USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TKDK, yatırımcıyı cesaretlendiriyor

TKDK, yatırımcıyı cesaretlendiriyor

TKDK, yatırımcıyı cesaretlendiriyor
25-04-2018 07:00
Google News


Fatih TABUR

Vali Davut Gül; kamu, kurum ve kuruluşlarının gerçekleştirdiği faaliyetlerin kamuoyuna duyurulması amacıyla düzenlenen toplantılar kapsamında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Muhammet Ali Genç ile bir araya geldi.

TKDK İl Koordinatörlüğü´nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Genç, kurumun yapısı ve yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgiler verdi. Hangi alanlarda destek verildiğinden proje hazırlama hususuna kadar birçok konuya açıklık getiren Genç, Sivas´ta özellikle işleme tesislerine ağırlık verilmesi gerektiğini dile getirdi.

TKDK´nın 2007 yılında kurulduğunu ifade eden Genç, ?Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın ilgili kuruluşu olan TKDK, özel bütçeli bir kamu kurumudur. TKDK, Avrupa birliği ile Türkiye Cumhuriyeti arasında yürütülen katılım müzakerelerinin ?Tarım ve Kırsal Kalkınma´ başlıklı 11. faslı kapsamında kırsal kalkınma için katılım öncesi süreçte tahsis edilen Kırsal Kalkınma-IPARD Programı fonlarını kullandırmaktadır? dedi.

BİN 721 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANDI

Sivas´ın IPARD Programı kapsamında desteklenen 42 il arasında olduğunu ifade eden Genç, ?Sivas´ta IPARD I Programı kapsamında 2012-2016 döneminde toplam 602 projeye 154 milyon 680 bin lira hibe sağlandı. Bu hibeler ile kırsalda yaklaşık 292 milyon 26 bin lira yatırım yapıldı. Sivas´ta IPARD I hibeleri ile bin 721 yeni istihdam sağlandı. 355 adet traktör, 17 bin 116 adet de kovan için hibe desteği verildi? diye konuştu.

GENÇLERE VE KADINLARA

POZİTİF AYRIMCILIK

IPARD hibelerinde gençlere ve kadınlara pozitif ayrımcılık yapıldığını kaydeden Genç, desteklenen sektörlerin bazılarını süt üreten tarımsal işletmeler, et üreten tarımsal işletmeler olarak açıkladı.

SİVAS, İLK 5 İL İÇERİSİNDE

İl Koordinatörü Genç, ?İllere göre baktığımız zaman 2011 yılından itibaren yani IPARD Programının Türkiye´de proje kabul etmeye başladığı ilk yıldan itibaren son yıla kadar hep en önde, ilk 5 il içerisinde yer aldık. Netice olarak da Türkiye´de en fazla proje destekleyen 2´nci, en fazla hibe veren 4´üncü il olarak IPARD I dönemini kapatmış olduk? ifadelerini kullandı.

İŞLEME TESİSLERİNE AĞIRLIK VERİLMELİ

Sivas´ın işleme tesisleri noktasında eksiklerinin bulunduğunu kaydeden Genç, ?Biz süt işleme tesislerini, kesimhaneleri, et işleme tesislerini, balıkçılığa yönelik su ürünlerini işleme tesislerini, meyve sebzenin ayıklama ve paketleme entegre tesislerini yapabiliyoruz. Proje hazırlama konusunda da başkanlığımızın çeşitli birlikler ve sivil toplum örgütleriyle yapmış olduğu anlaşmalar var. Bunlara ücretsiz olarak projelerini yaptırabilir. Projeleri onaylandıktan sonra onların proje alacakları hibelerden ödenebilir. Bağımsız firmalardan da danışmanlık hizmeti alınabilir. Diğer taraftan ?Ben, projemi kendim hazırlayacağım´ diyen herkese bizim zaten hazırlama rehberlerimiz açık. Bıkmadan, usanmadan buraya gelebilirler. Proje konusunda, eksiklikler konusunda her türlü yönlendirmeyi yapabiliriz? açıklamasında bulundu.

?İYİ PROJE FİNANSMANINI BULUYOR?

