USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

142 Kişi Cezasını Çalışarak Çekiyor

142 Kişi Cezasını Çalışarak Çekiyor

142 Kişi Cezasını Çalışarak Çekiyor
17-02-2015 00:41
Google News


Kentte 2014 yılında denetimli serbestlik tedbiri kapsamında 300 kişinin infazı, kamu yararına çalıştırılarak gerçekleştirilmişti.

ERSAN ARSLAN

Sivas Adliyesi Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bu yıl 15 kurumla protokol imzaladı. Denetimli Serbestlik Uygulaması kapsamında imzalanan protokolle 142 kişi cezasını çeşitli kurumlarda çalışarak çekiyor.

Sayının değişebildiğini ancak şuan itibariyle müdürlüklerinde bin 342 karar bulunduğunu belirten Denetimli Serbestlik Müdürü İsmail Aslan, bu kararlarla ilgili uygulanan tedbirler, konutta infaz, elektronik kelepçe uygulaması ve daha birçok konuda gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

SİVAS’TA 6 KİŞİ ELEKTRONİK

KELEPÇE İLE TAKİP EDİLİYOR

Denetimli serbestlik uygulaması kapsamında bu yıl 15 kurumla protokol imzaladıklarını belirten Aslan, elektronik kelepçe uygulaması hakkında da bilgi verdi.

 Sivas’ta konutta infaz cezası alan 9 kişiden 6’sının Ankara Sistem Merkezi’nden elektronik kelepçe ile takip edildiğini belirten Aslan, şu şekilde konuştu:

‘Bu yıl 15 kurumla protokol imzaladık. Bunların bir kısmı ceza infaz kurumundan bir yıl önce şartlı salıverme yasasından yararlanarak tahliye olanlar, bir kısmı da diğer kapsamda verilen kanun maddelerinden gelen kamu cezası. Şartlı salıverme yasasından gelen kişiler 53 kişi, diğer kanun maddelerinden gelenler de 90 kişi. Bunların 96’sı il merkezinde, 47’si de ilçelerde çalışıyor. Bunlar devam edenler. Geçtiğimiz yıl içerisinde yaklaşık 300 kişiyi kamu cezası kapsamında değişik kurumlarda çalıştırarak infazını yerine getirdik.

Şartlı Salıverme Yasası gereği tahliye olanlar için müdürlüğümüzde ilgili uzmanlar tarafından bir form düzenleniyor. O formda yüksek risk grubunda olanlara konutta infaz yaptırımı veriliyor. Bir de belirli bir yaşın üzerinde olup da almış oldukları hapis cezası konutta infaza çevrilenler var. 65 yaş üzeri olup da 6 ay hapis cezası alanlar, 75 yaş üzerinde olup da 2-3 yıl hapis cezası alanlar, hapis cezasını yerine getiremeyecek durumda hastalığı olan kişilerin cezası konutta infaza çevriliyor. Bu kapsamda 9 kişi var. 6’sı elektronik kelepçe ile Ankara Sistem Merkezi’nden elektronik kelepçe ile takip ediliyor. Konutun dışına çıktığı tespit edilenler bakanlığımız tarafından UYAP üzerinden gelen tutanakla bildiriliyor. Gerekli kontroller yerinde yapılıyor. Eğer cihaz arızasından kaynaklanan bir şey değilse kişi hakikaten konutundan çıkmışsa bir defaya mahsus uyarılıyor, ikincisinde ceza infaz kurumuna iade talebinde bulunuyor.

Cumhuriyet Üniversitesi’nde il ve ilçe merkezleri olmak üzere toplam 24 kişi, okullarda 29 kişi, cami ve Kur’an Kurslarında 26 kişi, belediyelerde 25 kişi, muhtarlıklarda 10 kişi, adliyelerde 10 kişi, hastane ve sağlık ocaklarında 3 kişi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde 3 kişi, Ticaret İl Müdürlüğünde 3 kişi, Tapu Müdürlüğünde 2 kişi, Kaymakamlıklarda 2 kişi, İşkur’da 2 kişi, İl Özel İdaresi’nde 1 kişi, Kütüphane’de 1 kişi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde 1 kişi, Kültür Merkezi’nde bir kişi olmak üzere toplam 142 kişi çalışıyor.

Bunlarla ilgili müdürlüğümüzde 2 denetim görevlisi, bir aracımız var. Bu kişiler sürekli denetim ekibimiz tarafından denetleniyor. Kurumlarda da kişi kamu cezasını yerine getirirken mesai saatlerine uymaz ya da değişik ihlallerde bulunursa kurumlar tarafından bildiriliyor veya bizim denetim ekiplerimiz tarafından tespit edildiği zaman bu kişiler tutanakla uyarılıyor. Uyarıya rağmen ihlal devam ederse bu kişilerin de yine ceza infaz kurumuna iade kararı veya ceza almış oldukları mahkemelere bildiriliyor, hapis cezaları açıklanıyor veya farklı cezalara dönüştürülüyor.’

