USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

KOYUNCULUĞUN BAŞKENTİ SİVAS

KOYUNCULUĞUN BAŞKENTİ SİVAS

KOYUNCULUĞUN BAŞKENTİ SİVAS
09-02-2017 07:00
Google News


Hayrullah AĞKAŞ

?Başkanlar Konuşuyor? köşemizde siyasi partiler ve sendikaların ardından ilimizde faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarını konuk etmeye devam ediyoruz. Bugün de Sivas Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ethem Doğan oldu.

Birliğin çalışmaları hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Doğan, Sivas´ta koyunculuk alanında yapılan çalışmalarla birlikte Sivas´ın Türkiye´de koyunculugun başkenti konumuna geldiğini ifade etti.

Birliğin 2006 yılından beri ilimizdeki yetiştiricilerin hizmetinde olduğunu kaydeden Doğan, Birlik olarak geçmişte ilimizde uygulamaya koydukları projelerin şuanda Bakanlık tarafından başka illerde de uygulanması için çalışma başlattığını söyledi. Bu çalışmalarda öncü olduklarını ifade eden Doğan, ilimiz genelinde koyunculuğun geliştirilmesi için 3 bin 500´e yakın yetiştirici ile birlikte hizmet verdiklerini söyledi.

Sivas Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ethem Doğan ile yaptığımız röportaj şöyle:

Sivas Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak faaliyetleriniz hakkında biraz bilgi verir misiniz?

?Birliğimiz 2006 yılında ilimizde kuruldu. Birliğimizin kurucu başkanı da bendim. O günden bu zamana kadar da Birlik Başkanı olarak görevime devam ediyorum. 5996 sayılı yasaya göre Birliğimizi kurduk. Mevzuatımız ve bütün uygulamalarımız bu yasaya göre yapılıyor. Bizim alanımız sadece küçükbaş hayvancılıkta koyun ve keçi yetiştiriciliğidir. Sivas sınırları içerisinde bulunan büyün yetiştiriciler bizim asil üyelerimizdir. Üyelerimizin tamamı koyun yetiştiricileridir.  Biz birlik olarak asil ve yedek üye olarak bir ayrım yapmadık. Ancak Bakanlığımız asil ve yedek üyelik konusunda bir çalışma yürütüyor. Bu çalışma uygulamaya konulursa, biz de böyle bir ayrım yapmak zorunda kalacağız. Şuan itibariyle ilimiz sınırları içerisinde 3 bin 500´e yakın aktif ve pasif üyesi bulunuyor. Bunların tamamı fiili olarak koyunculuk yapan veya geçmişte yapıp ama şimdi yapmayan insanlardan oluşuyor. Bizim birliğimizin amacı ildeki koyun ve keçi yetiştiricilerinin sorunlarıyla ilgilenen bir birimdir. Dolayısıyla biz ıslah dediğimiz genetik çalışmaları yürütüyoruz. Bizim amacımız yetiştiricilerimizden aldığımız parayı yine onlar için en iyi şekilde nasıl kullanırızın derdindeyiz. Kurulduğumuz 2006 yılından itibaren biz yetiştiricilerimize hep sorduk ve onlar ne istedilerse biz o hizmeti verebilmek için elimizden geleni yaptık. Tabi ki bütün sorunlara bir anda müdahale edemeyebiliriz. Ancak öncelik sırasına göre herkesin sorununu çözmek için çalışıyoruz.

Sivas küçükbaş hayvancılık noktasında Türkiye´de hangi konumda bulunuyor?

Sivas İl Birliği olarak şunada Türkiye genelinde en fazla ıslah yapan il konumundayız. 8 proje ve 50 binin üzerindeki hayvanla şuanda Türkiye´de biz ıslahın lideriyiz. Geçmiş yıllarda yaptığımız çalışmalardan bir tanesi de Türkiye´ye model olmuştur. Devlet ? Birlik ortaklığıyla kurulan TİGEM adını verdiğimiz Koç Bankası ve Elit Sürü projemiz var. Yine bu alanda 1400-2000 dönüm arası bir meramız var ve bu meranın ıslahına yönelik de çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bunun yanı sıra Cumhuriyet Üniversitesi Teknokent´te koyun genetik araştırmaları laboratuarını kurduk. Burada babalık testi, verim değerleri, hastalık tespiti gibi birçok konuyu araştırabilecek bir alana sahibiz. Bu anlattıklarım bizim Birlik olarak bu zamana kadar yaptığımız önemli çalışmalardan bazıları.