Genç´in ardından konuşan Vali Davut Gül ise TKDK´ya ilişkin, ?Sivas´ta hiçbir proje hiç birinin rakibi değil. Sivas´ta hiçbir ilçe diğer bir ilçenin rakibi değil. Bütün projeler Türkiye´de bir havuza giriyor dolayısıyla da iyi proje finansmanını buluyor. Sivas´a tahsis edilen bir para yok. Ne kadar iyi proje çıkarsa Sivas toplam bütçeden o kadar fazla yararlanma şansı yakalar. Şimdiye kadar  rakamlara baktığımızda 154 milyon lira tutarında önceki hibelerden para verilmiş Sivas´a. Toplam  yatırım büyüklüğüne baktığımızda da yaklaşık 292 milyon lira. TKDK projelerini şöyle anlamak lazım: Birçok faydası var ama en önemli faydası yatırımcıyı cesaretlendiriyor. Yani yatırımcı hibe alıyor aynı zamanda kendisi de para koymuş oluyor. Dolayısıyla da bir toplam yatırım büyüklüğü ortaya çıkmış oluyor? dedi.

?SİVAS AÇISINDAN BİR ŞANS?

Gül, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ?Bunun yanında hem Sivas´ın hem de Türkiye´nin tarımsal ürünlerini pazarlama noktasında rekabet edebilme şansımız ortaya çıkıyor. Tesisler modern tesisler. Süt işlemenin mantığı şu: Süt sağıldıktan sonra eğer yarım saat içerisinde soğuk hava zincirine dahil olmuyorsa oradaki ürünü yurtdışına ihraç etme şansınız olmuyor. Dolayısıyla da hijyen olacak, soğuk hava zinciri olacak, üretimin birbiri ile entegre olması gerekecek. Rakamlara baktığımız zaman süt ve etle ilgili tesislerin toplam büyüklüğü 10 bin ineğin üzerinde. Şimdiki yapılanlarla bu 15 bin ineği bulacak. Şimdi 10 bin tane sağılacak ineğin olması demek şu anlama geliyor: Günlük ilave 150 bin litrenin üzerinde yeni bir süt ortaya çıkmış olacak. Bu sütü yine TKDK´nın verdiği süt işleme tesisleri işleyecek. Geçenlerde bir köyde sordular. ?Et ve Süt Kurumu´na bir de süt işleme yeri yapsanız´ dediler. Burada da görüyoruz. Bunu devletin yapmasına gerek yok.  TKDK´nın verdiği desteklerle şu an mevcut kapasitemiz üretilen sütten daha fazla. Yani 10 litre süt üretiyorsak bizim bunu işleme kapasitemiz 2 katından daha fazla. O açıdan kamu olarak yapılabilir mi? İhtiyaçsa yapılır ama kamu olarak yapmamıza gerek yok. TKDK´nın destek verdiği işletmeler başta olmak üzere mevcut işletmeler mevcut üretilen sütün tamamını işleyebilecek kapasitedeler. Bu Sivas açısından bir şans. Bu sene de yine 58 milyon liralık bir proje bütçesi var. Bunun 36 milyon lirası hibe. Bu arada da Sivas 42 il içerisinde ilk başlayan 20 il arasında. Sivas şimdiye kadar da 154 milyon lira teşvik aldı. Devam eden 36 milyon lirayı da koyduğumuzda 190 milyon liralık teşvik, destek, hibe verildi.?

?SİVAS´IN TARIM VE HAYVANCILIĞI DAHA DA GÜÇLENECEK?

Hibe alan işletmelerin arıcılık, otelcilik, süt ve et işleme tesisi gibi alanlarda faaliyet gösterdiğini kaydeden Gül, ?Bundan sonra da inşallah artarak devam edecek. Bu güzel örnekler görüldüğü müddetçe yeni projeler sunulacak. Sivas´ın tarım ve hayvancılığı daha da güçlenecek. Özellikle yenilenebilir enerjiye yüzde 55 oranında hibe verilmesi çok önemli.  Birisi bir başkasına yüzde 1 bile hibe vermez. Keşke yüzde 100 olsa ama yüzde 55 de fena değil. Bu tesisler tam olarak faaliyete geçtiğinde hem istihdam anlamında hem de olduğu yerde geçimini temin etme anlamında ciddi bir katkı sunacak? diyerek sözlerini tamamladı.  

 

 

 

 

 

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!