgesine ağırlıklı yapıldı. Bu da bir gerçek. Bana göre kamu yatırımlarını şehrin her tarafına adil yaymak gerekir. Bu maalesef son 10-15 yılda göz ardı edildi.

Şimdi ne yapılmalı? Yeni Milli Eğitim Müdürü Necati Yener’in gündeminde bu konu var mı? Bilmiyorum. Ama olmalı. Bu konuya ciddi şekilde eğilmeli yeni gelen Milli Eğitim Müdürü. Duyuyoruz, takip ediyoruz. Sayın Yener hızlı başladı. Ama biz şehir olarak eğitimde ibret alınacak bir şehir olmak istiyorsak eğitimci kadromuzun nitelikli ve kaliteli olmasını sağlayacağız. Ve bu eğitim ordusunun da sosyal yaşamını ki buna barınma ve sosyal aktiviteler de dâhil bu konuların da ihmal edilmemesi gerekir. Neyse önümüzdeki günlerde Milli Eğitim ile ilgili sorun ve problem gördüğümüz konulara değineceğiz. Ama önce şu bina için Sayın İl Müdürünün ne yapıp, ne yapmayacağını göreceğiz…

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?