Gündem

Suyumuz Arınacak

Suyumuz Arınacak

Suyumuz Arınacak
24-04-2014 17:31

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Sivas'ın tamamının arıtılmış suya kavuşturulması için DSİ'den arıtma tesisinden Paşa Bahçeye giden ishale hattının yapılmasını rica etti. Belediye olarak kamulaştırma çalışmalarının da yapılacağını belirten Aydın; 'Sivas'ı en kısa zamanda inşallah komple arıtılmış suya kavuşturmak istiyoruz' dedi.

ERSAN ARSLAN

2014 yılı İl Koordinasyon Kurulu 2. Dönem Toplantısı yapıldı. Vali Alim Barut Başkanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, ilçe kaymakamları, Bölge ve il kurum müdürleri ile temsilcileri katıldı.

Toplantıda, kurum müdürleri sırasıyla kurumlarının sorumluluk alanındaki çalışmalar hakkında özet bilgiler verdi. Kurum müdürleri sunumları sırasında, ortak çalışma alanları konusunda diğer kurumlarla ilgili talep ve beklentilerini de paylaştı.

‘AMACIMIZ, UYUMLU BİR

ORTAM SAĞLAMAK’

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sivas Valisi Alim Barut; İl Koordinasyon Kurulu toplantısının ana amacının, kurumlar arası işbirliğini temin ederek yapılacak çalışmaların daha hızlı ve koordineli yürütülmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Barut; ‘Bu benim ilk toplantım. Bazı belediye başkanlarımızın da yine ilk toplantısı. Böyle güzel bir tesadüf oldu. Planlama toplantısının özü; burada yatırımcı kuruluşlarının birbirleri arasında daha ahenkli daha planlı daha uyumlu bir ortam sağlamak. Bu planlama toplantıları yaklaşık 30 yıldır düzenleniyor. Kalkınma Bakanlığı’nın koordinasyonunda ve ilimizdeki tüm yatırımcı kuruluşları kapsayacak şekilde organize ediliyor. Biz de 2014 yılı 2. Dönem toplantısına bu şekilde başlamış bulunuyor. Toplantınız özü; koordinasyon. DPT, yapıyor ama koordinasyon esas alınıyor. Burada kuruluşlarımızın planlarından ziyade kendi dışındaki teşkilatlarla, kurum ve kuruluşlarla koordinasyona ihtiyaç duyduğu hususları arkadaşlarımız belirtir ve bunları gündeme getirirlerse burada çözebileceklerimizi, ortaya koyabileceklerimizden bahsederlerse çok daha iyi olur. Burada bazı teknik bilgiler var ama bunlar zaten kâğıt üzerinde, daha doğrusu bizim planlama koordinasyon müdürlüğümüzün arşivinde var. Kurum ve kuruluşlarımızdan gelenleri birleştiriyoruz. Sayılarla ilgili herhangi bir şeyi burada ifade etmeyeceğim. İhtiyacı olanlar bizim sitemizden de istifade edebilirler. Zaten büyük çoğunluğu kurumların bize ulaştırdığı bilgiler. Yeni toplantımızın, yeni dönemin Sivas’ımıza ve tüm memleketimize hayırlı olmasını diliyorum. Orta Anadolu’da inşaat mevsimi başladığı için önümüzdeki inşaat döneminin kazasız belasız, iyilik, güzellik ve en verimli şekilde geçmesini temenni ediyorum’ dedi.

‘ÇALIŞMALAR İYİ PLANLANMALI’

Barut’un konuşmasının ardından kurumların sunumuna geçildi. Bu bölümde ilk söz hakkı Belediye Başkanı Sami Aydın’a verildi. Başkan Aydın konuşmasında, öncelikli bazı konular ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Kamu kaynaklarının heba olmaması için tüm çalışmaların iyi planlanması gerektiğini belirten Aydın; ‘Bizler, kamu kaynaklarını kullanıyoruz. Öyle ki, yapmış olduğumuz harcama ve çalışmalar doğru çalışma ve projeler ise bu şehir adına büyük bir katkı oluyor. Ancak Türkiye genelinde zaman zaman proje doğru oluyor yer seçimi yanlış oluyor. Bazen proje yanlış oluyor ve kamu kaynakları maalesef heba oluyor. İşte bunlardan kurtulmak için bu tür organizasyonların ben çok faydalı olacağı kanaatindeyim’ dedi.

