USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İşte, Birlikteliğin Simgesi

İşte, Birlikteliğin Simgesi

İşte, Birlikteliğin Simgesi
06-11-2016 20:55
Google News


OĞUZHAN SARZEP

Sivas’ta 13. Birlik Aşuresi programı düzenlendi. Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği öncülüğünde, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Cem Vakfı Şube Başkanlığı, Ziraat Odası Başkanlığı, Ticaret Borsası Başkanlığı, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanlığı ve Hayat Ağacı Derneği Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen programa, Sivas halkı yoğun ilgi gösterdi.

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde gerçekleştirilen programa Sivas Valisi Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Alim Yıldız, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Sinan Şen, SESOB Başkanı Beşir Köksal, Cem Vakfı Sivas Şube Başkanı Ali Dağ, STK’ların temsilcileri ve il protokolünün önde gelen isimleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda Paşa Camii İmamı Abdullah Koç Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirdi.

VALİ GÜL: ‘KARDEŞ

OLMAYA MECBURUZ’

Sivas Valisi Davut Gül, programda yaptığı konuşmada, Aşure’nin birlik ve beraberliğin, kardeşliğin sembolü olduğunu söyleyerek şunları dile getirdi; ‘Zor günlerden geçtiğimiz bugünlerde en çok ihtiyacımız olan şey birliğimiz, beraberliğimiz ve kardeşliğimiz. Bu etkinlik de Sivas’ta ona katkı sunan bir etkinlik. Anadolu insanının terazisine, onun meselelere bakış açısına güvenmek lazım. Anadolu insanı Kerbela ile ilgili muhasebesini yüzyıllar öncesinde yapmış. Nasıl yapmış. Baktığımızda Anadolu’nun her yerinde köylerde, şehirlerde Ali görürsünüz, Hasan görürsünüz, Hüseyin görürsünüz. Ama yezit göremezsiniz. Dolayısıyla da bunun muhasebesi insanların vicdanlarında olan bir şey. Yine baktığınızda Ramazan görüyorsanız o kadar Muharrem görürsünüz. Anadolu’nun bu meselelere bakış açısını, bu kanaatini, bu muhasebe anlayışını bizim örnek almamız lazım ve onu uygulamamız lazım. Bizim kardeş olmaktan başka herhangi bir seçeneğimiz yok. Kardeş olmaya mecburuz. Sivas’ta da mecburuz. Türkiye’de de mecburuz. Tek tip insan istemiyoruz. Farklılıklar bizim zenginliklerimizdir. Ama tek tip istediğimiz şeyler de vardır. Nedir o? Tek vatan istiyoruz. Tek bayrak istiyoruz. Tek devlet istiyoruz. Bunlar bizim asla vazgeçemediğimiz tekliklerdir. Ama tek tip insan istemiyoruz. O açıdan Allah birlik ve beraberliğimizi muhafaza etsin. Sivas’ın bu kardeşlik havası her geçen gün daha da gelişsin.’

BAŞKAN AYDIN: ‘AŞURE

GİBİ BİRLİK OLMALIYIZ’

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın da, aşure gibi olmaları gerektiğini vurgulayarak; ‘Aslında biz buradan çok güzel dersler çıkarabiliriz. Hamdolsun ki Sivas olarak çok güzel dersler de çıkarıyoruz. Bugün Sivas Türkiye’nin en huzurlu şehri. Eğer en huzurlu şehri isek emi olun burada STK’larımızın, başta çok değerli Valilerimiz olmak üzere bu şehri yöneten insanların çok büyük katkısı, emeği var. İşte biz bu birliğimizi bundan sonra da devan ettirdiğimiz zaman Sivas olarak inşallah hiç kimse bizim huzurumuzu bozamayacak, içimize nifak sokamayacak. Bugün de burada çok sayıda meyvenin ve sebzenin bir araya gelerek ayrı ayrı tatlardan farklı bir tadın ortaya çıkması aslında bizim birlik ve beraberliğimizin de ayrı bir tat ayrı bir güzellik olduğunu ifade etmektedir. Bu bakımdan bugünü anlamına uygun bir şekilde kutlamaya devam edeceğiz. Kerbela bütün İslam aleminin bütün insanlığın ibret alması gereken bir hadise. Tekrar tekrar Kerbelalar yaşamamak için aşure gibi birlik olmalıyız, sık olmalıyız ve kenetlenmeliyiz. Bunun örnekleri tarihte çok yaşanmıştır. Bundan sonra da yaşanacaktır. 15 Temmuz en taze en yeni örnektir. Milletimiz parti, etnik yapı gözetmeksizin bir bütün olmuş, kenetlenmiş adeta bir aşure olmuş ve neticesi de hamdolsun bu ülkeyi işgal etmeye kalkanlara en güzel dersi vermişlerdir’ şeklinde konuştu.

