USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ÇEDAŞ´ın Tutumu Etik Değil

ÇEDAŞ´ın Tutumu Etik Değil

ÇEDAŞ´ın Tutumu Etik Değil
16-01-2016 21:36
Google News


2016 yılında ÇEDAŞ ile ilgili 25 başvuru aldıklarını belirten Baş, ‘ÇEDAŞ ile yapılan sözleşmenin 5. Maddesinde Endeks Tespitleri, Faturalama, Ödeme ve kesilmesi konusu belirtiliyor. (a) bendinde, ‘Müşterinin endeks tespit dönemleri 1 aydan az olmamak şartıyla şirketçe belirlenir’ ifadeleri yer alıyor. Tüketicilerimizin itirazı zamlanmadan önceki fiyatla sayaç okunsaydı ben faturamı zamsız ödeyecektim. Şuan zamlandığı için yeni tarifeyle ödemek zorunda kalıyorum’ şeklinde oluyor. Bu durumda bizim Tüketici Hakem Heyeti olarak buna yapacak her hangi bir işlemimiz yok. Ancak şahsi kanaatimi soracak olarsanız, belki etik değil ama yasal olarak da bu duruma yapacak herhangi bir işlem söz konusu değil’ dedi.

HAYRULLAH AĞKAŞ / ÖZEL HABER

2016 yılına geç okunan ve zamlı şekilde gelen elektrik faturaları ile giren Sivas’ta ÇEDAŞ’ın Aralık ayı faturalarını Ocak ayında zamlı tarife ile okutması Sivaslıların tepkisini toplamıştı.

Yüzde 6,8 zammın yanı sıra dağıtım bedellerinin yüksek olduğu fatura isyan eden tüketicilerden 25 kişi şikâyetlerini Tüketici Hakem Heyetine bildirdi.

Konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Sivas Ticaret İl Müdürü Selim Baş, 2016 yılı itibarı ile ilk şikâyet başvurularının ÇEDAŞ’a yönelik yapıldığını belirtti.

Faturalandırma dönemi ile ilgili şikâyetlerin geldiğinin altını çizen Baş, tüketiciye kötü bir haber vererek, ÇEDAŞ ile yapılan sözleşmenin 5. Maddesinin (a) bendinde tüketicinin endeks tespit dönemleri 1 aydan az olmamak şartı okunacağına ilişkin maddenin şirketçe belirlendiğini ve bu sözleşmenin imzalanması nedeni ile de hiçbir yasal yaptırımın olmadığını söyledi.

İl Ticaret Müdürü Selim Baş, şunları kaydetti:

‘2016 yılı itibariyle ilk müracaatlarımız ÇEDAŞ’la başladı. Şuan itibariyle elimizde 25 müracaatımız var. Yalnız ÇEDAŞ ile ilgili olarak şuan itibariyle bizdeki şikâyet konusu firmanın faturalandırma dönemi itibariyle ilgili itirazdan geliyor. Faturalandırma döneminde de zaten vatandaşlarımız abonelik işlemleri yapılırken, bir sözleşme imzalıyorlar. Şuan itibariyle elimde ÇEDAŞ Abonelik sözleşmesi var. Bu sözleşmedeki 5. Madde Endeks Tespitleri, Faturalama, Ödeme ve kesilmesi konusu belirtiliyor. (a) bendinde şu ifadeler yer alıyor. ‘Müşterinin endeks tespit dönemleri 1 aydan az olmamak şartıyla şirketçe belirlenir.’

Yani zaten bizim kanunumuzda da zaten asgari bir ayla sınırlandırılmışken, hatta şöyle bir durum var. Özellikle telefonlarda bu durumla karşılaşırız. Fatura belli bir ücretin altındaysa fatura bu ay gelmez, önümüzdeki aya eklenir. ÇEDAŞ ile ilgili böyle bir durum yok. Burada tüketicilerimizin itirazı zamlanmadan önceki fiyatla sayaç okunsaydı ben faturamı zamsız ödeyecektim. Şuan zamlandığı için yeni tarifeyle ödemek zorunda kalıyoruz. Ama bizim Tüketici Hakem Heyeti olarak buna yapacak her hangi bir işlemimiz yok.

Ancak şahsi kanaatimi soracak olarsanız, belki etik değil ama yasal olarak da bu duruma yapacak herhangi bir işlem söz konusu değil.’

KAYIP – KAÇAK

GİDERLERİ GİZLENECEK

Elektrik faturalarında yeni düzenlemeye gidilerek kayıp kaçak bedelinin de faturaya yansıtılması kararlaştırıldı. Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan kaçak elektrik kullanımı nedeniyle eklenecek olan bedel, faturalarda gizlenecek.

Zamlar sonucunda, fon ve vergiler hariç olmak üzere 1 kilovat saat başına elektriğin bedeli konut kullanıcıları için 31.05 kuruştan yüzde 6.9 zam ile 33.18 kuruşa yükseltildi.

ŞEFFAF ELEKTRİK PİYASASI

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), elektrik faturalarında yapılan yeni düzenleme ile elektrik bedelinin yanında, kayıp-kaçak, iletim ve sayaç okuma bedellerinin de fiyata eklendiğine dikkat çekerek, bu adım ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun kuruluş yasasının ilk maddesi olan 'şeffaf elektrik piyasası' hükmünün ihlal edildiğini savundu.

MALİYETLER

GÖRÜNMEZ OLACAK

EMO'dan yapılan açıklamada, EPDK`nın açıkladığı yeni yıl tarifesi ile abonelerden tahsil edilen, 'enerji maliyeti, perakende satış hizmet bedeli, iletim bedeli, kayıp ve kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli, dağıtım bedeli maliyetlerinin görünmez kılındığı' vurgulandı.

DAĞITIM BEDELİ ADI

ALTINDA TOPLANACAK

Fon ve vergiler hariç olmak üzere faturalar yoluyla tahsil edilen 6 kalem 'dağıtım bedeli' ve 'perakende enerji bedeli' adı altında torba haline getirildiğinin de altı çizilen açıklamada, 'Böylece EPDK, kuruluş yasasının daha ilk maddesinde yazan 'şeffaf elektrik piyasası' hükmünü ihlal etti' denildi.

EMO tarafından yapılan incelemelerde, elektrik bedelinin içine 'kayıp ve kaçak bedeli, iletim bedeli ile sayaç okuma bedeli'nin de dahil edildiği tespit edildiği vurgulanan açıklamada, ‘Torba haline getirilen dağıtım bedeli ile tarifelerde açıklanan kayıp ve kaçak bedeli artık bilinemeyecek. Kamunun elindeki iletim sistemi için yapılan tahsilatın miktarı da saklandı’ denildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!