Islah çalışmalarınız hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Islah çalışmaları kapsamında bugüne kadar yaklaşık 3 buçuk milyon dozun üzerinde bir aşı uygulaması yaptık. Yani ıslah yaptığımız alanlarda koruyucu hekimlik adına da önemli çalışmalarımız oldu. Islah yaptığımız alanlardaki ölüm oranları yüzde 1´e indi. Yapmadığımız alanlarda ise ölüm oranları yüzde 20´lere kadar çıkabiliyor. Bu konuda koruyucu hekimliğin ne kadar önemli olduğu da ortaya çıkmış oluyor. Gerek ülkemiz adına, gerekse milli servet adına gerekse yetiştiricilerimizin kazancı adına bunun ne kadar önemli olduğunu bize göstermiş oluyor. Bütün hizmetlerimizin arkasındaki en büyük güç bizim yönetimimiz veya biziz dersek eksik olur. Asıl güç bizim kendi yetiştiricilerimizdir.

Koç Bankası Projesi hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Bizim Ulaş TİGEM´de hayata geçirdiğimiz Koç Bankası Projesini şuanda Bakanlığımız Milli Tarım Projesi çerçevesinde ülkemizin diğer bölgelerinde de hayata geçirmek için uygulamaya koydu. Şuanda Bakanlığımızın ?Biz bazı bölgelerde koç bankasını uygulayacağız´ dediği projeyi hamdolsun biz yıllar önce ilimizde hizmete geçirdik.

Sivas olarak biz, şuanda Türkiye´nin koyunculuk üssü konumundayız. Biz ıslah ettiğimiz hayvanları şuanda çevre illerimize ciddi paralarla damızlık olarak satma durumuna geçtik. Gönderdiğimiz hayvanların koruyuculuk hizmetlerini de Birlik tarafından üstlendiğimiz için insanlar gittikleri yerlerde hayvanları çok rahat bir şekilde damızlık olarak kullanabiliyor. Biz eğer gerçekten damızlık merkezi olmak istiyorsak, bu çalışmaları yapmak zorundayız.

Yetiştiricilerimiz çoban bulma konusunda sıkıntı yaşıyor mu?

Diğer taraftan yetiştiricilerimizin en büyük sorunlarından bir tanesi de çoban konusudur. Biz geçtiğimiz dönemlerde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde sertifikalı çoban kursunu düzenlemiştik. Bu anlamda ciddi anlamda destek verilmişti. Kırsaldaki en büyük sorun çoban bulamamaktır. Bunları nasıl giderebiliriz noktasında da birliğimizin bazı çalışmaları oldu.

Birliğe ve size yönelik yapılan eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Biz Türkiye´de gerçekten de örnek bir birliğiz. Şuanda herkez bizim geçmişte yaptığımız işleri yapma gayretindeler. Bizim görev yaptığımız süreçte hatalarımız ve eksikliklerimiz olabilir. İş yapılan her yerde eksiklik de olur, hata da yapılır. Bu yapılan çalışmalar birilerinin hoşuna da gitmeyecektir. Biz Sivas´ta koyunculuk alanında bir marka olacaksak, bu markayı bütünüyle elimizde tutmak istiyoruz. Yani ilimizde çok iyi koyunculuk yapan yetiştiricilerimiz var. Bunlar babadan, dededen beridir bu işle uğraşıyorlar. Bu kişilerin ellerinde çok da güzel hayvanlar var. Bunları hiç birimiz inkar edemeyiz. Ancak sadece bu kişilerin varlığıyla bu ilde hayvancılık yürütülemez. 3-5 kişiyle hayvancılık geliştirilemez. Bizim amacımız üyelerimizin tamamının hayvanı hem saf Kangal olsun, hem de bu işten herkes faydalansın. Yani hiç kimse bir diğerinin rakibi olmamalıdır. Biz bütün yetiştiricilerimizin birer marka olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Ancak ilimizdeki bazı kişiler bu işi sadece kendilerinin yapmasını arzu ettikleri için, bu çalışmaları engellemeye de çalışıyorlar. Bu kişileri ilimizdeki tüm yetiştiricilerimiz bilirler. Bu yapılan hizmetlerin doğru olduğunu onlar da biliyorlar ancak işlerine gelmiyor.

