Gündem

Hutbe Beyaz Perdede

Hutbe Beyaz Perdede

Hutbe Beyaz Perdede
12-07-2013 20:51


KEMAL ÇAĞLAYAN / ÖZEL HABER

İhramcı Zade Caddesi Cadde’si üzerindeki Sofu Yusuf Camii’nin cemaati Cuma hutbelerini İmam’dan dinlerken aynı zamanda beyaz perdeden okuyarak takip ediyor. Slâyt sistemi işitme engelli vatandaşların da hutbeyi takip etmesini sağlıyor.

7 yıldır Camide imamlık yapan Mevlüt Sağlam (39), yaklaşık 3,5 yıldır kullanılan sistemle cemaatin Cuma hutbelerini daha iyi takip edip anlayabildiklerini söyledi. Sağlam, sistemin Yaz Kur’an kurslarında çocukların daha iyi eğitilmesi için de kullanıldığını, ders aralarında çocuklara çizgi film ve Hz. Muhammed (SAV)’ın hayatından kesitlerin gösterildiğini söyledi.

CEMAAT DAHA İYİ

MOTİVE OLUYOR…

Slâyt sistemini kurmadan önce Cemaatin Cuma hutbelerini dinlerken motive olamadığını belirten Sofu Yusuf Camii İmamı Mevlüt Sağlam, sistemi kurduktan sonra gerçekten etkili olduğunu gördüklerini ve cemaatten gelen olumlu yansımalarla bu uygulamayı sürdürdüklerini söyledi.

Sağlam; ‘Bizim İnsanlara en çok hitap ettiğimiz, en etkili olduğumuz veya olmamız gereken nokta Cuma hutbeleri. Hem sayıca da en çok insana hitap ettiğimiz nokta orası. Geçmişte, projeksiyon cihazını kullanmadan önce insanlar geliyor, hutbe esnasında hutbeyi dinleme noktasında motive olamıyorlardı. Biz de bu eksikliğin giderilmesi, hutbelerin daha etkin bir şekilde insanımıza ulaşması için projeksiyon cihazıyla perdeye yansıtmayı uygun gördük. Böylece insanlarımızın görsel olarak da hutbeyi okumasını istedik. Daha sonra bunu gerçekleştirdik ve bu çok etkili oldu. İnsanlar artık hutbeyi hem dinleyip hem okuyorlar. Olumlu ve olumsuz geri dönüşler de çok önemli bizim için.  Biz ona göre biraz da tavır belirliyoruz. Geri dönüşler çok olumlu olunca hutbelerin slayt şeklinde hazırlanıp projeksiyon cihazıyla perdeye yansıtılması ve oradan cemaatimize ilan edilmesi 3,5 yıldır gerçekleştirdiğimiz ve devam edeceğimiz bir çalışma’ dedi.

Aynı zamanda Mihrabın yanındaki perdeye hutbe öncesinde Kâbe’nin fotoğrafını yansıttıklarını da belirten Sağlam, cemaatin bu şekilde namaza daha çok motive olduğunu söyledi.

Sağlam; ‘cemaati yine camide namaza motive etmek amacıyla slâyt öncesinde perdeye Kabe’nin resmini yansıtıyoruz. Bununla birlikte insanlar adeta kendilerini Mekke’de, Allah’ın huzurunda o mabette hissediyorlar ki, bu da insanlarımız için etkili oluyor. Tabi bu arada, ben il müftülüğümüze verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum’ ifadelerini kullandı.

BEYAZ PERDE’DE

KUR’AN KURSU…

Cuma hutbelerinin yanı sıra yaz Kur’an kurslarında da slâyt sistemini kullandıklarını belirten Cami İmamı Mevlüt Sağlam, bu sistem sayesinde çocukların dersleri daha iyi anladıklarını, kendilerinin de daha etkin bir ders verebildiklerini söyledi.

Sağlam; şu ifadeleri kullandı:

‘Bu sistemi kullandığımız bir diğer nokta Kur’an kurslarımız. Malum çocuklarımızın bilgisayarla olan birlikteliği üst düzeyde. Biz de çocuklarımızın bilgisayarla olan birlikteliğini hem camide yenilemek ve tekrar ettirmek, hem de çocuklarımızın daha iyi eğitim alabilmeleri için Yaz Kur’an kurslarında kullanıyoruz biz bunu. Tek tek çocukların yanına gidip dersini aldığınızda diğer çocuklar arkayı kaynatabiliyor.  Ama bu sayede, projeksiyon cihazı kullanılarak eğitim yapıldığında tek tek çocukların başına gitmiyorsunuz, hem de çocuklar topluca daha önce gördükleri dersleri bir daha tekrar etmiş oluyor. Sonra arada, çocukların algılayabileceği küçük çizgi filmler ve peygamberimizin hayatından kesitler gösteriyoruz. Çocuklar için bu elbette daha etkili oluyor.’

Cami cemaati de sistemin çok faydalı olduğunu belirterek, cami imamı Mevlüt Sağlam, müezzin İrfan Akgül ve desteklerinden dolayı Sivas Müftülüğü’ne teşekkür etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER