USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

GEBELİK VE ORUÇ

08-03-2024

Merhaba güzel anne adaylarım

Ramazan ayı geliyor… Sadece vücudumuzu değil, zihnimizi ve dilimizi de arındırabileceğimiz bir ramazan olsun inşallah. Hepimize sağlık dolu hayırlı ramazanlar diliyorum.

Ramazan ayında sık sorulan sorulardan birini cevaplamak istedim bu hafta. Gebelikte oruç tutulur mu?

Soru zor!

 Ancak ben elimi taşın altına koyarak sizlere bilimsel bakış perspektifi açmak istiyorum. Karar verici yine siz değerli okuyucularım olacak!

 Soruyu uzun süre açlık ve susuzluğun ( bu sene ortalama 13 saat) anne ve bebek üzerindeki etkilerini açıklayarak cevaplamanın en doğru yaklaşım olabileceğini düşünüyorum. Taradığım literatürde sonuçlar şu yönde.

Uzun süre aç ve susuz kalmak anne adaylarında metabolik olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilmekte. Bu da doğrudan ya da dolaylı olarak anne karnında ki bebeği etkileyebiliyor.

Açlık ve susuzluğun anne üzerinde ki etkileri

Kanda insülin artışı

Kan şekerinin düşmesi

Kan yağlarında artış

Keton denilen beynin kullandığı yağ asitlerinde artış

Kan basıncının düşmesi

Güçsüz solunum

Düşük nabız

Vücut su dengesinin bozulması

Kanda sodyum ve ürik asit artışı

Böbreklere giden kan akımında azalma

İdrar çıkışında azalma

Halsizlik, bitkinlik, baygınlık hissi

Baş ağrısı

Kas gücünde azalma

Bulantı gibi sonuçlar ortaya çıkabiliyor.

Anne bedeninde ki yavruyu korumaya yönelik mucize burada da karşımıza çıkıyor. Uzun süreli açlık ve susuzlukta vücut alarm vererek, plasenta (bebeğin eşi) yoluyla gelen kısıtlı kanı tasarruflu kullanmaya başlıyor. Ve bir takım önlemler alıyor. Kan dağılımını yeniden düzenliyor ve hayati organlara giden kan akımını arttırıyor. Hal böyle olunca beyin ve kalbe giden kan miktarını sabitlemeye çalışırken, böbrek gibi diğer organlara giden kan miktarı azalıyor.

 

Bebek üzerinde ki etkileri

Anne karnında ki bebek hareketlerinde azalma

Anne karnında gelişme geriliği

Düşük doğum tartılı bebek

Bebeğin suyunun azalması

30 hafta üstü bebeklerde NST’nin bozulması gibi sonuçlar ortaya çıkabilmekte…

Emziren anneler için ise, besin ve sıvı alım yetersizliğine bağlı anne sütünde azalma veya sütün kesilmesi gibi sorunlar oluşabilir. Bu durumda kadın mamaya başvurabilir ve bebeğine yetemediğini düşünerek depresyona girebilir. Mamaya alışan bebekler emmeyi reddedebilir ve yeniden alıştırmakta güçlük yaşanabilir.

Her gebelik özeldir ve gebelikte ortaya çıkan sağlık sorunları farklılık gösterebilir. Sağlık kontrolleri aksatılmamalı ve gebelikte oruç tutmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Doktorun uygun gördüğü durumlarda beslenme programı düzenlenmelidir. Kıymetli anne adayı oruç tutmaya karar vermiş ise, iftar ve sahur arasında özellikle kalsiyum, çinko, magnezyum içeren besinlere ağırlık verilmeli, hekimin uygun görüp önerdiği vitamin ve demir takviyeleri alınmalıdır. Meyve, süt veya yoğurt içeren ara öğünler de yapılmalı, ayrıca sıvı alımına yine bu zaman diliminde özen gösterilmelidir. Sağlık dolu, dinamik, mutlu haftalar diliyorum. Kucak dolusu sevgilerimle… Hoşça kalın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
MELİS
MELİS 2 ay önce
İlgiyle takip ediyoruz, kaleminize sağlık.