USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Birliğin Olduğu Yerde Huzur Vardır

Birliğin Olduğu Yerde Huzur Vardır

Birliğin Olduğu Yerde Huzur Vardır
12-11-2014 17:36
Google News


Vali Âlim Barut, ‘Burada görev yaptığım 9 aylık dönem içerisinde şu manzaradan aldığım hazzı hemen hemen hiçbir yerde almadım. Birliğin ve beraberliğin olduğu yerde huzur vardır’ dedi.

HAYRULLAH AĞKAŞ

İlimizdeki Sivil Toplum Kuruluşlarının el ele vererek ortaklaşa düzenledikleri 11. Birlik Aşuresi programı yapıldı. Konuşma yapan Sivas Valisi Âlim Barut ve diğer protokol, Muharrem Ayı’nın önemine değinerek birlik ve beraberlik mesajları verdi.

Kongre Müzesi bahçesinde gerçekleştirilen Birlik Aşuresi programına Sivas Valisi Âlim Barut, Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, Sivas Cem Vakfı Şube Başkanı Ali Akyıldız, Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, Sivas İl Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan ve diğer protokol üyeleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Ardından bir konuşma yapan Sivas Valisi Âlim Barut, ‘Burada göreve başladığımız 9 aylık dönem içerisinde şu manzaradan aldığım hazzı hemen hemen hiçbir yerde almadım. Sebebi de şu; birliğin beraberliğin olduğu yerde huzur vardır, refah vardır, geleceğe ümitle bakmak vardır. İşte şu manzara Sivas’ta şu güzel meydandaki bu manzara beni bu şekilde güzel duygulara itti’ dedi.

Vali Barut, ‘İlimizdeki Sivil Toplum Kuruluşlarının organizesinde gerçekleştirilen, Birlik Aşuresi programında sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu belirterek, Muharrem Ayınızı tebrik ediyorum’ dedi.

Vali Barut şunları kaydetti:

‘Peygamber Efendimizin Allah’ın ayı olarak haber verdiği Muharrem Ayı bereket ve feyzin birlik ve kardeşliğin ihsan ve keremin coştuğu, bollaştığı bir aydır. Zira Aşure günü diğer günlerden daha bereketli ve mübarek bir gündür. Aşure günü hepimizin malumu olduğu üzere Hicri senenin ilk ayı olan Muharrem’in 10. günüdür. Bugüne Aşure isminin verilmesi hikmeti o günde Cenab-ı hakkın 10 Peygamberi’ne 10 değişik ikram ve ihsanda bulunmasıdır. Muharrem Ayı matem ayı olduğu kadar, kurtuluşa, huzura geçişe ilişkin de önemli günlerden bir tanesidir. Manalı ve kutsi hadiselerin yıl dönümü olan bu mübarek gün ve gece Müslümanlar tarafından asırlarca hep kutlana gelmiştir. Aşure gününün bu manevi ve berraklığının yanında bizleri derinden hüzne boğan içimizi sızlatan bir tarafı da vardır. Bu tertemiz berraklığın üzerine Kerbela karanlığının kesafeti de görülmektedir. Şairin de dediği gibi; ‘Savaşı kazanan her şeyi kaybetmiş, savaşı kaybeden cenneti kazanmıştır. Ve şehitler en yüce mertebelere ulaşmıştır. Bugünü en güzel şekilde değerlendirmeli ve her halimize, çevremize bugünlerin güzelliğini yansıtmalıyız. Dostlarımızı, komşularımızı, anne ve babalarımızı, akrabalarımızı ziyaret etmeli, atalarımızın bizlere miras bıraktığı aşure tatlılarından eşe dosta ikram edilmeli, sevgi ve dostluk bağları geliştirilip ayrım yapılmadan herkese iyilik yapmanın, faydalı olmanın gayreti içine girmeliyiz.’

Sivas Belediye Başkanvekili Ahmet Özaydın ise ‘Muharrem ayı Aşure gününde olan çok mutlu hadiseler olduğu gibi yüreğimizi burkan ve asırlardır devam eden bir acımız var ki oda Hz. Muhammed Mustafa (SAV) göz bebeği olan torunu Hz. Hüseyin’in şehit edilmesi hem de 72 sahabeyle birlikte şehit edilmesi İslam Âlemi içinde gerçekten çok önemli’ ifadelerini kullandı.

Başkanvekili Özaydın şunları kaydetti:

‘Muharrem ayının matem ayı olması da tabi ki bu hadiseden kaynaklanıyor. Ama bir Belediye Başkanvekili olarak şunu ifade etmek istiyorum ki bu hadiseler bizleri ayrıştırmamalı, birleştirmeli. Bizleri bu gibi çok acı olaylardan ders alarak ileriye dönük evlatlarımıza, kardeşlerimize, topluma birlik ve beraberlik mesajı vererek bu acıların tekrarlanmaması önemlidir. Zaten bugün yapılan törenin anlamı da bu olsa gerek. İşte bugün yapmış olduğumuz 11. Birlik Aşuresi de bunun bir örneğidir. O nedenle gerek Sünni kesim, gerekse alevi kesim bunu bir ayrıştırma olarak görmemeli ve bunu ileriye dönük nasıl ki bu matemi daha aza indiririz. Toplumu nasıl birleştiririz konusunda ciddi çalışmalar yapmalıdır. Çünkü bugün camilere girdiğimizde Hz. Muhammed (SAV), Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin ve Hz. Ali’nin isimlerini görebiliyoruz. Yani Sünni kesim olsun, alevi kesim olsun bunu çok iyi değerlendirmeli. Gerçekten toplumu bu gibi hadiseler bahane edilerek ayrıştırmak isteyenlere fırsat vermemeli, bu birlik ve beraberliğimizi asırlar boyu kıyamete kadar devam ettirmeliyiz.’

Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal da ‘Aşure günü sevginin yoğun yaşandığı, umut ve coşkunun doruğa çıktığı, birlik, paylaşma ve hoşgörünün güzel örneklerinin sergilendiği özel günlerdendir. Sivas’taki sivil toplum örgütleri olarak bu mübarek ay olan Muharrem ayında birlik ve beraberlik, kardeşlik ve dostluk içerisinde Sivas’ta 11 yıldır Birlik Aşuresini yapıyoruz. Bizler birlik ve beraberliğimizle varız, var olmaya da devam edeceğiz. Bu birlikteliğimiz toplumda sevgi bağlarının güçlenmesi bakımından son derece önemlidir’ dedi.

Milli birlik ve beraberliğin daha çok güçlenmesi, mezhep farklılıklarımızın hiçbir zaman sorun haline gelmemesi, ‘Bir ve Beraber olmaktan zevk duyan’ insanların artması için herkese çok önemli görevler düştüğünü kaydeden Başkan Köksal, şöyle devam etti:

‘Milli Birliğimizi artırıcı nitelikte, mezhep farklılıklarımıza saygılı olmak; birbirimize daha hoşgörülü davranmak; birbirimizin hak ve özgürlüklerine, daha samimi yaklaşmak, ortak toplumsal menfaatlerimizin yaşatılması açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle Sivas’taki sivil toplum örgütleri olarak ilimizin geleceği açısından Birlik Aşuresini önemsiyor ve 11 yıldır bu etkinliğimizi, birlik, beraberlik ve kardeşlik duyguları içerisinde dil, din, ırk ve mezhep ayrımı yapmadan el ele, gönül gönül’e vererek güzel birlikteliğimizi taçlandırıyoruz. Bugün ilimizde Valiliğimiz ve Belediyemiz öncülüğünde sivil toplum örgütleri ile halkımızın güzel bir birlik, beraberlik ve dayanışma örneği sergilediğini görüyoruz. Bu birliğimiz, beraberliğimiz ve dayanışmamız yıllarca devam edecektir.’

Cem Vakfı Sivas Şube Başkanı Ali Akyıldız, ‘Bizlerde tıpkı Aşure gibi farklı tat, farklı lezzetlerde bir araya gelerek, 11’incisini yapmakta olduğumuz Birlik Aşuresi’nde tıpkı aşurenin kıvamını, aşurenin vermeye çalıştık ve bugün burada aşure olduk’ dedi.

Muharrem Ayı’nın önemine değinen Akyıldız şunları kaydetti:

‘Muharrem Ayı Tevbe Suresi’nin 5. Ayetinde kötülüklerin yasaklandığı, razılıksız elde edilen kazançlarla yenilen lokmaların haram edildiği kutsal bir aydır. Muharrem, Matem ayıdır. Çünkü Hz. Resulullah’ın göz bebeği ve ciğer paresi olan ve onu hoşnut etmek için sırtına alıp gezdirdiği Hz. İmam Hüseyin Efendimizin anıldığı bir aydır. Yassı matem ayıdır. Çünkü Kerbela’da hak için adalet için insan onuru ve insanlık âlemi için 72 ehlibeytin şehit edildikleri aydır. Matem ayıdır. Çünkü Dünya saltanatı için zalime boyun eğmeden yiğitlerin zulme karşı kişilere örnek insan olma hedefini gösterdiği bir aydır. Mübarek aydır. Çünkü yetimlerin öksüzlerin yoksulların doyurulup, çıplakların giyindirildiği, sevindirildiği bir aydır.’

Konuşmaların ardından semazenlerin sema gösterisi ve dua yapılmasının ardından aşure ikramına geçildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!