Gündem

?Meslek Lisesi, Memleket Meselesi?

?Meslek Lisesi, Memleket Meselesi?

?Meslek Lisesi, Memleket Meselesi?
05-12-2016 17:48


OĞUZHAN SARZEP

Sivas Elektrikçiler Esnaf Odası ile Demirciler Esnaf Odası Yönetim Kurulu üyeleri ortak bir basın toplantısı düzenledi. Elektrikçiler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Sadi Aytak ve Demirciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Harun Koç’un başkanlığında yapılan toplantıda sektörde yaşanan sorunlarla ilgili Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile görüştüklerini ifade ettiler.

Toplantıda ilk olarak söz alan Sivas Demirciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Harun Koç, ‘Elektrikçiler Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak 2002 yılından itibaren, Demirciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak da 2010 yılından itibaren oda başkanlığına seçildiğimiz günden bugüne kadar Yönetim Kurullarımızla çıraklık ve mesleki eğitim konusunda yaşanan sıkıntıları ve sorunları bulunduğumuz her ortamda ilgililere ulaştırmaya çalıştık ancak kimi zaman ifade ettiğimiz konular tam anlamıyla anlaşılamadı veya noksan anlatıldı’ dedi.

Koç, Bakan Yılmaz’ın konuyla yakından ilgilendiğini belirterek, şunları kaydetti:

‘Sivas Milletvekilimiz, Sivas’ın ve Türkiye’nin gözbebeği Sayın İsmet Yılmaz’ın Milli Eğitim Bakanı olmasıyla çıraklık ve mesleki eğitim alanında yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini içeren dosyamızı 8 Kasım tarihinde Sayın Bakanımıza makamında arz ettik.

Konuya gerekli ilgi ve alakayı gösterip, sorunlarımızın çözümü konusunda gerekli talimatları vererek 17 Kasım tarihinde dosyadaki sorun ve çözüm önerileriyle ilgili görüşlerini ve bakanlığın çalışmalarını tarafımıza bildirdiler. Konunun ciddiyetle takip edilmesi 9 gün gibi kısa bir sürede cevaplandırılması takdir ve teşekküre şayandır. Sayın Bakanımıza ve ekibine sonsuz teşekkürlerimizi arz ederiz.’

Sonrasında söz alan Sivas Elektrikçiler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Sadi Aytak ise, ‘Ülkemizde yaşanan teknik eleman sıkıntısına çözüm olacak birçok kanun ve yönetmelik değişikliğinin yapıldığını ve yapılacağını, diplomalı işsizler yerine yetişmiş kalifiye elemanlar mezun etmek için gayretler sarf edildiğini gelen cevabi yazıda gördük. Meslek lisesi memleket meselesi sloganıyla yapılan çalışmaların ülkemize hayırlar getireceğine inanıyoruz. Tüm çabalar geleceğin teminatı olan gençlerimizin aranan eleman olarak meslek liselerinden ve çırak eğitim merkezlerinden birer usta olarak mezun etmektir’ dedi.

Bakan İsmet Yılmaz’a sundukları talepler ve çözüm önerileri ile ilgili bilgi veren Aytak, şöyle devam etti:

‘Çıraklık ve mesleki eğitim kapsamında iş yerlerinde öğrenim görmeye ve çalışmaya başlamış çırakların mevcut durumda kalfalık belgesini aldıktan sonra okullarımızdan ve iş yerlerinden bağlantıları kesilmektedir. Konuyla ilgili çözüm önerimiz bu gibi durumlarda öğrencinin ustalık belgesini alıncaya kadar öğrenci sayılmasıdır. Bakanlığımızın çalışması da aynı yönde olup 1739 sayılı kanunda yapılacak değişiklikle çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına alıp, öğrencilerin ortaokulu bitirdikten sonra 4 yıllık çıraklık eğitimi ile ustalık belgesini almasını sağlamaktadır.

Devlet kadroları veya şirketler işçi taleplerinde meslek gruplarına göre mezuniyet şartlarında meslek lisesi mezuniyetinin yanı sıra ustalık belgesinin de geçerliliğinin olması çalışmaları yürütülmektedir. Gerekli yasal düzenlemeler bitirildikten sonra ustalık belgesi ile meslek lisesi diploması eşit düzeye getirilip, iki konuda da mezun olanlara teknisyen unvanı verilmesi konusunda çalışmalar yapılmaktadır.’

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a teşekkür eden Oda Başkanları Aytak ve Koç, ‘Bu çalışmalar bağlamında bizlerle aynı heyecanı paylaşan Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet Yılmaz ve ekibine, yerel bazda Sivas Valisi Davut Gül Beye, Sivas Milli Eğitim İl Müdürü Mustafa Altınsoy Beye. Dr. Sadık Ahmet Mesleki Eğitim Merkezi Müdürümüze, meslek liselerimizin müdürleri ve öğretmenlerine sonsuz teşekkürlerimizi arz ederiz’ ifadelerini kullandılar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER