USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ramazan Bayramında Beslenme

17-04-2023

1 ay boyunca tutulan oruç sonrası psikolojik olarak bayramda istediğimi yiyebilirim diye düşünebilirsiniz. Peki, gerçekten sizin için Bayram; canınızın çektiği besinleri sınırsız tüketeceğiniz, tatlı krizini bastırmanız gereken, ikramlara hayır diyemem dediğiniz günler mi? Bu düşünceler doğru mu? Gelin birlikte inceleyelim.

Dinlenen Bedeninizi Yormayın

Ramazan ayı boyunca sahur ve iftar arasında 17-18 saat boyunca dinlenen, metabolizma hızı yavaşlayan bedeninizi Bayram günlerinde çok yiyerek yormayın. Vücut ağırlığınızda, vücut yağ oranınızdaki kayıpları bayramda çok sık ve büyük porsiyonlarla beslenerek geri kazanabilirsiniz. 30 günde kazandığınız sağlığınızı 3 günde riske atmayın.

Bayramda aşırı yemek yiyen bazı kişilerin kalp ritimleri izlendiğinde artış gözlenmiştir. Bu tarzda beslenen bireylerde geceleri yemekten sonra artmış insülin yoğunlaşması ve kalp nedenli ani ölümler daha sık oluşmaktadır. Aşırı yemek yiyen bazı bireylerde bilinç kaybı, , yüksek kan glikoz seviyesi ve insülin salgılanması oluşabilir. Bu bireylerde büyük miktarlarda besin alımı daha yüksek otonomik aktiviteye ve insülin salgılanmasına neden olmaktadır.

Güne Sağlıklı Bir Kahvaltı ile Başlayın.

Kahvaltınızı günün erken saatlerinde yeterli ve dengeli bir şekilde yapın. Salam, sosis, sucuk, kızartmalar yerine yumurta/menemen, peynir, zeytin, domates, salatalık ve yeşillikler ile tam buğday ekmeği tüketerek kahvaltınızı tamamlayın.

Su İçmeyi Unutmayın.

Ramazan ayı boyunca su içme alışkanlığı kaybedilebiliyor. Bayram ile birlikte en büyük bayramınız su içmek olsun. Susamayı beklemeden 2-3 saat içinde 1-2 bardak su mutlaka tüketin.

Çay ve Kahvenin de Sınırı Olmalı.

Bayram gezmelerinde ikramların yanına içecek olarak sunulan çay-kahveyi de aşırı tüketmeyin. Fazla tüketilen çay-kahve ile alınan kafein çarpıntı, uykusuzluk ve rahatsızlık verebilir. Bu yüzden günde 3-4 bardak açık ve şekersiz çay ve 1-2 bardak sade kahve maksimum tüketeceğiniz miktar olsun.

 

İkramların Porsiyonlarına Dikkat!

Ziyaretlerinizde ikram edilenleri kontrol etmeye çalışın.

Mesela: “Ben tatlı istemiyorum Ayşe Teyze, sarma da 4-5 tane olsa yeter! Börek de ağırlık yapıyor. Ondan da bir küçük dilim olsun. Salatanız güzel duruyor. Fazlaca salata alabilirim.” gibi ev sahibinden istek yapabilirsiniz.

 

Tatlılar ağzınızın tadını kaçırmasın.

Ramazan bayramına şeker bayramı diyenler de var. Şeker bayramı demek çok sağlıksız geliyor bana. Her evde tatlılar, şekerlemeler, çikolatalar; sanki hepsinden almak hepsinin tadına bakmak zorundaymışız izlenimi veriliyor. Ziyaretlerde ikram edilen şerbetli, hamurlu, ağır tatlılardan uzak durmanız kalp sağlığınız için ve kilo problemleriniz için önemli bir nokta. Özellikle diyabet hastaları; aman dikkat! Kan şekerini hızlıca yükselten bu tatlıları tercih etmeyin. Onların yerine meyve, kuruyemiş, sütlü, meyveli tatlılar isteyebilirsiniz.

Hareketi Artırın.

Her yere araçla gitmek veya asansör kullanmak zorunda değilsiniz. Yürüyerek de merdivenlerden çıkabilirsiniz. Ayrıca akşam saatlerinde 45-50 dakika yürüyüş için zaman ayırabilirseniz bu sizin için mükemmel olacaktır. Sindirim ve bağırsak faaliyetlerini iyileştirmenin yanında sizi genel sağlık da katacaktır.

Bayramda Diyet Olmaz (!)

30 günlük oruç sonrası dönemde vücut zaten diyet yaptı. Bayramda bana dokunmayın diyenler; “Zararlı çıkarsınız.” Bayramda da sağlıklı beslenerek bayramdan tat almak zor değil. Sağlıklı diyet yeterli ve dengeli beslenerek olur. Günlük gereksinim duyulan enerji ve besin öğelerinin besinlerle vücuda alınması gerekmektedir. Besin gruplarından besinlerin sağlıklı seçimi, besinlerin renk çeşitliliği, yapısal özellikleri, bireyin sağlık ve hastalık durumu, yaş ve cinsiyet, fiziksel aktivite ve fizyolojik (gebe ve emziklilik) durumlarına, besinlerin posa miktarına, yağ, tuz ve eklenmiş şeker içerikleri dikkate alınarak yapılmalıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?