USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

COŞKU VE GURURLA DOLU 91 YIL

COŞKU VE GURURLA DOLU 91 YIL

COŞKU VE GURURLA DOLU 91 YIL
30-10-2014 00:00
Google News


Kent Meydanı’nda yapılan törende Vali Âlim Barut ve diğer protokol vatandaşların Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. Vali Barut, yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 91. yıl dönümünü kutlamanın coşkusunu ve gururunu yaşadıklarını söyledi. Tören, bayrak geçişinin yapılmasının ardından sona erdi.

HAYRULLAH AĞKAŞ

Cumhuriyetin ilanının 91. Yıl dönümünde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri dün yapılan törenle sona erdi.

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi önünde düzenlenen törende, Sivas Valisi Âlim Barut, Garnizon ve 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır ve Belediye Başkanı Sami Aydın, üstü açık askeri araçla tören alanından geçiş yaparak Sivas halkının bayramını kutladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet Bayramı mesajı okundu. Akabinde ise günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Sivas Valisi Âlim Barut yaptı.

Vali Barut konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 91. yıl dönümünü kutlamanın coşkusunu ve gururunu yaşadıklarını söyledi.

Hayat Ağacı Dergisi’nin 17. sayısı 87. sayfasında yer alan Talip Mert’in ‘Sivas’ta Cumhuriyet’in İlanı Töreni’ adlı yazısını okuyan Vali Barut, şunları kaydetti:

‘Vaktiyle Sivas’ta çıkan Türk ocağının yayını ‘Birlik’ mecmuasında yayınlanan bir haberde Sivas’ta Cumhuriyet’in ilan edildiği günü ve yapılan töreni aktarıyor. Tören anını gösteren eski bir fotoğraf ise bu törene adeta bir canlı yayın havası vermektedir. Bu dumanlı fotoğraf belki de Türkiye’de Cumhuriyetin ilan edilmesini resmeden nâdir fotoğraflardan birisi belki de tek fotoğraftır. 

‘Cumhuriyet Tezahüratı’ adlı haberin devamı şöyledir: ‘Cumhuriyet ilanı haberi bir anda Sivas halkını hareket ve heyecana getirdi. Ahali mümessilleri belediyede içtima ederek, yapılacak şenliklerin programını hazırlayarak bu tarihi günün parlak merasimle tes’idini (kutlamasını) kararlaştırdı.

Başta müftü ve belediye reisi olduğu halde bilumum cemiyetler ve bunlara iltihak eden kalabalık bir halk kütlesi hükümet meydanında toplandı.  Milli marşlar terennüm ederek gelen ve meydanı çerçeveleyen mektepler, polis ve jandarma kendilerine tahsis edilen mahallerde ahz-ı mevki etti (yerini aldı). Bilahare vali-i âlimiz Mümtaz Beyefendi, bilumum memurin ile beraber ictima mahallini teşrif buyurdular.  Belediye Reisi Rıza Bey Cumhuriyet’in bizim için en münasip bir şekl-i idare olduğunu ve bu günün şerefine icra-yı şâdümani (şenlik yapmak) etmekte memleketin çok haklı bulunduğunu söyledi.

Belediye reisi hitabesini okurken kaleden atılan toplar Sivas’ın yaşadığı kıymetli ve tarihi günü yüksek sesle bağırıyordu. Reis Bey’i müteakip genç hatibimiz ‘’Eflatun Cem’’ son inkılâbımızın tarihçesini yaparak Cumhuriyetin mahiyet ve hakikatini teşrih etti. İnkılab-ı ahirin (son inkılâbın) pek mesut ve tabii bir neticesi olan Cumhuriyeti din ve bugünkü idari ihtiyaç nokta-i nazarından mütalaa ederek genç Türkiye’nin en nihayet hakiki ve asri bir idareye mazhariyetini izah eyledi.

Nakibüleşraf Feyzullah Efendi tarafından okunan dua ile bu şerefli günün saadet-i milliye ile tetevvüc (taçlanmasına) eylemesine dua eyledi. Mektepler bütün sokakları dolaştı. Vali Beyefendi tekrar Belediye’de içtima eden halk mümessillerini ziyaret ederek hükümet namına gösterilen tezahürat ve alakaya teşekkür eylediler. O gün akşama kadar memurin ve ahali birbirini tebrik etti.

Allah’tan en büyük tazarrumuz esaret zincirlerini kırarak hürriyet saadetine erişen vatanımızı mesut eylemesi, memleketin ihtiyacıyla mütenasip bir şekli iktisap eden (kazanan) hükümetimizin ilelebed (sonsuza kadar) pâyidar kılması (ayakta bırakması), bizleri felaket uçurumundan kurtaran, taze hayat bahşeden halaskârımız (kurtarıcımız) ve muazzez Reis-i Cumhurumuz Gazi Paşa Hazretlerine uzun ömürler ihsan buyurmasıdır.

Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti… Yaşasın Gazi Paşamız, Reis-i Cumhurumuz Mustafa Kemal Paşa Hazretleri.’

Konuşmaların ardından Vali Barut, Garnizon Komutanı Fatih Celaleddin Sağır, Belediye Başkanı Sami Aydın ve CHP Sivas Milletvekili ve TBMM İrade Amiri Malik Ecder Özdemir okullar arasında şiir ve kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.

Sonrasında ise bayrak geçişi yapılarak tören tamamlandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!