SERCAN ÇETİNEL / OĞUZHAN SARZEP
‘Yöresel ürünler’ adı altında açılan ve gün geçtikçe sayıları artan geçici işletmelere tepkiler büyümeye devam ediyor. Bu konu ile ilgili Sivas Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül’de dün yapmış olduğu basın açıklamasında tepkisini ortaya koydu.
Bu tip geçici işletmelerin Sivas’ın yerel esnafına büyük zarar verdiğini vurgulayan Akgül, konu hakkında şu ifadelere yer verdi:
‘Şehrimizde bazı noktalarda yöresel ürünler adı altında diğer illerden gelerek kısa süreli kiralanan dükkânlarda satış yaparak hem halkımızın sağlığını tehlikeye atan hem de ilimiz esnaf ve sanatkârına ekonomik anlamda zarar veren kişiler konusunda sizleri bilgilendirmeyi istiyoruz.
Bu işyerleri genellikle yaz dönemi veya bayram dönemleri gibi, alışverişin yoğun olduğu dönemlerde vurgun yapmak amacıyla kısa süreliğine ortaya çıkıp kaybolan kişiler tarafından işletilmektedir. Tespitlerimize göre bu işyerlerinin yasal yükümlülüklerini yerine getirmedikleri ortadadır. Ayrıca yalnız dükkân olarak faaliyet gösteren değil seyyar olarak faaliyet gösteren ve ilimiz dışından gelen oldukça fazla sayıda seyyar satıcı bulunmaktadır. Kıymetli kardeşlerim bu kişiler vergiden, sigortadan bir haber faaliyet göstermektedir. Bu kişilerden alınan ürünler ülke ekonomisine de zarar vermektedir.
Bizler bu konuyu mütemadiyen dile getirsek de şehrimizin diğer kurumlarının da üzerine düşen görevi yerine getirmesi büyük önem arz etmektedir. Dolayısıyla sadece halkımızın bilgilendirilmesi yeterli değildir. İlgili kurum yöneticilerini bu konu üzerinde hassasiyet göstermeleri ve bu işletmelerin yasal gereklilikleri yerine getirip getirmedikleri hususunda denetim yapmalarını basınımız aracılığıyla talep ediyoruz.’
‘HAKSIZ REKABET ZARAR VERİR’
Sivas Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül, ayrıca haksız rekabet konusuna değindi. Haksız rekabetin kimseye fayda sağlamayacağını ve zarar vereceğini söyleyen Akgül, şöyle devam etti:
‘Bir diğer önemli husus ise bazı işletmelerde 75 kuruşa ekmek satılmasıdır. Sevgili esnaf ve sanatkâr kardeşlerim ve kıymetli hemşerilerim özellikle bilmenizi istiyorum ki; haksız rekabet halkımıza da esnafımıza da hiçbir fayda sağlamaz. Haksız rekabet sadece zarar verir. Haksız rekabet ortamında kazanç düşer, kalite düşer; iş yükü artar, israf artar ve hatta sağlık sorunları dahi artar.’
İlimizde şuan ekmeğin fiyatı 90 kuruştur. Bu fiyat ise ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği ile ekmeğin standardına göre belirlenmiş resmi fiyattır. Bu fiyatın altında ekmek satışı yapan işletmelerin tarafımıza ihbar edilmesini istiyoruz. Biz gelen ihbarları hemen değerlendiriyor ve yasal işlemleri anında başlatıyoruz. Bu konuda ilimizde hapis cezasına kadar sonuçlanan davalar mevcuttur. Haksız rekabet konusunda taviz vermeyeceğimizin bilinmesini isteriz.’
‘ET ÇEKMEK KASABIN İŞİDİR’
Kurban Bayramının gelmesiyle birlikte et çekme işleminin sadece kasaplara özgü bir şey olduğunu söyleyen Sivas Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül, tüm vatandaşları et çekimi için kasaplar dışında başka bir yeri tercih etmemeleri konusunda uyararak sözlerini şu şekilde noktaladı:
‘Değerli kardeşlerim bir diğer husus ise yaklaşan Kurban Bayramı vesilesi ile et çekmek üzere dükkânları üzerine yazılar asan esnaf kardeşlerimiz var. Ancak faaliyet alanı dışında et çekme makinesi bulan herkesin et çekme yarışına girdiğini görüyoruz. Değerli kardeşlerim et çekme işi kasabın işidir.
Bu iş için hijyenik koşullar ve bu koşulları sağlayan makinelerin kullanılması gerekmektedir. Kurban etlerinizi bu koşulları sağlayan kasaplarda çektirmeniz konusunda sizleri uyarmak istiyoruz.
Kıymetli hemşerilerim, üyelerimiz ve diğer esnaf ve sanatkâr kardeşlerim basınımız aracılığı ile Kurban Bayramınızı şimdiden tebrik ediyor, sağlıklı mutlu bir bayram geçirmeniz temennisi ile hepinizi saygıyla selamlıyorum.’