‘MÜDÜRLÜĞÜMÜZDE

BİN 342 KARAR VAR’

Sivas Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde bin 342 karar bulunduğunu, bu sayının değişebildiğini belirten Aslan, bu dosyaların içeriği ve yaptırımları hakkında da bilgiler verdi.

Aslan; ‘Müdürlüğümüzde şuan itibariyle bin 342 karar var. Bunlardan 281’ini ceza infaz kurumundan şartlı tahliye olup, cezasına bir yıl kalan kişiler oluşuyor. Bunların tamamına kamu hizmeti cezası veriliyor. Ama sigortalı bir işte çalıştığını beyan eder veya öğrenci olduğuna dair bir belge sunarsa bize, öğrencilikleri süresince kamu cezaları erteleniyor. Hatta sürekli öğrenci ise kamu cezası hiç verilmiyor. Sigortalı bir işte çalıştığı sürece de kamu cezası verilmiyor. Bu kişilerden yüksek risk grubunda olanlara konutta infaz cezası veriliyor. 0-6 yaş grubunda çocuğu yoksa mutlaka kamu cezası veriliyor.

Bu kişiler aynı zamanda işledikleri suçlarla ilgili değişik programlara alınıyor. Müdürlüğümüzde 3 tane uzman personel, çeşitli seminer ve programları takip eden personel var bir de bireysel görüşme yapan 3 ayrı uzman personel daha var. Bunlar, rehberlik çalışmaları yapıyor.

Şartlı Salıverme Yasası kapsamında bin 61 dosyamız var.  Bunların içerisinde adli para cezasından kamu dosyasına dönmüş 186 tane dosya var. Bu dosyalar şuanda elimizde infaz edilenler ama infazı tamamlanan yaklaşık 300 tane dosya var.  Birden fazla dosyası olduğu için sırada bekleyenler var.

Bunların dışında kısa süreli hapis cezası seçenek yaptırım olarak müdürlüğümüze gelen var. Yani kişilerin almış olduğu hapis cezası kısa süreli, 1 yılın altında. Bu kişilere eğitim kurumuna devam etme, belirli bölgelere gitmeme mesela; mağdurun bulunduğu bölgeye gitmeme, okul yaklaşmama, internet kafelere gitmeme, futbol müsabakalarına gitmeme gibi cezalar verilenler var. Bu kapsamda 22 kişi ve dosya takip ediliyor.

Adli kontrol kararları, yurt dışına çıkış yasakları, belirli süreli imza verme yükümlüğü, araç kullanmama, güvence miktarı verme yükümlülüğü olanlar veya birden fazla yükümlülük verilenler var. Bu kapsamda takip ettiğimiz 135 kişi var.

Elimizde şuanda 518 tane tedavi denetimli serbestlik kararları var. Temmuz ayında çıkan yasa kapsamında bu kararlar artık savcılıklar tarafından veriliyor. Daha önceki kararlar mahkemeler tarafından veriliyordu. Bunların yaklaşık 250 kadarı savcılıklar tarafından verilenlerden oluşuyor.

Birden fazla suç işleyip de mükerrirlere özgü denetimli serbestlik kararı alınan 98 kişi var. Bunlarla ilgili tekrar suç işlemelerini önlemeye yönelik rehberlik çalışması yapılıyor.

Yine, hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı verilen kişiler var. Bu kişilere 5 yıl denetim süresi veriliyor. Bu 5 yıl içerisinde suç işlemezlerse dava düşmüş kabul ediliyor. Bu kapsamında belirli yükümlülükler verilenler var. Ağaç dikme gibi, kitap okuma gibi, belirli bölgelere yaklaşmama cezası gibi. Bunlar 7 kişi. Hapis cezası ertelenenler var. Şuanda bu kapsamda 7 dosya var elimizde. Bunlara da çeşitli rehberlik faaliyetleri veriliyor ve denetim süresinde bu yükümlülüklerini yerine getirirlerse hapis cezasını yerine getirmiş sayılıyor.  Yine, işledikleri trafik suçları nedeniyle ehliyete el koyma, belirli süreli sürücü belgesinin kullanılmasının yasaklanması kararı verilen var. Bunlar 81 kişi.

Belerli bir meslek ve sanatı yapmaktan yasaklanma kararı verilenler var. Bunlar da 3 kişi.

Bunlarla birlikte toplam bin 342 dosya var elimizde.’ İfadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!