Gündem

Temiz Su Kullanacaklar

Temiz Su Kullanacaklar

Temiz Su Kullanacaklar
21-08-2013 17:32


RUHİ DEMİR

Zara merkez grup köyleri ve diğer yerleşim birimlerinin içme sularında ortaya çıkan arsenikli su problemi çözüme kavuşuyor.

Nisan ayı içerisinde, Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce insani tüketim amaçlı sular ile ilgili yönetmelik kapsamında yapılan köy izlemelerinde içme-kullanma suyu numunelerinde 11'i Zara Merkez grup köyleri olmak üzere toplam 25 yerleşim yerindeki sularda arsenik parametresi, belirlenen kriterlerin üzerinde çıkmıştı.

Sivas İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü, arsenik değeri yüksek çıkan köylere sağlıklı ve ihtilafsız içme suyu sağlamak amacıyla etüt çalışmalarına başlayarak yörenin sağlıklı içme suyuna kavuşması için gerekli önlemleri aldı.

Birçok yerleşim yerinde arsenikli suların terk edilerek yeni kaynakların açıldığına belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan ‘Zara Merkez grup köylerimizde bulunan Akyazı, Üngür, Kevenli, Yarağıl, Yarımkaya, Bektaş, Emirhan, Düzceli, Tödürge, Canova köyleri ve Mahmutağa Çiftliği’nde isale edilen arsenikli kaynaklar kapatılarak, Kırkgöz mevkiinde bulunan, arsenik değeri 2,926 µg/lt olan ve içme-kullanma suyuna uygun bulunan kaynağın projesi hazırlanıp kısa sürede imalatı tamamlanarak grup köylerimize ait sorun Ramazan Bayramı’ndan önce giderilmiştir’ ifadelerini kullandı.

Münferit kaynaklardan beslenen diğer köylerle ilgili çalışmaların ise devam ettiğini belirten Ayhan, ‘Son izlemelerde Akdeğirmen, Yoğunpelit, Bolucan ve Ağlıkçay köylerindeki oran istenilen seviyenin altında çıktığından yeni kaynak arayışına gerek kalmamıştır. Tuzlagözü, Yayıközü, Kardere, Karslılar ve Derbent köylerinde ise yeni kaynaklar bulunmuş olup projeleri tamamlanarak hızlı bir şekilde imalat aşamasına geçilecektir. Pazarcık köyünde de yeni uygun kaynak bulunmuş, projeleri tamamlanarak ihaleye çıkılmıştır. Kızılkale, Kadriye, Yeşildere ve Yukarı Mescit köylerimizle ilgili istikşaf ve etüt çalışmaları devam etmekte olup en kısa zaman içerisinde sorun çözülecektir’ dedi.

Bu konuda gereken hassasiyetin gösterileceğini ve içme suyu ihtiyaçlarının en sağlıklı şekilde karşılanacağını belirten Ayhan, kırsalda yaşayan vatandaşların mahalli müşterek nitelikte ihtiyaçlarının giderilmesi kapsamında, içme suyu ihtiyaçlarının en sağlıklı şekilde karşılanacağını ve takibinin yapılacağını belirterek, devam eden çalışmaların ise en kısa sürede sonuçlanacağını ifade etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER