Gündem

Konaklara TOKİ Fırsatı

Konaklara TOKİ Fırsatı

Konaklara TOKİ Fırsatı
12-04-2014 14:43


2005 yılından itibaren uygulanan kredi desteğinden bugüne kadar 23 il faydalandı. Sivas konakları ise bu imkândan faydalanamadı… Sivas’tan bu yıl herhangi bir başvurunun olup olmayacağı merak konusu.

ERSAN ARSLAN

TOKİ’nin tescilli konakların oranım ve restorasyonu için kullandırdığı kredilere başvurular devam ediyor. Özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan korunması gerekli kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için gerekli şartların sağlanması halinde kullandırılan kredilere başvurular başladı. Başvurular 2 Mayıs’ta sona erecek.

TOKİ’nin 125 bin liraya kadar kullandırdığı kredilerden bugüne kadar Türkiye’de 23 il 25 ilçe 5 belde faydalandı. Çok sayıda tarihi ve tescilli konağın bulunduğu Sivas, bu kredilerden bugüne kadar faydalanamadı. Kentteki tarihi ve tescilli konakların onarım ve restorasyonu için büyük bir fırsat olarak değerlendirilen TOKİ kredilerinden Sivas’ın da faydalanması bekleniyor.

Bu konuda Sivas Valiliği Koordinesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde öncülük edeceği bir çalışma yapılarak konak sahiplerinin TOKİ kredilerinden faydalanmaları için teşvik edilmesi bekleniyor.

ÜST LİMİT 125 BİN TL

TOKİ, 2005 yılından itibaren 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun ‘Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanması ve Katkı Payı’ başlıklı 12’nci maddesi çerçevesinde taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu işlemlerine ilişkin kredi kullandırıyor.

Bu kapsamda kredi için özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için gerekli şartların sağlanması gerekiyor.

Kredi başvurusunda bulunulacak özel mülkiyetteki yapılar için Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulları tarafından alınmış ‘tescil’ kararının ve onaylı Rölöve ve Restorasyon projelerinin bulunması şartı aranıyor.

TOKİ Başkanlığı bu yıl kredi başvurularının 07 Nisan- 02 Mayıs 2014 tarihleri arasında kabul edilmesini kararlaştırdı. Bu doğrultuda her taşınmaz başına kullandırılacak kredi miktarı keşif özetinin %70 kadar olacak. TOKİ kredi üst sınırı ise 125 bin TL olarak belirledi.

BUGÜNE KADAR SİVAS YOK…

TOKİ desteği ile Türkiye genelinde bugüne kadar 530 proje için kredi açıldı ve 335 adet ‘Taşınmaz Kültür Varlığı’nın restorasyonu tamamlandı.

TOKİ tarafından bu önemli proje için 46.070.928,76TL kredi miktarı tahsis edilirken hak sahiplerine bugüne kadar 30.295.155,53 TL ödeme yapıldı.

TOKİ’nin sağladığı bu büyük imkândan birçok tarihi konağı bünyesinde barındıran Sivas bugüne kadar faydalanamadı.

TOKİ 2005 yılından bugüne; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Amasya, Bartın, Çanakkale, Elazığ, Muğla, Mardin, Uşak, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Giresun, Edirne, Isparta, Tekirdağ, Şanlıurfa ve Artvin illerinde; Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Taraklı, Bolaman, Bandırma, Ayvalık, Milas, Ula, Foça, İnegöl, Mudanya, Midyat, Seydiler İnebolu, Alanya, Akçaabat, Osmaneli, Mudurnu, Kemaliye, Göynük, Taraklı, İncesu, Zile ve Daday ilçelerinde, Mustafapaşa, Birgi, Kalkan, Çavuşin, Uzungöl beldelerinde çok sayıda projeyi kredilendirdi.

Kredi desteğinde faydalanmak için başvurular TOKİ Başkanlığına bizzat yapılabileceği gibi, kargo ve diğer posta araçları ile de yapılabilecek. Başvuru bilgileri www.toki.gov.tr internet sitesi üzerinden ve TOKİ Başkanlığı’nın ilgili birimlerine telefonla ulaşılarak temin edilebilecek.   

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER