USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ŞANLI ZAFERİN 92. YILI

ŞANLI ZAFERİN 92. YILI

ŞANLI ZAFERİN 92. YILI
29-08-2014 17:13
Google News


HABER MERKEZİ

Atatürk önderliğinde gerçekleştirilen ve ‘Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ olarak adlandırılan bu zorlu savaş, 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılması ile hedefine ulaştı. Türk ulusunun vatanını korumak için canını ve kanını seve seve verdiği şanlı zaferin bugün 92. Yıl dönümü.

Türk ulusuna bağımsızlığını kazandıran, başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, dava arkadaşları ve tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutluyoruz.

30 Ağustos Zafer Bayramı bugün Sivas’ta büyük bir coşku ile kutlanacak. Kutlama programı saat 10.00’da Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile başlayacak. Saat 10.15’te Sivas Valisi Âlim Barut, valilik makamında tebrikleri kabul edecek. Saat 10.45’te ise Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi önünde Tören Programı gerçekleştirilecek. Daha sonra Vali Âlim Barut ve beraberindeki protokol üyeleri Muharip Gaziler Derneği ile Şehit Aileleri ve Gazileri Derneğini ziyaret edecek. Akşam saat 18.00’da ise Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi Bahçesi’nde Garnizon Komutanlığı Askeri Bandosu Konser verecek. Bayram Programı saat 20.00’de Büyük Otel’de gerçekleştirilecek Zafer Bayramı Kabul Töreni ile sona erecek.

30 AĞUSTOS…

19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Bağımsızlık meşalesini yakan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Anadolu’da başlattığı milli mücadele ve Kurtuluş Savaşı ile Türk ulusunun yeniden şahlanmasını sağladı. Amasya Genelgesi’nin ardından Erzurum ve Sivas Kongreleri ile milli mücadeleyi şekillendiren Atatürk ve dava arkadaşları, 23 Nisan 1920’de TBMM’yi kurdu. Ülke yönetimi TBMM ile birlikte halkın iradesine sunulurken, Kurtuluş Savaşı’nın ana karargâhı da Ankara oldu.

Daha sonraki süreçte oluşturulan düzenli ordularla Türk ulusu, zorlu savaşlar verdi. Düzenli Türk orduları ile girilen savaşlarda ilk başarı, Doğu'da Ermeni çetelerine karşı kazanıldı. Daha sonra, Batı cephesinde, Yunanlılarla, I. İnönü ve II. İnönü Savaşları gerçekleştirildi. Bu savaşların kazanılmasıyla Yunanlılara büyük bir darbe indirilmiş oldu. Bunun üzerine Yunan ordusu yeniden saldırıya geçti.

Bunun üzerine Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ordularına: 'Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. Bu satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz.' emrini verdi.

Türk askeri, büyük bir azim ve fedakârlıkla bu karara uydu. 23 Ağustos ve 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Meydan Muharebesiyle, Türk milleti 1699 Karlofça Antlaşmasından beri ilk defa toprak kazanmaya başlıyordu. Sakarya Savaşı, Türk milletinin savunma durumundan taarruz durumuna geçtiği önemli bir savaş olarak da tarihe geçti. Bu zafer sonunda, TBMM tarafından Mustafa Kemal'e 'gazi' unvanı ve 'Mareşal' rütbesi verildi.

Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan Sakarya Savaşı'ndan sonra, büyük bir taarruzla düşmanı tamamen yok etme kararı alındı.

1922 yılı Ağustos’una kadar, hazırlıklar tamamlandı. Güneydeki Türk birlikleri, büyük bir gizlilik içinde Batı cephesine kaydırıldı. İstanbul'daki cephane depolarından silah ve cephane kaçırıldı. İtilaf Devletleri tarafından tahrip edilerek kullanılmaz hâle getirilen toplar onarıldı. Yeni silâhlar satın alındı. Ordumuza taarruz eğitimi yaptırıldı. Bu hazırlıklardan sonra, Gazi Mustafa Kemal'in başkomutanlığını yaptığı ordumuz, 26 Ağustos 1922'de düşmana saldırdı. Bir saat içinde düşman mevzileri ele geçirildi. 30 Ağustos'ta düşman çember içine alındı. Sağ kalanlar esir alındı. Esirler arasında Yunan Başkomutanı Trikopis'te vardı.

Bu savaş, Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı. Büyük Taarruz’un başarıyla sonuçlanmasından sonra düşman, İzmir'e kadar takip edildi. 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla yurdumuz düşmandan temizlenmiş oldu. Hain düşmanın, haksızca ve alçakça işgaline 'dur' diyen ve kanımızın son damlasını akıtmadan yurdumuzu bırakmayacağımızı Dünya’ya ispatlayan bu büyük zaferi her yıl, 30 Ağustos günü, bayram yaparak kutluyoruz.

Derleme kaynak: www.meb.gov.tr

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!