Gündem

Afgan Polisler Görevde

Afgan Polisler Görevde

Afgan Polisler Görevde
25-03-2014 21:36


ERSAN ARSLAN

Sivas PMYO bu kez de bayan polis mezun etti.

Türkiye ile NATO Afganistan Misyonunun ortak niyet ve çabaları neticesinde çalışmaları 2010 yılında başlayan ‘Afganistan Polisinin Kapasitesinin Artırılması’ projesi kapmasında Sivas Polis Meslek Yüksekokulu’nda (PMYO) bayan polis adaylarına yönelik gerçekleştirilen eğitimler sona erdi.

3 Ay süren ve 100 bayan polis adayı kursiyer, 4 Afgan idareci ve 13 tercümanın katılımı ile gerçekleştirilen eğitimlerde 94 bayan Afgan polis adayı diploma almaya hak kazandı. Mezun olan bayan Afgan polisler için Sivas PMYO’da diploma töreni düzenlendi.

1. Dönem Orta Kademe Afgan Bayan Polis Eğitimi mezuniyet programına Sivas Valisi Âlim Barut, Afgan Polis Eğitim Genel Komutanı Mashooq Ahmad Sailab,  Afganistan Büyükelçilik Müsteşarı Abdulmajid Danishyar, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Celalettin Sağır, Belediye Başkan Vekili Orhan Demirok, CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Emniyet Genel Müdürlüğü Eğitim Eğitim Daire Başkanı 1. Sınıf Emniyet Müdürü Mustafa Tutar, NTM-A Komutan Yardımcısı Albay Franklin Howard ve il protokolünün önde gelen isimleri katıldı.

Saygı duruşunun ardından Afgan ve Türk ulusal marşlarının okunması ile başlayan programda Afgan polis adaylarının eğitim çalışmalarının yer aldığı sinevizyon gösterisine yer verildi.

‘AFGAN VE TÜRK HALKLARI

KARDEŞ HALKLARDIR’

Programda konuşan Sivas Valisi Âlim Barut, tarihi ve kültürel değerleri ve inançları ortak olan Afgan ve Türk halklarının kardeş halklar olduğunu söyledi.

Sivas PMYO’da gerçekleştirilen eğitimlere değinen Barut, ‘Türkiye ve Afganistan arasında 5 Mart 2011 tarihinde imzalanan anlaşma gereğince bugüne kadar okulumuzdan bin 458 Afgan polis adayı, komiser yardımcısı olarak mezun olmuştur. Bugün ise 100 kursiyer katılımı ile 5 Ocak 2014 tarihinde başlayan eğitim programı başarı ile tamamlanmış olup 94 Afgan bayan polisi diploma almaya hak kazanmıştır.

Asya coğrafyasında birbirine uzak gibi gözüken Afgan ve Türk halkları, dost ve kardeş halklardır. Biz ve Afganlar olarak tarihi geçmişimiz, inanç ve kültürel değerlerimiz ortaktır. Bu nedenle Afgan polis öğrencilerini aramızda görmek, onların eğitimlerine katkıda bulunmak bizleri son derece memnun etmiştir’ dedi.

‘ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK’ 

Mezun olan Afgan polislerin ülkelerinin huzur ve güvenini sağlayacaklarını belirten Vali Barut, 3 ay süren bir çok konu başlığındaki eğitimlerde Afgan Polislerin çağın gereklerine uygun donanımları elde etmelerinin amaçlandığını söyledi.

Eğitimler konusunda Sivas PMYO’nun üzerine düşeni yaptığını belirten Barut, şu şekilde konuştu:

‘Polis teşkilatları bulundukları ülkenin halkının emniyet ve huzurunu temin etmede son derece önemli görevler üstlenmektedirler. Polis, emniyet ve huzuru sağlarken, halka sevgi, şefkat ve güler yüzle davranmak zorundadır. Bununla beraber suça ve suçlulara karşı da kendisine kanunla verilen yetkiyi kullanarak gerekli işlemi yapmalı ve suçluları kanuni mercilere teslim etmelilerdir.

Afgan halkı ve polisinin öncelikleri ve çağdaş eğitim yöntemleri çerçevesinde Türkiye-Afganistan ve NATO tarafından ortak görüşle üzerinde karar verilen modüler eğitim sürecinde öğrencilere, suç soruşturmaları, silah bilgisi, atış, ilk yardım, arama teknikleri, trafik polisliği, terörizm güvenlik sistemi ve cihazları, arabuluculuk, sürücü eğitimi, araç kullanma, telsiz kullanımı, olay yeri inceleme ve delil toplama gibi eğitimlerin yanında, bilgisayar becerileri, insan hakları, toplum destekli polislik, liderlik ve yönetim becerileri gibi 24 farklı derste eğitim verilerek kursiyerlerimizin hem suç ve suçlularla mücadelede gerekli fiziki kapasite ve bilgiyle donatılması, hem de çağın demokrasisinin gereklerine uygun gerekli donanımları elde ederek hak ve hukukun tesisinde her türlü erdem ve fazileti kazanmaları amaçlanmıştır.

Afgan halkının barış ve huzura en kısa sürede kavuşması arzumuzdur. Burada eğitim gören polis teşkilatı mensupları memleketlerinde barışa hizmet edeceklerdir. Bunun için ne tür eğitim almaları gerekiyorsa biz bunu verdiğimize inanıyoruz. Buradaki faaliyet Türkiye’nin ev sahipliğinde Afgan, Japon, NATO ve ABD eğitmenlerinin katılmasıyla gerçekleştirilmiştir ve gerçekleştirilecektir. Sivaslılar olarak biz de bu eğitim programında üzerimize düşeni yaptığımıza inanıyorum. 5 Ocak 2014 tarihinde başlayan eğitim sürecinde katkısı bulunan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyor, ülkelerinde kendilerinden çok şey beklenen hanım kardeşlerime görevlerinde başarılar diliyorum.’

‘MEZUN SAYISI BİN 552’YE ULAŞACAK’

Sivas PMYO Müdürü 1. Sınıf Emniyet Müdürü Rüstem Temel ise konuşmasında Sivas PMYO’da daha önce gerçekleştirilen eğitim faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.  Temel, 1.  Dönem Afgan ulusal polisi bayan eğitimi ile birlikte Sivas PMYO’dan mezun olan Afgan polis amiri sayısı bin 552’ye ulaşacağını söyledi.

Mezun olan bayan Afgan Polislerle ilgili bilgi veren Temel, ‘halen Afganistan polis teşkilatının farklı birimlerinde görev yapmakta olan orta kademe 100 bayan katılımcının iştiraki ile 6 ocak 2014 tarihinde başlayan bayan eğitimi sürecince Afgan halkı ve Afgan polisinin öncelikleri ile çağdaş eğitim yöntemleri çerçevesinde Afgan ve Türk yetkililerince ortak olarak görüşülüp üzerinde karar verilen 20’nin üzerinde ders modülü, Sivas PMYO ve emniyet genel müdürlüğü bünyesinde çalışan konusunda uzman, uluslararası eğitim tecrübesine sahip, seçkin eğitimcilerce kursiyerlere verilmiştir.

Modüler derslerin yanı sıra Afganistan mevzuatını anlatmak üzere rütbeli 4 Afgan eğitici 3 ay boyunca eğitimlere katılmışlar ve aynı zamanda Türk idareciler ile birlikte okul idaresine destek vermişlerdir.

Kendilerine sunulan bu özel eğitim sonrasında, tüm kursiyerlerimizin hem suç ve suçlularla mücadelede gerekli kapasite ve bilgiyle donatılması hem de kendi milletinin hizmetkârı olma, hak ve hukukun tesisinde mazlum ve mağdurları koruma yolunda her türlü erdem ve fazileti kazanması öncelikli hedefimiz olmuştur.

İnanıyoruz ki bu kardeşlik projesi neticesinde hem evrensel değerler, insan hakları ve özgürlüklerini esas alan ileri demokrasi seviyelerine doğru önemli bir adım atılacak, hem de dost ülke Afganistan’ın kalkınması, siyasi istikrarının sağlanması ve müreffeh bir ülke olması yolunda Türkiye tarafından sağlanmış olan katkılara bir yenisi daha eklenecektir’ ifadelerini kullandı.

Programda Afgan Polis Eğitim Genel Komutanı Mashooq Ahmad Sailab,  Afganistan Büyükelçilik Müsteşarı Abdulmajid Danishyar ve Emniyet Genel Müdürlüğü Eğitim Eğitim Daire Başkanı 1. Sınıf Emniyet Müdürü Mustafa Tutar, NTM-A Komutan Yardımcısı Albay Franklin Howard’da selamlama konuşması yaptı.

Daha sonra Sivas Valisi Alim Barut ve diğer protokol üyeleri mezun olan Afgan bayan polislere diplomalarını takdim etti. Daha sonra Vali Barut ve Afgan Polis Eğitim Genel Komutanı Mashooq Ahmad Sailab birbirlerine plaket ve çeşitli hediyeler takdim etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER