USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ACIMAK YOK

ACIMAK YOK

ACIMAK YOK
09-06-2017 06:00
Google News


HAYRULLAH AĞKAŞ
YUNUS BUDAKTAŞ

ZEHİR TACİRLERİNE
9 AYDA 23 BİN OPERASYON
Uyuşturucu ile mücadele noktasında elde edilen bazı verileri paylaşan Soylu şöyle devam etti:
"Son 9 ayda 81 ilde 23 bin 150 uyuşturucu operasyonu yapılmıştır. 37 bin 991 kişi gözaltına alınmış ve bunlardan da 7 bin 652 kişisi tutuklanmıştır. Bu operasyonlarda ele geçirilen uyuşturucunun piyasa değeri 1.66 milyar Türk lirasıdır. 2017 yılının ilk 4 ayında geçen yıla kıyasla yakalanan eroin yüzde 54, esrar yüzde 288, afyon yüzde 209, bonzai yüzde 32, fetanfetamin yüzde 157, extazi yüzde 55 oranında artış göstermiştir. Esrar ve eroin gibi maddelerin yakalanmasında yüzde 234, sentetik hap ve ham maddelerin yakalanmasında da yüzde 79 oranında artışlar gerçekleşmiştir. Sadece kaçakçılığın kapsamında değil, terör operasyonlarında ele geçirilen uyuşturucu maddelerinde de ciddi başarılar elde edilmiştir."
Uyuşturucu yakalamalarının % 47, şüpheli sayısının ise % 84´e artış gösterdiğini belirten Bakan Soylu, "Bu Lice´de. Yani Bingöl kırsalı, Diyarbakır kırsalı. Bir taraftan Hani, bir taraftan Kocaköy bu kırsallarda gerçekleştirilen operasyonlarda bir gerçeği gördük. Özellikle kışın terör operasyonlarımızın yoğunluğu ve bir taraftan yol kontrollerimiz, bir taraftan sürekli ortaya koyduğumuz asayiş operasyonları, bir taraftan özellikle güvenlik güçlerimizin alana yayılma stratejisiyle ortaya koymuş olduğumuz yani bir taraftan alanı kaplama ama diğer taraftan sığınak ve barınakları ele geçirme konusunda teröristlere göz yumdurmayan bu anlayışımızla birlikte özellikle bu ekim alanlarında ciddi dağılmalar meydana geldi" dedi.
GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI
YÜZDE 28 AZALDI
Bakan Soylu, "Aynı dönem için göçmen kaçakçılığında olay sayısı açısından %28 azalma görülürken yakalanan göçmen sayısında da %71 azalma gözlemlenmiştir. Şunu çok net söyleyeyim; çıkarttığımız kanun hükmünde kararnamelerin de ciddi şekilde etkisi var. Özellikle sınırlardan toplu geçişlerde, toplu kaçışlarda neredeyse eskiden otobüsle gelenler şimdi bu mallarına müsaadeli yetkisiyle el koyduğumuz için bu sefer acaba kaçak nasıl geçeriz telaşı içerisindeler. Onlar her adımı atmaya çalışıyorlar, bizde her adımla beraber onları bir şekilde kuşatmaya ve bu kanunsuz eylemlerini engellemeye çalışıyoruz. Ve bu arada sahil güvenliğimizle, jandarmamızla, emniyetimizle yapmış olduğumuz özellikle Ege Denizi civarında gerçekleştirdiğimiz operasyonlar da takdire değerdir" ifadelerini kullandı.
