USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

GÖSTERİŞ YARIŞI

05-05-2017

Son zamanlarda vıcık vıcık bir gösteriş furyası başladı. Popülizm ve gösteriş merakı her geçen gün değerlerimizi biraz daha aşındırıyor. Yediği, içtiği, giydiği  her şeyi  sosyal medyada paylaşan paylaşana. Şuradaydık çat selfie, buradaydık pat selfie? Bak neler yedik, bak ne aldım, bak kimleyim. Her şey ortalığa dökülmüş vaziyette. Bir de  üzerine beğeniler ve yorumlar  gelince ego patlaması yaşıyorlar. Bu gösteriş silsilesinde  insanlar ?BEN? odaklı çalışıyor. BEN yapıyorum, BEN içiyorum, BEN  yiyorum? Hal böyle olunca da örtülü kibir meydana çıkıyor. İnsanların yediği yemeğin  resmini çekip tanıyıp tanımadığı kişilere sergilemesini anlamaya çalışıyorum. Bu nasıl bir psikolojinin mahsulüdür acaba? Evde yaptığı keki, böreği, gittiği lokantadaki tatlıyı sergilemenin daha açık ifade ile  ?gösteriş? yapmanın manasını biri bana açıklayabilir mi?  Yok kahve keyfi, yok filan yerde balık keyfi. Şu-bu keyfi yazarak masumlaştırılan , nefislerin gösteriş yarışını, kıskandırma furyasını şahsen kendini bilen insanlara yakıştıramıyorum.
Ayrıca bütün etik değerler de ayak  altında. Kendini  teşhir  eden edene. Sözde değerlerine sahip çıkanlar da ayrı bir havada. Şurada şu hayrı yaptık, burada bu hayrı yaptık. Falanca derneğe şu kadar bağış, filancaya şu kadar burs. Hani bir elin verdiğini diğer el görmeyecekti. Hani balık bilmezse HALIK bilecekti. Oldu mu  şimdi ???Ne yazık ki gösteriş ve kendini kanıtlama merakındaki mağdurlar günden güne çoğalıyor. Sosyal medyadaki beğenileri, yorumları kısacası gösterişleri ne kadar fazla olursa, saygınlıklarının da o kadar artacağını zannediyorlar. Oysa bu kendi egolarını tatminden başka hiçbir işe yaramaz. Kime neyi ispat etmeye çalışıyoruz? Sahip olduklarımız değerimizi arttırıyor ya da mahrum olduğumuz maddi konfor bizim değerimizi mi düşürüyor? Mütevaziliğimiz, yardımseverliğimiz  ve kanaat ehli olma gibi duygularımız gösteriş uğruna kurban ediliyor da farkında değiliz. Evimizin, ailemizin, soframızın mahremiyetini ayaklar altına almayalım. Yaptığımız hayrı da milletin gözüne soka soka değil gizliden gizliye yapalım.
Şu nu da sormadan geçemeyeceğim. Bütün İslam coğrafyası kan ağlarken, ardı ardına onca şehit haberi gelirken hala yediğinin, içtiğinin, giydiğinin, yaptığı hayrın reklamını yapanlar hangi akla hizmet ediyor acaba?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?