BEŞİR KÖKSAL: ‘BİRLİK AŞURESİ

SON DERECE ÖNEMLİDİR’

Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Beşir Köksal, da 13.’sünü gerçekleştirdikleri Birlik Aşuresinin Sivas’ın geleceği açısından son derece önemli olduğunu dile getirdi. Köksal şunları söyledi; ‘Toplum düzeni birlik ve beraberlikle sağlanır. İlimizin geleceği açısından 13 yıldır gerçekleştirdiğimiz Birlik Aşuresi son derece önemlidir. Burada birlik, beraberlik ve kardeşlik duyguları içerisinde dil, din, ırk ve mezhep ayrımı yapmadan el ele, gönül gönüle vererek bu etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Özellikle bu etkinliği hep birlikte kutlamanın mutluluğunu ve üzüntüsünü yaşıyoruz ve yaşamaya da devam edeceğiz. Biz bu birlik ve beraberliğimizle varız. Biz, bu birlik ve beraberliğimizle varız. Bu birlikteliğimiz toplumda insanlar arasında sevgi bağlarının da güçlendirilmesine katkı sağlayacaktır. Muharrem ayı kutsal bir aydır. Geçmiş ümmetlerin geçmiş peygamberlerin kurtuluşlarının gerçekleştiği, ümmetlerin kurtulduğu buna karşılık da Muharrem orucu ve aşure tatlısı gibi uygulamaların gerçekleştiği bir aydır. Muharrem ayı ve aşure günü Hz Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesiyle birlikte daha da farklı anlam kazanmaktadır. Muharrem ayında Kerbela olayı yaşanmış ve bu olaylar Hz. Hüseyin efendimiz ve yetmişten fazla ehlibeyt yezit tarafından şehit edilmiştir.  Asırlardır yüreğimizi sızlatan bu hadise peygamberimizi ve onun ehlibeytini seven müminleri derinden yaralamış, mümin kalpler yanmış, asırlar geçse de bu yangın ve gözyaşları dinmemiştir.’

ALİ DAĞ: ‘YENİ KERBELALAR

YAŞAMAK İSTEMİYORUZ’

Cem Vakfı Başkanı Ali Dağ ise, yeniden kerbela olayı yaşamak istemediklerini söyleyerek; ‘O günden beridir şüphesiz ki ciğerlerimiz yanıyor. O günden beri yüreğimiz kanıyor. 1377 yıldır dualarımız, feryadımız, ağıtlarımız, çığlıklarımız mersiyelerimiz arşı inletiyor. O günden beri yeryüzü ve gökyüzünün ağladığını Kerbela’da sahraların, suların, sellerin, denizlerin ağladığını, arşta meleklerin ağladığını biliyoruz. Hz Hüseyin’in susuzluğa, yalnızlığa, katliama Kerbela’da terk etmiş olmanın sızısını o günden beri insanlık üzerinde insanlık ağır bir yük olarak taşıyor. O günden beri alevisiyle, sünnisiyle Muharrem ayında hep birlikte yas tutuyoruz. Hz Hüseyin’in şehit edilişi ölüm değil, tükeniş değil, yok oluş değil tam tersine hayattır, uyanıştır, diriliştir. Biz dünyanın neresinde olursa olsun hangi coğrafyada hangi ülkede olursa olsun yeni Kerbelalar görmek istemiyor, yeni Kerbelalar yaşamak istemiyor, yeni ölümlerle sarsılmak istemiyoruz’ ifadelerini kullandı.

İL PROTOKOLÜ AŞURE DAĞITTI

VATANDAŞLAR YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

Konuşmaların ardından Sivas İl Müftü Yardımcısı Hasan Hüseyin Susam Aşure Duası yaptı. Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi Bahçesi'nde düzenlenen etkinlikte duanın okunmasının ardından il protokolü aşure dağıtımı yaptı. Aşure dağıtımı sırasında oldukça izdiham yaşanırken, aşure almak için birbirleri ile yarışa giren vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!