Gündem

Müftü Balkan, Uyardı?

Müftü Balkan, Uyardı?

Müftü Balkan, Uyardı?
09-04-2014 17:37


İRFAN ÖZŞEKER

İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan, Sivas’tan kutsal topraklara bu yıl 595 hacı adayının uğurlanacağını söyledi. Hacı adaylarının yarısından fazlasının 60 yaşın üzerinde olduğunu belirten Balkan, 35 yaş altındaki hacı adayı sayısının 10 olduğunu, hacı adaylarının büyük çoğunluğunu ise bayanların oluşturduğunu söyledi.

Müftülük toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında Hac kayıtları, hac çıkış ve dönüş tarihleri hakkında bilgi veren Balkan, usulsüz yollarla hacca götürme vaadinde bulunan kişilere karşı ise vatandaşları uyardı.

Hac kesin kayıtlarının 24 Mart, 4 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirildiğini hatırlatan Balkan, diyanet ve acente kontenjanları hakkında da bilgi verdi. Balkan; ‘2014 yılı hac kurası 20 Mart 2014’te Diyanet İşleri Başkanlığımızın konferans salonunda bilgisayar ortamında basına ve kamuoyuna açık bir şekilde yapılmıştır. Hac kesin kayıtları 24 Mart ile 4 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti.

Kesin kayıtlar da her bir ilde hac konaklama türlerine göre 2013 yılından 2014 yılına ertelenen kontenjanlar hariç olmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığımızın yüzde 60, acentelerin yüzde 40 oranı korunmuştur. Hacı adayları kesin kayıt sıralarını müftülüğümüzden ve başkanlığımızın internet adresinden de takip edebilmişlerdir’ dedi.

‘VAADLERE KANMAYIN’

Usulsüz yollarla hacca götürme vaadinde bulunan kişilere karşı vatandaşları uyaran Balkan bu tür durumlarla karşılaşıldığında derhal ilgili mercilere haber verilmesini istedi.

Balkan; ‘Hac mevsiminde üçüncü bir ülke üzerinden vatandaşlarımızı kaçak olarak hacca götürmek isteyen kişi veya kuruluşların faaliyetleri var. Her sene birçok vatandaşımız bu konuda mağdur oluyor. Bunun önlenebilmesi için öncelikle bir defa yurt dışına çıkış yapan kişilerin pasaportlarında hac vizesi varsa bunlardan hac kimlik belgesi istenecek. Hac kimlik belgesini ibraz edemeyenlerin çıkışlarına izin verilmeyecek. Dolayısıyla burada başkanlığımız bu tedbiri almış bulunuyor.

Hac kayıtları yapıldıktan sonra usulsüz yollarla vatandaşlarımızı hacca götürme vaadinde bulunanlar var. Bu kişiler hakkında işlem yapılabilmesi için vatandaşlarımızın bunlarla karşılandığı anda ilgili mercilere derhal bu durumu aktarmaları gerekiyor’ ifadelerini kullandı.

‘27 KİŞİ KAYIT YAPTIRMADI’

Hacı adaylarının sayısı yaş durumları hakkında da bilgiler veren Balkan, ayrıca kayıt süresi geldiği halde kaydını yaptırmayan hacı adaylarının yerinin yedek liste üzerinden doldurulacağını söyledi.

Balkan, şu ifadeleri kullandı:

‘İlimizde toplam 595 kişiye bu sene hac kesin kayıt hakkı tanındı. Bunlardan 244’ü şirketler, 351’i ise Diyanet İşleri Başkanlığımızın organizasyonu ile inşallah hac yolculuğunu gerçekleştirecekler.

513 hacı adayımız normal, standart tipi tercih etmişlerdir. Hacı adaylarımızın yarıdan fazlası 60 yaşın üzerinde. Genç diye tabir edeceğimiz 35 yaş altındaki hacı adaylarımızın sayısı ise 10’dur. Hacı adaylarımızın çoğunluğunu ise bayanlar oluşturuyor.

Bir de kayıt sırası geldiği halde kaydını yaptırmayan vatandaşlarımız var. Bunların sayısı 27’dir. Biz bu kişilere ulaştık, yerine kayıt yapılabilmesi için kaydını yaptırmayan kişi veya birinci derece yakınlarından öncelikle dilekçe alındı. Dilekçe alınamayan kişilere de sistemde kayıtlı olan telefon numaraları üzerinden irtibata geçildi. Bir şekilde bu kişilere ulaşıldı ve ulaşamadıklarımızı da 3’lü tutanakla tespit ettik. Süresi geçtikten sonra müracaat edenlere ise herhangi bir kayıt hakkı verilemeyeceği de yine hacı adaylarımıza bildirilmiştir.

Boş kalan 27 kontenjana ise Kura sırası gözetilerek 10 Nisan’da başlayıp 18 Nisan’da sona erecek olan bir ek kayıt süresi vardır. Bu tarihler arasında yedekte olan hacı adaylarımızın kayıtları yapılacak. Onun dışında bu kayıtlar tamamlandıktan sonra hacı adaylarımıza yönelik bir seminer takvimimiz var. Bu da 2-15 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Bu seminerlerimizde şirket veya diyanet ayrımı yapmadan ilimizden gidecek olan tüm hacı adaylarımızı davet edeceğiz. Seminerlerimizi Müftülüğümüzün konferans salonunda bayanlara ve erkeklere ayrı ayrı birer haftalık periyotlar halinde yapmayı planlıyoruz’ ifadelerini kullandı.

Hac çıkış ve dönüş tarihleri hakkında da bilgi veren Balkan, ‘Hac çıkışları 5 Eylül’de başlayacak ve 1 Ekim’e kadar devam edecek. Dönüşler ise 8-31 Ekim 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek’ dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER