COŞKUYLA KUTLADIK

COŞKUYLA KUTLADIK

Gündem - 9 yıl önce



Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törende konuşan Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı, Okutman Ergün Tarıkahya, ‘Bazı tarihi olaylar vardır, zaman onları unutulmaz kılar. 19 Mayıs bu milletin kaderinde düşüşten yükselişe geçişin dönüm noktası ve kurtuluşun başladığı gündür.’ Dedi.

ERSAN ARSLAN / FOTOĞRAFLAR: OĞUZHAN SARZEP

Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 96. Yıl dönümü ve Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Sivas’ta büyük bir coşku ile kutlandı.  Kentteki program Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü önünden Cumhuriyet Meydanı’na kadar süren Gençlik yürüyüşü ile başladı. İl Protokolü, öğrenciler, sporcular ve vatandaşların yoğun katılımı ile gerçekleştirilen yürüyüşün ardından Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan törende daha sonra Gençlik ve Spor İl Müdürü Salim Kılıç, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.

‘19 MAYIS KURTULUŞUN

BAŞLADIĞI GÜNDÜR’

Çelenk sunumunun ardından Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı, Okutman Ergün Tarıkahya, 19 Mayıs’ın anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

19 Mayıs’ın kurtuluşun başladığı, Anadolu’da yeni Türk devletinin fiilen temellerinin atıldığı gün olduğunu belirten Tarıkahya, ‘19 Mayıs, ruh ve heyecanını gelecek nesillere aktarmak zorundayız’  dedi.

Tarıkahya, şu ifadeleri kullandı:

‘Bazı tarihi olaylar vardır, zaman onları unutulmaz kılar. 19 Mayıs bu milletin kaderinde düşüşten yükselişe geçişin dönüm noktası ve kurtuluşun başladığı gündür. 19 Mayıs 1919, 200 yıldan beri yengilerden, başarısızlıklardan bunalmış, iç müdahaleler ve kardeş kavgalarından bunalmış Türk milletinin omuz omuza vererek tek bir amaç için birleşmesi ve bu amaca inançla sarılarak son bir gayretle kazandığı ölüm kalım savaşının başlangıç günüdür. 19 Mayıs 1919, kutsal saydığı değerler için maddi kaygılarını bir kenara bırakıp, ölüme, şahadete koşan insanların sırığını Çanakkale’de tanıyan Atatürk’ün onlara güvenerek milli mücadelemizi başlattığı gündür. 19 Mayıs ruh ve heyecanını gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Aksi takdirde başarılarımız geçici kalacaktır. Tarih yazmak, tarih yapmak önemlidir. Yazılanları okumak daha da önemlidir. Yazılan tarihler okunmazsa tarihin verdiği bilgelikten yoksun kalan milletin geleceği karanlık demektir. Türk tarihinde kutlanması gereken günler vardır. İşte 19 Mayıs, bunların en önemlilerinden biridir. 19 Mayıs 1919 Anadolu’da yeni Türk devletinin fiilen temellerinin atıldığı gündür ve Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin başlangıç günü sayılabilir.’

PAROLA TEKTİR:

YA İSTİKLAL YA OLÜM

19 Mayıs’ın sadece milli kurtuluş hareketinin başlangıcı olarak kalmadığını, yeni Türk devletinin çağdaş değerlerle milletler ailesi içerisinde yerini almasını da sağladığını belirten Tarıkahya, ‘Yabancı bir devletin himaye ve korumasını kabul etmek, insanlık vasıflarından mahrum olmayı, güçsüzlüğü, beceriksizliği kabul etmekten başka bir şey değildir.’ Dedi.