Bazı vatandaşlar gidiyor, halk elinde ıslah projesi kapsamında sağdan soldan, bizim damızlık değeri vermediğimiz hayvanları topluyor. Islahı kullanarak, bu hayvanları başka illerde satıyorlar. 300 liraya aldığı havyanı 600 liraya satabiliyorlar. Durum böyle olunca da diğer illere götürülen hayvanlardan yeterli verim alınamayınca Sivas Kangal Koyunu kötü oluyor. Biz bu gibi çalışmalara engel olduğumuz için birileri ısrarla bu tip projelerin altında buzağı aramaya kalkıyorlar. Bulamayacaklar. Çünkü  biz yaptığımız her işi açık ve şeffaf olarak yapıyoruz. Bizim çalışmalarımızı eleştiren insanların sayısı bir elin 5 parmağını geçmez. Ama biz o hayvanlarının hatrına onların kahırlarını çekiyoruz. Ama onlar ne yaparlarsa yapsınlar biz bu sistemi bozmayacağız. Bizim yaptığımız çalışmaları gören ve bizim arkamızda olan bir yetiştirici kitlemiz var. Onlar bizim ne yapmak istediğimizi görüyorlar. Bizim çiftçliğimiz bütün yetiştiricilerimize açık, isteyen istediği zaman gelip gezebilir.

Biz bu koltukta tabi ki kalıcı değiliz. Bizlerde bu gibi kuruluşlarda uzun süreli çalışmalara karşıyım. Yeri geldiğinde kan değişimi şarttır. Ancak birileri bu düzeni bozmaya çalışıyor. Biz yetiştiricilerimizin paralarını çarçur etmek isteyen insanlara bu koltuğu bırakmayız. Ama birisi çıkar da bu işi gerçekten de hakkıyla yapacaksa, ertesi gün bu koltuğu ona bırakmaya hazırız. Birileri özellikle sosyal medya üzerinden asılsız iddialarla bizi ve birliğimizi karalamaya çalışıyorlar. Şuanda İlimizdeki bazı yetkili kurumlarda bu kişilere çanak tutuyorlar. Devletimiz kanunu belirlemiş. Bakanlık şu şu görevleri yapacaksınız demiş, sizin birlik olarak göreviniz şu demiş. Biz birlik olarak bu prosedürü kanunda belirtilen şekliyle uygulamakla yükümlüyüz. Biz kanunun çerçevesinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ancak birileri bizim hakkımızda fazla kesinti yaptılar diye şikayetlerde bulunuyorlar. Bu kanunu Bakanlık belirliyor. Peki ildeki uygulayıcısı kim  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü. Buradaki yetkililerde Bakanlığın koyduğu kanunu yalanlarcasına başkalarını destekmeye çalışıyor.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile birlikte ve uyum içerisinde yürüttüğünüz çalışmalarınız var mı?

Biz Birlik olarak şu ana kadar ilimizde 4-5 İl Müdürü ile birlikte çalıştık. Hepsi gelip geçti. İsimleri önemli değil, bizim için önemli olan kurum ve yapılan çalışmalardır. Şuana kadar her müdürümüzle uyumlu olarak çalışmalarımızı sürdürdük. Bu zamana kadar yaptığımız verimli çalışmalar sayesinde bugün Türkiye´de koyunculuk üssü konumuna geldik. Bu çalışmada geçmişte görev yapan bütün il müdürlerimizin elbetteki katkısı vardır. Biz Birlik olarak Sivas´ı ülke genelinde koyunculuk üssü yaptıysak, bunda başta yetiştiricilerimizin, İl Müdürlerimizin ve Birliğimizin katkıları inkar edilemez. Her ilde birlikler var ama hiçbir ilde bizim Birliğimiz kadar proje yok. Bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Sivas´a gelip de küçükbaş hayvancılıkla ilgili toplantılar yapıyorsa, bu Sivas olarak, Birlik olarak yetiştiricilerimiz olarak hayvancılıkta ne noktada olduğumuzu gösterir. Allah´a hamdolsun ki yaptığımız çalışmalarımızın hepsine yetiştiricilerimiz şahittir. Çünkü projelerimizdeki asıl kahramanlar yetiştiricilerimizdir. Bizim birlik olarak Sivas´taki hedefimiz ilimizdeki yetiştiriciliği bu 3-5 kişinin elinden alıp, tüm Sivas´a yaymaktır. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.?

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!