BEHRAMPAŞA HANI

Başkan Aydın konuşmasında daha önce yapılan protokolle belediye tarafından restore edilmesi kararlaştırılan Behrampaşa Hanı ile ilgili de değerlendirmede bulundu. Bu restorasyonun Vakıflar Genel Müdürlü kaynakları ile Bölge Müdürlüğü vasıtasıyla yapılmasının daha doğru olacağını belirten Aydın; bu konuda Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral’dan destek istedi. Aydın, belediyenin harcadığı paranın geri ödenmesi konusunda da yardımcı olunmasını talep etti.

Aydın; ‘Behrampaşa Hanı ile ilgili bizden önceki dönemde bir çalışma başlatılmış. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz ile belediye arasında bir protokol imzalanmış. Ocak 2010 itibarıyla. Bu proje, protokol gereği gerçekleştirilemediği için belediyemiz şuana kadar 62 bin TL ceza ödemiş ve 93 bin TL’de ödenmeyen ceza ile karşı karşıya kalmış. Yine belediyemiz 351 bin TL para harcamış ancak, restorasyonla ilgili herhangi bir adım şuana dek atılamamış.

Vakıflar Genel Müdürlüğümüz,  tarihi eserlerin restorasyonu ve onarılması için kaynak sıkıntısı yaşamıyor. Dolayısıyla biz yerel imkânlarımızı böyle bir proje için kullanmak yerine bu çalışmayı Vakıflar Genel Müdürlüğümüz kaynakları ile Bölge Müdürlüğümüz vasıtasıyla yapılmasının daha doğru olacağı kanaatini taşıyorum. Biz bölge müdürümüzle de konuyu görüştük. Sayın Valim siz de uygun görürseniz. Bu protokolü iptal ederek restorasyonu Vakıflar Genel Müdürlüğü bütçesinden yapmak istiyoruz. Bu arada, mümkünse harcadığımız 350 bin lirayı tekrar geri almak istiyoruz. Cezaları da bir şekilde çözmek istiyoruz. Sayın Valim, bu konuda sizlerin ve çok değerli bölge müdürümüzün desteğini talep ediyoruz’ dedi.

‘SİVAS’IN TAMAMINA

ARITILMIŞ SU VERMEK İSTİYORUZ’

Aydın’ın destek istediği bir diğer önemli konu ise arıtma suyu oldu. Arıtma tesisinden Paşa Bahçe’deki depoya su taşımak için buradaki hattın yapılması gerektiğini belirten Aydın, bu konuda DSİ Bölge Müdürlüğü’nden destek istedi. Bu konuda geçmişte bir mutabakat sağlandığını işin ihale aşamasına geldiğini ancak iptalinin söz konusu olduğunu belirten Aydın, bu iptalin durdurulmasını rica ederek, belediye tarafından yapılması gereken kamulaştırma çalışmalarının da en kısa sürede yapılacağını söyledi.

Aydın, şu ifadeleri kullandı:

‘Paşa Bahçe yolu ile ilgili belediyemize düşen kamulaştırma konularını en kısa zamanda çözeceğiz. Bu yolun biran önce hizmete alınmasını arzu ediyoruz. Yine bu proje ile alakalı arıtma tesisinden Paşa Bahçe depoya giden bir ishale hattı çalışması var. Yani arıtılmış suyu Paşa Bahçe Depoya ulaştırmak istiyoruz. Bu konuda DSİ Bölge Müdürlüğümüzle biz önceden anlaşmıştık. Bölge Müdürlüğümüz projenin ihalesini yaptılar sağ olsunlar. Ama belediyenin kamulaştırma noktasındaki sıkıntılarından dolayı ihale iptal noktasına geldi. Bu konuda DSİ Bölge Müdürümüzden iptali  durdurmasını ve eksik kalan ishale hattının DSİ tarafından tamamlanmasını biz bekliyoruz. Bize düşen kısımlarını da hiç endişeniz olmasın kamulaştırma kısmını çözüyoruz ve Sivas’ı en kısa zamanda inşallah komple arıtılmış suya kavuşturmak istiyoruz. Bu konuda sayın müdürümüzden özel talebimiz ve ricamız var Sivas’ımız adına.’

Aydın daha sonra birçok önemli konuda bilgi verdi. Aydın’ın ardından Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Salih Ayhan ve diğer kurum müdürleri faaliyetleri, harcamaları, projeleri hakkında sunum yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER