Cumhurbaşkanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 2025 yılının “Aile Yılı” olarak ilan edilmesi kapsamında, Sivas İl Müftülüğü tarafından “Ailede Çözüm Becerileri” konulu bir konferans düzenlendi.
Ailenin toplumdaki temel rolüne dikkat çekmeyi amaçlayan program, Sivas Şemsi Sivasî İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
KURT, KONUŞMACI OLARAK KATILDI
Konferansa Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri ve Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Doç. Dr. Fatih Kurt konuşmacı olarak katılırken, Sivas İl Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya, Başkanlık Müftüsü Şevket Dilmaç, İl Müftü Yardımcıları, Kur’an Eğitimi Merkezi Müdürü Mehmet Dinç, Kur’an kursu öğreticileri ve müftülük personeli de programda hazır bulundu.
AİLE SAĞLAM BİR TOPLUMUN TEMİNATIDIR
Program, Kurra Hafız Erdal Karatepe'nin Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya, ailenin insanın ilk eğitim ve terbiye yuvası olduğunu vurgulayarak, “Aile toplumun en küçük birimi olmakla birlikte, sağlam bir toplumun teminatıdır. Aile sağlamsa toplum da sağlam olur. Aile, Yüce Yaratıcı’nın koyduğu kurallara göre kurulursa huzur ve mutluluğun kaynağı haline gelir” şeklinde konuştu.
HZ. PEYGAMBER (SAV), AİLE HAYATINDA EŞSİZ BİR REHBERDİR
Doç. Dr. Fatih Kurt ise “Ailede Çözüm Süreci” başlıklı sunumunda, aile bireyleri arasında sağlıklı iletişim kurmanın, birbirine zaman ayırmanın, istişare etmenin ve nezaketin önemine değindi. Konuşmasında Peygamber Efendimiz’in (sav) aile hayatından örnekler veren Kurt, “Hz. Peygamber (sav), aile hayatında eşsiz bir rehberdir. O, kadınlara değer veren, onları ‘kristaller’ olarak nitelendiren ve aile içinde sevgi, saygı ve anlayışı temel alan bir hayat sürmüştür.” dedi.
EŞLER BİRBİRLERİNE KARŞI NAZİK, ANLAYIŞLI VE HOŞGÖRÜLÜ DAVRANMALI
Aile içi iletişimde dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Kurt, eşlerin birbirlerine karşı nazik, anlayışlı ve hoşgörülü olmalarının önemine dikkat çekti. Ayrıca eşlerin birbirine zaman ayırmasının, birlikte kaliteli vakit geçirmesinin, problemlerin çözümünde etkili bir yol olduğunu belirtti.
TEKNOLOJİ AİLE İÇİ İLETİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Programda ayrıca, modern hayatın aile yapısı üzerindeki etkileri de ele alınarak, teknolojinin aile içi iletişimi olumsuz etkileyebileceğine değinildi. Doç. Dr. Fatih Kurt, "Televizyon ve telefon gibi araçlar yüzünden insanlar birbirlerinin yüzüne bakmaz hale geldi. Oysa mutlu aileler, en çok konuşabilen ailelerdir." şeklinde konuştu.
Katılımcılardan büyük ilgi gören konferans aile içi ilişkilerde dini ve ahlaki değerlerin önemine dikkat çekerek son buldu.