Gündem

?Vergi Milletin Devletine Armağan Ettiği Alın Teridir?

?Vergi Milletin Devletine Armağan Ettiği Alın Teridir?

?Vergi Milletin Devletine Armağan Ettiği Alın Teridir?
27-02-2014 22:35


ERSAN ARSLAN

Sivas’ta 2012 yılı sonu itibariyle 2013 yılında beyan edilen gelir vergisi ve kurumlar vergisinde ilk üç sıraya giren mükelleflere Onur Belgesi verildi.

Dereceye giren mükellefler için 25. Vergi Haftası kapsamında Büyük Otel’de tören düzenlendi.

Programa Vali Vekili Ömer Kalaylı, Vali Yardımcısı Vefa Kaya, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Aydın, Belediye Başkan Vekili Orhan Demirok, Sivas Defterdarı Mehmet Yazar, Jandarma Komutan Vekili Yarbay Semih Coşkun, STK’ların temsilcileri ve iş adamları katıldı.

‘VERGİ MİLLETİN DEVLETİNE

HEDİYE ETTİĞİ ALINTERİDİR’

Vali Vekili Ömer Kalaylı, programda yaptığı konuşmada devletin her alanda milletine hizmet etmesi için en temel gelirinin vergiler olduğunu belirten Kalaylı, ‘Vergi milletin devletine armağan ettiği alın teridir’ dedi.

Kalaylı, ‘Verginin toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi, kayıt dışılığın önlenerek toplumda vergi bilincinin oluşturulması, idare ile mükellef ilişkilerinin daha uyumlu hale getirerek vergiyi gönüllü olarak ödeme alışkanlığının arttırılması amaçlarından yola çıkarak 25. Vergi Haftası’nı kutluyoruz.

Kamu hizmetlerinin yürütülmesi, yeterli mali güce sahip olunması, insanların bir düzen içinde yaşayabilmeleri için oluşturulan devletin, milletine hizmet edebilmesi, üstlendiği görevleri yerine getirebilmesi, giderleri karşılayabilmesi için bir takım gelirlere ihtiyaç vardır. Bu gelirlerin en önemlisi vergidir. Vergi, devletin en temel egemenlik alanı ve hizmet noktasında en büyük gücüdür. Vergi milletin devletine armağan ettiği alın teridir. Vergi ödemek veya bizim tarafımızdan bakıldığında vergi toplamak devlet olmanın ve birlikte yaşamanın gerekliliğidir. Devlet dediğimiz devasa tüzel kişiliğin asli görevini yerine getirebilmesi için vatandaşlarından ödeme güçlerine göre vergi ve benzeri gelirler talep etmek zorundadır. Tabi ki, toplanan vergi ve diğer gelirler merkezden öncelik ve aciliyet durumlarına göre illere yeniden dağıtılmaktadır. Sonuçta devlet, topladığı vergileri vatandaşların kullanımına hizmet ve yatırım olarak sunacaktır. Devletimizin şefkatli eli, herkesin üzerinde olmak durumundadır. Vergi, aslında toplum hakkıdır, kamu hakkıdır. Bu topraklar üzerinde, bu milletin, bu ülkenin sağlamış olduğu imkânlarla kazanç elden insanların yine bu topraklar üzerinde yaşayan millet dediğimiz, o topluma elde ettiği kazanımlardan kendimizin ve gelecek nesillerin devamı, refahı için o toplumun hakkını devlete iade etmesidir. Dolayısıyla bu bir vazife olmasının yanında aynı zamanda bir borçtur. Bu yönüyle baktığımızda vergi ödemek hem kutsi bir görevdir, hem de aslında hayırlı bir iştir. Devlet, adalet, güvenlik, eğitim, sağlık, spor ve benzeri bir takım işlerin yürütülebilmesi için diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de vergi toplamak, topladığı bu vergiyi adaletli bir şekilde gerekli olan birimlere dağıtmak durumundadır.  Bu nedenle zamanında ödenen vergilerle geleceğe daha umutla bakacak, gelecek nesillere daha iyi imkânlar sunacağız’ ifadelerini kullandı.

