USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Muhafazakarlık Kavramı Sivas´ta Masaya Yatırılacak

Muhafazakarlık Kavramı Sivas´ta Masaya Yatırılacak

Muhafazakarlık Kavramı Sivas´ta Masaya Yatırılacak
22-11-2013 18:36
Google News


Sempozyumda, ‘Muhafazakâr düşünce nedir? Bir ideoloji midir? Bir tutum mudur? Yoksa bireye özgü bir yaşam biçimi midir? Muhafazakârlık, dindarlık eş anlamlı bir kavram mıdır?’ gibi soruların cevapları aranacak…

ERSAN ARSLAN

‘Muhafazakarlık’ kavramı, Sivas’ta masaya yatırılacak… Kentte, Kemal İbn-i Hümam Vakfı’nın düzenlediği sempozyumda ‘muhafazakarlık nedir’ sorusunun cevabı aranacak. Bugün saat 09.00’da başlayacak sempozyuma alanında uzman çok sayıda akademisyen, araştırmacı ve yazar katılacak.

Kemal İbn-i Hümam Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve sempozyum koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Osman Alacahan, ‘Mevcudu muhafaza etmek’ anlamına gelen muhafazakarlığın henüz yerli yerine oturtulamamış bir kavram ve bir çok yönüyle incelenmesi gereken bir çeşitliliğe sahip olduğunu belirten Alacahan, üzerinde bir çok tartışmanın yapıldığı bu konuda gerçekleştirilecek sempozyumla ‘Muhafazakarlık’ ile ilgili soruların cevap bulacağını söyledi.

Alacahan, ‘Kemal İbn-i Hümam Vakfı olarak her yıl toplum planında önemli görülen ve üzerinden tartışmalar yapılan bir konu üzerinde sempozyum organize etmekteyiz. Malumuuz olduğu üzere geçen yıl sahasında uzman bir çok bilim insanının, gazetecinin ve düşünürün katılımı ile İslamofobi üzrinden bir sempozyum gerçekleştirmiştik. Bu yıl da yine bir çok değerli akademisyen ve düşünürün katılımı ile Muhafazakarlık üzerine bir sempozyum gerçekleştiriyoruz.

Bilindiği üzere muhafazakar düşünce batıda salt aklı öne çıkaran aydınlanma sürecinde teolojik köklerden soyutlanmış bir rasyonalizmin, duyu ötesi alanı dışlayan bir bilimciliğin, gerçekliğin ölçüsünün insan olduğunu savunan hümanizmin, seküler etik anlayışın Fransız devrimi ile pratiğe aktarılmasına, toplumsal planda radikal değişimlerle yerleşik ara kurumların tahrip edilmesine, toplumların örf, adet ve geleneklerinden uzaklaştırılmasına, geçmişle bağı kopartılan bireylerin kendilerine ve topluma yabancılaşmalarına sebep olan rasyonalizme ve insanı ezen totaliter devlet yapısına bir tepki olarak ortaya çıkmıştır’ ifadelerini kullandı.

‘MUHAFAZAKÂRLIK

İNCELENMESİ GEREKEN BİR KAVRAM’

Muhafazakârlık kavramının henüz yerli yerine oturmamış, incelenmesi gereken bir kavram olduğunu belirten Alacahan, Sivas’taki sempozyumda bu konunun tüm yönleri ile masaya yatırılacağını belirterek, tüm Sivas halkını, sempozyuma katılmaya davet etti.

Alacahan, şu ifadeleri kullandı:

‘Bugün bireyden topluma ekonomiden, siyasete, kültürden dine kadar birçok alanda muhafazakâr düşünce kendini göstermektedir. Bununla beraber hayatın birçok alanında farklı yoğunluklarla yaşanan muhafazakârlığın üzerinde tartışmalar da devam etmektedir. ‘Mevcudu muhafaza etmek’ anlamına gelen muhafazakârlık, henüz yerli yerine oturtulamamış bir kavram ve birçok yönüyle incelenmesi gereken bir çeşitliliğe ve muhtevaya sahiptir.

Muhafazakâr düşünce nedir? Bir ideoloji midir? Eğer bir ideoloji ise diğer ideolojilerden ne noktada ayrışmaktadır? Bir tutum mudur? Yoksa bireye özgü bir yaşam biçimi midir? Sorularının yanı sıra, sınırlarının nerede başladığı ve nerede bittiği de sorgulanmaktadır. Bu bağlamda muhafazakârlık neyi muhafaza etme iddiasındadır? Kaçınılmaz olan değişim karşısında ne ne kadar muhafaza edilebilir? Muhafazakâr düşüncede ailenin, dinin, devletin, siyasetin, kültürün, mülkiyetin, milliyetin ve bunun gibi olgu ve kurumların yeri nedir? Muhafazakârlık, dindarlık eş anlamlı bir kavram mıdır? O zaman, milliyetçi muhafazakâr, ateist muhafazakâr veya dindar muhafazakârlar arasındaki fark nedir? Batı muhafazakârlığı ile doğu muhafazakârlığı aynı şeyler midir? Bu soruların artırmak mümkün. Sempozyumda bu ve benzer sorulara cevap aranacaktır.

Bu tür organizasyonların ilimizin kültürel yönden de güçlü bir kent olmasına katkı sağlayacağı bir gerçektir. Kemal İbn-i Hümam Vakfı olarak düzenlediğimiz sempozyumların ve konferansların ilimizin kültürel hayatına ciddi katkılar sağladığına inanıyoruz.

Bu vesile Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenecek olan sempozyumla tüm hemşerilerimizi davet ediyorum.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!