Soylu şöyle devam etti:
"2016 ve 2015´te özellikle 3 bin 600´ün üzerinde neredeyse kaçak göçmen söz konusuyken, bir günde bu rakam 9 bin 800´lü rakamlara ulaşmışken bugün ortalaması 46-47´den gidiyoruz. Biraz yaz dönemi münasebetiyle 60´lı rakamlara çıkmış durumda. Ama ifade etmek istiyorum ki bu rakam geldiğimiz an itibariyle bakılırsa çok önemli tedbirlerin başarıyla beraber gerçekleştiği bir rakamdır. Tabi burada maalesef üzüldüğümüz açık bir nokta var. Biz Avrupa Birliğiyle bu konuda yapmış olduğumuz mutabakata tam anlamıyla ve onların beklentisinden üstün bir şekilde uyduk ve gereğini yerine getiriyoruz. Ama maalesef Avrupa Birliği bu konuda verdiği hiçbir sözü bugüne kadar yerine getirmemiş bir anlayışı ortaya koymaktadır. Getireceğiz diye söylüyorlar. Bu konuda bekliyoruz. 2017´nin ilk 4 ayında yakalanan kaçak göçmen sayısı 16 bin 586. Yakalanan organizatör sayısı da bin 240 olmuştur. Ve bu organizatörlerin büyük bir bölümünün de tutuklandığını burada huzurunuzda ifade etmek istiyorum. Yüksek para cezaları kesiyoruz. Yani taşıdıkları yolcu başı, kaçırdıkları kaçak göçmen başı ciddi şekilde para cezaları kesiyoruz. Buna da aynı şekilde devam etmeliyiz. Bunun da çok önemli bir caydırıcılık etkisi olduğunu ifade etmek istiyorum. Elbette ki bütün bunları gerçekleştirirken kendimize ait yeni dersler, yeni projeler, yeni tedbirler ortaya koyuyoruz."
3 KONUYA ÖNCELİK VERİYORUZ
İçişleri Bakanlığı olarak temelde 3 sorun alanına özellikle bu konuda öncelik verdiklerini belirten İçişleri Bakanı Soylu, "Bunlardan birincisi terör, ikincisi uyuşturucu ve üçüncüsü de trafiktir. Yakın dönemde her birine ilişkin uygulama politikaları oluşturduk. Terörle mücadele konusunda bahar ve yaz aylarında nasıl bir mücadele gerçekleştireceğiz bunu bütün valilerimize ve terörle mücadele eden güvenlik birimlerimize gönderdik. Ve yine beraberde mücadele ettik. Yine bunların olumlu sonuçlar vermeye başladığını görüyoruz" dedi.
Soylu, "Uyuşturucu konusunda da bir taraftan burada da sevinerek müsaade ettik ki ailelerimizle, arkadaşlarımızla risk haritaları çıkartmışlar. Ankara´da 15 ilimizin valileri ve emniyet müdürleriyle birlikte yapmış olduğumuz toplantı neticesinde uyuşturucuyla mücadele yol haritasını oluşturduk. Elbette ki okullar ve çevreleri. Burada kıymetli valilerimize büyük görev düşüyor. İlinizde bu işin birinci derecede sorumlusu sizlersiniz. Emniyet müdürlerimiz, jandarma komutanlarımız, belediye başkanlarımız bunu uyuşturucuyla mücadele seferberliği mantığıyla ve bu kavramla yürütmelisiniz. Bu sadece güvenlik kuvvetlerimizle alınan tedbirle sonuçlandırılacak bir hadise değildir. Elbette ki biz orada üzerimize düşen görevi hem de en üstün şekilde gerçekleştireceğiz ve bunu sürdüreceğiz. Özellikle her türlü kaçakçılık tütün dahil olmak üzere her türlü kaçakçılığa son derece önemli tedbirlerle engel olmaya çalışacağız. Fakat burada en önemli meselelerden bir tanesi tüm kurumları,  orada bu işlerle ilgilenen tüm sivil toplum örgütlerini, okul müdürlerimizi, öğretmenlerimizi, müftülerimizi, imamlarımızı ve bu konuda elini taşın altına üniversitelerimizi, rektörlerimizi, herkesi ama herkesi elini taşın altına sokabilecek bir seferberliği birlikte gerçekleştirmeliyiz. Bizahiti sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan beyin talimatıdır. Bunu valilerimizle yapmış olduğu toplantıda da talimatlamıştı, geçen günlerde yapmış olduğumuz Bakanlar Kurulu toplantısında da bizahiti bütün bakan arkadaşlarımıza aynı değerlendirmeyi ve aynı talimatları ortaya koydu. Bu toplumsal bir seferberliktir. Ailelerin karşı karşıya kalmış olduğu o durumu gördüğünüz andan itibaren hepiniz babasınız, hepiniz annesiniz, hepiniz evlatsınız ve hepiniz kardeşsiniz" diye konuştu.
HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI
Uyuşturucu ve kaçakçılıkla mücadele konusunda her bireyin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini belirten Bakan Soylu, şunları kaydetti:
"Milli Eğitim Bakanlığının yürüttüğü ve birlikte yürüttüğümüz politika yani en stratejik okulların çevresinde kamerayla beraber gözetlenmesi sadece belli sayıda olabilecek 6 bin 700 civarında bu okullara koyabilirsiniz. Bunu kendi kaynaklarınızla çok rahat yapabilirsiniz. Bu konuda milletimizin gönüllüleri çoktur. Sağlık Bakanlığımızın kendi çalışmaları var. Özellikle rehabilitasyon ve diğer söylediğiniz konular çerçevesinde bunları ortaya koymak zorundayız. Yani bu iki ay içerisinde bir taraftan uyuşturucu ve kaçakçılık ile mücadeleyi devam ettirmeyiz ama eş zamanlı olarak tüm kurum, kuruluş ve STK ile birlikte hep beraber okullar açılmadan önce sorumlulukları yerine getiren stratejileri yerine getirmeyiz. Bu bekli de bizim en önemli sorumluluk alanlarımızdan bir tanesidir. Bir taraftan Diyanet, öbür taraftan müftülükler, diğer taraftan Cuma hutbelerindeki imamlarımız vaizlerimiz, öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz, gönüllü elçilerimizle hep beraber mücadelemizi gerçekleştireceğiz. Benim güvenlik güçlerine talimatım ve söylediğim her zaman net ve açıktır. Uyuşturucu satıcını gördüğünüz an acımayacaksınız, sorumluluk bizde? Bu kadar basit acımak kesinlikle yok. Rutinin dışına çıkacaksınız. Rutin bizim en büyük düşmanımız açık ve net. Yoksa bu bela çözülmez ve bitmez. Normal uğraşlarla normal mücadelelerle bu işler bitmez."
YOL HARİTAMIZI BELİRLEDİK
Suçların her geçen gün değişerek, geliştiğinin altını çizen Soylu, "Dolayısıyla bunlara ilişkin hedeflerimiz ve yol haritamız mevcuttur. Uyuşturucu ile ilgili önemli bir konu alan kargo yolu taşımacılığa ilişkin de önemler alacağız. Kargo firmalarında polis denetimi olmadığı için uyuşturucular bu şekilde taşımacılık yapıyorlar. Bundan sonra kargo dağıtım şirketlerinin bölge merkezlerine, hava yolu taşımacılık şirketlerinin kargo merkezlerine gerek X-Ray cihazı konulması gerekse Ulaştırma Bakanlığı ile yapılacak kanun ile önemli tedbirle alınacaktır. Özellikle şehirlerde yerleşim yerlerindeki metruk binalar uyuşturucu ticareti için uygun ortam sağlayacağı için Valiliklere sorumluluk altındadır. Onlara gerekeni yapacaktır" dedi.
Herkesi mücadeleye davet eden Soylu, "Suç ile mücadele topyekûn gerçekleştirilecek bir eylemdir. Elbette ki güvenlik güçleri görevlerini kusursuz yerine getirmeye çalışacak ancak vatandaşlarımız belediyemizle, STK´larımız il muhtarlarımız ile yani herkes bu işte bir görev üstlenmelidir. Öncellikle suçu gördüğümüzde ihbar etme alışkanlığı kazanmalıyız, üşenmeden ihbar etmeliyiz. Aman bana mı düştü dememek gerekir. Sorumluluk almak gerekiyor. Bizim milletimiz güçlü bir millettir. Bu milletin diğerlerini zayıflatmaya çalışanlara karşı el birliği içerisinde birbirimize tutkun olmalıyız. Dolayısıyla gördüğünüz bir kaçakçıyı uyuşturucu satıcısını veya bir insan tacirini ilgili birimlere şikâyet edin. Ülkemizin polis ve jandarmasını suçluya karşı 80 milyon kameraya sahip hale getirmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!