Tarıkahya; ‘Kurtuluş mücadelesi ancak milletle birlikte kazanılabilirdi. Millet ile kazanılan mücadeleyi yine bu millet ile taçlandırmak lazımdı. Temel ilkemiz, Türk milletinin onurlu ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ancak tam bağımsızlıkla sağlanabilir. Ne denli zengin ve refahlı olursa olsun. Bağımsızlıktan yoksun bir millet, uygar insanlık karşısında uşak olmaktan daha yüksek bir işlem görmeye kesinlikle layık olamaz. Yabancı bir devletin himaye ve korumasını kabul etmek, insanlık vasıflarından mahrum olmayı, güçsüzlüğü, beceriksizliği kabul etmekten başka bir şey değildir. Sivas Kongresi’nde, kongre binamızda manda istekleri reddedilerek, tam bağımsızlığın yüce Türk milleti için temel ve vazgeçilmez bir ilke olduğu tüm dünyaya ilan edilmiştir. Türk’ün onuru, kendine güveni ve yetenekleri yüksektir. Bu millet tutsak yaşamaktansa ölmeyi yeğleyen bir millettir. Öyleyse parola tektir, ya istiklal ya ölüm.’ İfadelerini kullandı.

SPORCULAR BÜYÜLEDİ…

Tarıkahya’nın anlamlı konuşmasının ardından tören programı Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi Bahçesi’ndeki alanda devam etti. Halk oyunları ekibinin gösterisi ile başlayan program da daha sonra Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Wushu ve Aikido sporcuları muhteşem bir gösteriye imza attı. Avrupa ve Dünya çapında madalya sahibi olan sporcular, akrobasi dolu gösterileri ile izleyenleri büyüledi.

Buradaki gösterinin ardından Müze bahçesindeki alanda Cumhuriyet Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) öğrencileri, tiyatral içerikli jimnastik gösterisi sundu. Öğrenciler, gösterileri ile izleyenleri kendilerine hayran bıraktı.

Programa, vatandaşlar ve öğrencilerin yanı sıra Sivas Valisi Âlim Barut, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Celalettin Sağır, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ertan Buyruk, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Salim Kılıç ve il protokolünün önde gelen isimleri de katıldı.

Haftanın Öne Çıkanları

Grand Kuzu, Hizmete Açıldı

2015-05-16 23:13 - Gündem

?Hırsız Gibi Kapımı Aç?

2015-05-20 01:03 - Gündem

Belediye U14 Takımı Kayseri´ye Gitti

2015-05-13 23:20 - Gündem

Öğrencilerden 26 Proje

2015-05-13 23:28 - Gündem

İklima Başarıdan Başarıya Koşuyor

2015-05-13 23:21 - Gündem

Sağlıkspor Giresun´da İlimizi Temsil Edecek

2015-05-13 23:21 - Gündem

COŞKUYLA KUTLADIK

2015-05-20 01:06 - Gündem

İŞGEM 2017 Yılında Faaliyete Geçecek

2015-05-18 19:24 - Gündem

Sokak Basketbolu Şöleni

2015-05-18 19:20 - Gündem

?Nice Başarılara?

2015-05-18 19:21 - Gündem

İlgili Haberler

Mutlu Yıllar Sivasspor!

16:33 - Gündem

Özdağ: Cumhuriyet Üniversitesinde Cumhuriyet Karşıtı Propaganda Yaptılar!

16:24 - Gündem

Sivas'ta Bugün Kimler Vefat Etti?

15:21 - Gündem

Çöl Tozu Geliyor

14:57 - Gündem

Can Güvenliğiniz İçin Kurallara Uyun!

14:42 - Gündem

Günün Manşetleri

Mutlu Yıllar Sivasspor!

16:33 - Gündem

Özdağ: Cumhuriyet Üniversitesinde Cumhuriyet Karşıtı Propaganda Yaptılar!

16:24 - Gündem

Sivas'ta Bugün Kimler Vefat Etti?

15:21 - Gündem

Gazetecilerden Sivasspor’a Baklava

14:45 - Spor

Can Güvenliğiniz İçin Kurallara Uyun!

14:42 - Gündem