‘VERGİ OLMAZ İSE

HİZMET OLMAZ’

Sivas Defterdarı Mehmet Yazar ise kamu yatırımlarının en büyük mali kaynağını vergilerin oluşturduğunu belirterek, vergi olmaz ise, hizmetin de olmayacağını söyledi.

Yazar, ‘Vergi ödevimizi düzenleyen Anayasamızın 73. Maddesinde ‘herkes kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür’ hükmü yer almaktadır. Verginin önemini anlatmaya gerek yok zannediyorum. Zira kamu harcamalarının vazgeçilmez kaynağı vergilerdir. Vergi olmaz ise yüksek hızlı trenden, boğaz köprüsünden, boğaz geçişlerinden, hava alanlarından, daha da önemlisi eğitim ve sağlıktan bahsetmek mümkün değildir’ dedi.

TAHSİLÂT ORANIMIZI

ARTIRACAĞIZ

Sivas’ta 2013 yılında tahsil edilen vergi oranının bir önceki yıla göre düştüğünü, bunun nedenlerini bildiklerini belirten Yazar, bu yıl tahsil edilen vergi miktarını artırmak için gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi.

Sivas’ta dereceye giren mükellefler başta olmak üzere tüm mükelleflere teşekkür eden Yazar, şu ifadeleri kullandı:

‘2013 yılı itibariyle Sivas’ta 190 gelir personeli ile 15 bin 427’si gerçek usul, 6 bin 406’sı basit usul olmak üzere 21 bin 833 gelir vergisi mükellefi, 2 bin 701 kurumlar vergisi mükellefine hizmet etmekteyiz. Yine 2013 yılında bütçe geliri olarak tahakkuk ettirilen 1 milyar 117 milyon liralık verginin 644 milyon liralık kısmının tahsilâtı gerçekleştirilmiştir. Tahsilât oranımız yüzde 58’dir. Bir önceki yıla göre düşüş söz konusu. Bunun sebepleri tarafımızca bilinmektedir. 2014 yılında da düşüşü tersine çevirmek için gereken çalışma ve görüşmeleri yapmaktayız ve yapıyoruz. Bu konuda gereken önlemleri alacağız inşallah. Üçüncüsü 2012 yılı sonu itibariyle 2013 yılında beyan edilen gerek gelir vergisinde ve gerekse kurumlar vergisinde ilk üç sıraya giren mükelleflerimize başta olmak üzere devletimizin kaynaklarının toplanmasında bizlere katkı sağlayan tüm mükelleflerimize bakanlığım adına şükranlarımı sunuyor, hepsini ayrı ayrı tebrik ediyorum.’

REKORTMENLER

ÖDÜLLERİNİ ALDI…

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi.

2013 yılında verilen beyannamelere göre en yüksek gelir vergisi ödeyen mükellefler şu isimlerden oluştu: 1. Mustafa Cesur, 2. Çetin Okul ve 3. Ramazan Uzun.

2013 yılında verilen beyannamelere göre en yüksek kurumlar vergisi ödeyen kurumlar ise 1. Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş., 2. Fimar Mermer Mad. İnşaat Akaryakıt A.Ş., 3. ESTAŞ Eksantrik San. Tic. A.Ş. oldu.

Gelir vergisi rekortmenleri Mustafa Cesur, Çetin Okul ve Ramazan uzun ile Kurumlar Vergisi rekortmenleri ÇEDAŞ adına Genel Müdürü Ali Cesur, Fimar Mermer adına Mustafa Emmioğlu, ESTAŞ adına Abdullah Döner’e onur belgeleri ve plaketleri takdim edildi.

Rekortmenler onur belgeleri ve plaketlerini Vali Vekili Ömer Kalaylı, Vali Yardımcısı Vefa Kaya, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Aydın, Belediye Başkan Vekili Orhan Demirok, Sivas Defterdarı Mehmet Yazar, Jandarma Komutan Vekili Yarbay Semih Coşkun’un elinden aldı.

Protokol üyeleri daha sonra vergi rekortmenleri ile birlikte objektiflere poz verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER