USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

37. Hadisi Şerif

27-09-2018

Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: ?Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm çok namaz kılardı. Öyle ki ayaklan kabarmıştı. Kendisine ?Allah senin geçmiş ve gelecek günahlarını atfetmiştir (kendini niye bu kadar yıpratıyorsun?)´ denildi. O bunlara şu cevabı verdi: ?Çok şükreden bir kul olmayayım mı?? (Müslim-1420 Ebu Davut)

Namaz cennet kapısıdır ve o kapıdan bu dünyada girenler kazanacaktır. Namaz didardır, namaz miraçtır, namaz tepeden tırnağa nura gark olmaktır. Namaz mahbubu hakikiye vuslattır, gam ve kederde iptila ve imtihan da alınan ilahi bir nefestir. Secde yakin´in zirvesi, Allah´ a (cc) en yakın halimizdir.

İki milyar olduk ama beş vakit kılanımız milyar mı? Dünya malı, makamı, şehveti bizi ibadetlerin imamesi, inşirah meyvesi namazdan ne kadar da uzaklaştırdı. İstatistikler beş kişiden birinin namaz kıldığını gösteriyor. Kılmamak için dünya bahane üretir nefislerimiz, secdesiz gecelerimizde ayaklarımız değil gözlerimiz şişti uykudan, secdeleri ıslatan ayaklan şişene kadar kıyam eden Peygamber (sav)´in sosyal medyada sörf yapıp günahların başında uyuklayan, imsaki geçirip secdesiz uyuyan ümmetleri olduk.

Günahsızdı Sevgili (sav) sırf ?Şükreden bir kul olmayayım mı?? diyerek uzun gecelerde uzun uzun namaz kılardı. Peki, bizim kalbimizi sızlatacak gözümüzden yaşlar akıtacak hiç mi günahımız yok! Secdesiz geçen yıllarımıza, kul haklarına, yaptığımız zulümlere arşı titreten arsızlıklarımıza hiç mi nedamet duymayacağız! Kaldı ki şükretmemiz için verdiği hayat, iman eş mal makam evlat ev araba ve nice lütuflarına şükreden bir kul da biz olmayalım mı?

Geceler kimine cennet kimine cehennem kapılan açar. Ümmet için ağlayan gözler vardır. Allah´a aşk ile dökülen yaşlarla tazarrular, içli içli niyazlar... Herkes sevdiğiyle beraberdir gecelerde - teheccüdlerde. Tecellilere mazhar olanlar, uzun teşbihler Sübhan´ı ananlar her gece ruhuyla manada İsra (gece yürüyüşü) yapanlar aşk refrefiyle ihsan makamında miraç yaşayanlar vardır.

Gâbe gavseyni ev edna oldu Nebi (sav)

Huzurullah´ a aşk ile durdu Nebi (sav)

Namazı secdeyi beş vakit aldı Nebi (sav)

Allah´ı ayan gözlerle gördü Nebi (sav)

Ah keşke hayatımızda bir vakit bu huşu ve huzurla namaz kılabilsek, secdelerle mana denizine dalabilsek...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?