Gündem

Antep Baklavasına Suşehri Cevizi

Antep Baklavasına Suşehri Cevizi

Antep Baklavasına Suşehri Cevizi
26-12-2013 17:16


OĞUZHAN SARZEP

Antep baklavasına Suşehri cevizi tad veriyor.

Avrupa Komisyonu uzun süren teknik incelemelerin ardından Antep baklavasını kendine özgü nitelikleri itibarıyla coğrafi işaret olarak tescil ederek koruma altına aldı.

Antep Baklavasının AB tarafından tescil edilmesi esasen Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katacağı zenginliklerin de bizzat AB tarafından tescil edilmesidir diye belirten Suşehrili ceviz üreticisi Emekli öğretmen Seyhan Şimşek, ‘Antep Baklavası' gibi AB'de coğrafi işaret tescili mümkün olan birçok ürünümüz ülkemizde mevcuttur bu bağlamda Kelkit yöresinde ve özelikle Suşehri’nde yetişen cevizlerin yağı ve protein yönü ile oldukça bir zengin içeriğe sahiptir. Baklavanın üstün lezzet unsurlarından olan cevizin bölgemiz Kelkit vadisinde daha iyi bir şekilde yetiştiğini ve baklava üreticileri, kuru yemişçiler ve cevizde lezzet arayıcıları Suşehri ve çevresinin ürünlerine yoğun talep göstermektedir. Yöremiz çiftçilerinin bu ihtiyacı dikkate alarak kapama usulde yeni ceviz bahçeleri oluşturmaları gerekmektedir’ dedi.

BİZLERİN GURUR KAYNAĞI

Şimşek, ‘ Kısa bir süre önce AB tarafından tescil edilen ve biz ceviz üreticilerini de sevince boğan kararla Gaziantep baklavasının içerisindeki lezzet sırlarından biri olan cevizin ilçemiz ve Kelkit vadisinde üretilmiş olması bizler için gurur kaynağıdır. Nihayetinde bir zenginliğimizi daha AB'de tescil ettirerek çok önemli bir adım atılmış oldu. Antep Baklavasının AB tarafından tescil edilmesi esasen Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katacağı zenginliklerin de bizzat AB tarafından tescil edilmesidir’ dedi.

Şimşek, ‘Özellikle yöremiz çiftçileri bulunduğumuz konumun ürün yelpazesindeki üretim özelliklerini ürünlerin aromasının, lezzet unsurlarının ne derecede önemli olduğu başkalarınca verilen değerin kıymetini bilerek çalışmalarını bu bakışla arttırmalıdır’ dedi.

Antep baklavasına Suşehri cevizinin lezzet kattığını belirten Şimşek, ‘Baklavanın Türk ürünü olarak tescil edilmesi hususunda gayretlerinden dolayı Antep baklavacılarına ve özelikle Güllüoğlu baklavalarının sahibi Faruk Güllüoğlunun gayretlerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz. Kendileri milli bir görev yapmıştır. Baklavanın içerisindeki cevizin Kelkit yöresinden sağlandığını belirtmişlerdir bu yönden de kendilerine ayrıca teşekkür ediyoruz’ dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER