Gündem

Köprünün Kitabesini Parçaladılar

Köprünün Kitabesini Parçaladılar

Köprünün Kitabesini Parçaladılar
17-04-2014 16:54


Definecilerin hedefindeki bir başka tarihi alan ise ilçeye Bağlı Çimenyenice Köyü´ndeki Köroğlu Mağaraları oldu.

ERSAN ARSLAN

Sivas´ta defineciler tarihi yapılara büyük zarar veriyor.

Geçmişte birçok medeniyete başkentlik yapan ve taşı toprağı tarih kokan kentte, çoğu dağlık arazide bulunan kültür mirası eser define acıları tarafından tahrip ediliyor.

Kentte, Kızılırmak üzerinde bulunan yüzlerce yıllık tarihi köprü de definecilerden nasibini aldı. Üzerindeki kitabesine göre 1525 yılında Osmanlılar Dönemi´nde onarıldığı anlaşılan ve Selçuklular döneminde yapıldığı tahmin edilen köprü tahrip edildi.

Ayaklarında dinlenme odaları bulunan ve gerçekleştirilen onarım ve çevre düzenlemeleri ile bu bölümleri kapatılan tarihi köprüyü gözüne kestiren defineciler, oda bölümlerine ulaşabilmek için köprü kitabesini parçaladı.

Yukarı Kızılırmak Kültür ve Doğa Yolu gezi programı kapsamında misafirleri ile güzergâhtan geçen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, tarihi köprünün içinde bulunduğu durumu görünce büyük Şok yaşadı. Köprü hakkında konuklarına bilgi veren Pürlü, köprünün kitabesi hakkında açıklama yapmak için köprü ayaklarına doğru inince büyük şok yaşadı. Köprü duvarının parçalanmış halini gören Pürlü kırılan alanın köprü kitabesi olduğunu anlayınca kahroldu.

Öte yandan köprü kitabesinin bir parçası ırmak yatağında bulundu. Pürlü, yanında bulunan kurum personelinden kitabe parçasının koruma altına alınmasını istedi.

Köroğlu mağarasını da kazı yapılmış

Konukları ile birlikte bu kez İlçeye bağlı Çimenyenice Köyü´ndeki Köroğlu Mağaraları´na giden Pürlü, burada bir şok daha yaşadı. Köroğlu Mağaralarının bulunduğu kayalıkların dip kısımlarının defineciler tarafından eşildiğini gören Pürlü, ?Nedir bu definecilerden çektiğimiz? diye duruma tepki gösterdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER