USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kış Çilesi Bitiyor

Kış Çilesi Bitiyor

Kış Çilesi Bitiyor
20-09-2013 17:47
Google News


Halin üzeri kapatılacak… Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, çalışmalar süresince esnafın faaliyetinin durdurulmayacağını, ancak bazen aksamalar olabileceğini söyledi. Ürgüp, halin çevresini de boşaltarak yeşil alan yapacaklarını söyledi.

ERSAN ARSLAN

Yıllardır gündemden düşmeyen Perakende Sebze Hali’nin üzerinin kapatılması ile ilgili çalışmalar sonunda başladı. Sivas Belediyesi mevcut çatı kısımlarını yeniledikten sonra, halin ortasında bulunan sebze tezgâhlarının üst kısmındaki alanın da üzerini kapatacak.

Sebze halinin çevresinde incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, hal çevresindeki alanların yeşil alan ilan edildiğini belirterek, ileriki dönemde bu alanların binalardan arındırılarak, yeşil alan ve otopark olarak düzenleneceğini söyledi.

İlk önce halin içerisine girerek, esnafları ziyaret eden Başkan Ürgüp, bazı esnaflarla ayaküstü kısa sohbetler yaptı.

‘HAL SOĞUKTAN KORUNACAK’

Halin çevresindeki incelemelerinin ardından değerlendirmede bulunan Başkan Ürgüp, çalışmaların mevcut çatının onarımı ve orta kısmın kapatılması ile ilgili olduğunu söyledi.

Bu çalışma ile birlikte özellikle sebze satan esnafların soğuktan korunacağını belirten Ürgüp; ‘Burada yapılan çalışmalar kurulun bize izin vermiş olduğu çerçevede, çatıların değiştirilmesi, bizim kiracılarımız konumunda bulunan, sebze işi yapan hal esnafının rahatlatılması manasında ters tavan yapılması ile ilgilidir. Öncelikle çatıları değiştirip, biraz daha hafifletip, bir de buranın temizliğine de daha dikkat edici bir yapı içerisinde bulunmaya gayret gösteriyoruz. Akabinde halin içindeki, ortadaki sebze meyve satılan bölümün üzerinin kapatılması, oranın kışın soğuktan korunması projesini uygulamaya geçirmiş olacağız.

Gördüğünüz gibi çatılarda çok kötü çirkinlikler var. Kimi odununu yığmış, kimi çöpünü yığmış, kimi lastik parçalarını yığmış. Bunların tamamını kaldırıp bir çevre düzenlemesi yapılması gerekiyor. Bu bina aslında tarihi eserlere çok yakın mesafede yapılmış bir durumda. Tarihi Meydan Hamamı’na 80 cm mesafesi var. Tarihi Meydan Camii’ne çok yakın. Diğer taraftan konaklara, Ziya Bey Kütüphanesi’ne yakın olan bir kütle. Ama şuanda yapacak, bundan başka bir planlama içerisine girmedik. En azından mevcut durumunu düzeltip, faaliyetinin bir müddet daha devam etmesini sağlamaya gayret göstereceğiz’ ifadelerini kullandı.

‘ÇEVRESİ DÜZENLENECEK’

Halde yapılan çalışmaların yanı sıra çevrede de önemli çalışmalar yapılacağını belirten Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, çevredeki binaların bulunduğu birçok alanın yeşil alan ilan edildiğini, gelecek dönemde bu binaların yıkılarak, hal çevresinde yeşil alan ve otopark düzenlemesi yapılacağını söyledi.

Ürgüp, ‘İmar planında yandaki 3 katlı binalar, hamama bitişik olan binalar, ortada bulunan radyo ve bir partimizin bulunduğu binalar yeşil alan olarak ilan edildi. Yine aynı şekilde çevredeki, üzerinde belediye ve şahıs mülklerinin bulunduğu alanlar yeşil alan ilan edildi. Cami (Meydan Cami) etrafı da açılmış olacak. Zaten türbenin (Şems-i Sivasi) etrafına inildikten sonraki süreçte yol ciddi manada daralmış olacak. İleriki vadede yol kodunun da düşmesi gerektiğine inanıyoruz. Yani çalışmaların birinci etabının bitip, mevcut durumunun ortaya çıkması lazım. Bunlar tabi zor ve meşakkatli işler, bu işleri yaparken bir kısım vatandaşlarımızı istemeyerek de olsa karşımıza almak durumunda kalıyoruz. Burada canı acıyanların, kendisinin mağdur edildiğini düşünenlerin biz biraz da anlayışına sığınıyoruz. Kimse mağdur olmayacak… Herkes yeşilin karşılığı yerin maddi değerini, ya dükkan, yada konut, parasal değerini mutlaka alır. Şuanda da zaten kimseye henüz yerinizden çıkın, burayı terk edin diye bir telkinin olması mümkün değil. Bunlar yıllara sair, 3-5 yıllık, belki daha uzun vadede yapılması gereken işlerdir. Şehrin geleceğinin buna ihtiyacı vardır. Sivas bir kültür ve tarih şehridir. Kıymetinin yaşayanlar tarafından çok fazla bilinmediğini, başkalarının düşündüğü bir şehirdi ki, biz öyle düşünmüyoruz. Biz aslında yaşayanlar, buranın kıymetini bilen insanlarız. Kıymetini bilir şekilde davranmamız gerektiği kanaatindeyim. Şems-i Sivasi’lerin, İhramcı Zade’lerin, Abdulvehabi Gazi’lerin, Mustafa Taki’lerin, Arap Şeyh’lerin, Şeyh Çoban’ların, Morali Baba Hazretleri’nin, hepsinin ortaya çıktığı ve tarihi camilerin etrafının açıldığı bir şehir, gelecekte ekonomik sorunlarını da çok rahat çözer diye düşünüyorum. Bütün gayretlerimiz bunun içindir. Halkımızın dua ve desteklerini bu konuda özellikle bekliyorum’ ifadelerini kullandı.

‘TİCARİ FAALİYET DURMAYACAK’

Çalışmalar sırasında esnafların ticari faaliyetinin durmayacağını ancak zaman zaman aksamalar meydana gelebileceğini belirten Başkan Ürgüp, kurul kararı gereği daha önceki projelerde gündeme gelen elektronik kapı uygulamasını da hayata geçiremeyeceklerini söyledi.

Ürgüp, sözlerini şu şekilde noktaladı:

‘Bu çalışmalar sırasında haldeki ticari faaliyet durmayacak. Ama biraz aksayabilir. Esnafların anlayışına sığınıyoruz. Yani iki güzellik bir arada olmuyor. Tamamen durdurmayacağız ama zaman zaman aksamalar, tıkanmalar olabilir. Ama geçicidir bunlar, en kısa zamanda tekrar giderilecektir.

Giriş kapıları ile ilgili şuanda herhangi bir şey düşünmüyoruz. Kurul’dan o da geçmedi çünkü. Kurul’dan geçmeden burada hiçbir şey yapamıyoruz. Sadece etraftaki o arka mezbelelik alan otoparka dönüşecek, ücretli otoparka dönüştüğünde zaten kontrol altına alınmış bulunuyor. 1 lira karşılığında insanlar otoparklarına çok rahat girip çıkmış olacaklar.’

Belediye, hali yıkıp yeniden yapma fikrinden, çevredeki tarihi yapılar ve kurul olanı olmadığı için vaz geçmişti. Uzun süredir, hal ile ilgili esnaflarla görüşen ve çeşitli projeler hazırlayan belediye, fikir uyuşmazlığı ve kurul kararları nedeniyle, Perakende Sebze Halinin üzerini kapatılması yönündeki çalışmalara start verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!