Gündem

KOAH Hastaları Okula Başladı

KOAH Hastaları Okula Başladı

KOAH Hastaları Okula Başladı
10-02-2014 17:11


MUSTAFA IŞIK

Sivas Numune Hastanesi’nde KOAH hastalarının yaşam standartlarının yükseltilmesi amacıyla hazırlanan ’Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığı (KOAH) Okulu’ eğitim programı başladı.

Numune Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen eğitim programına Sivas Kamu Hastaneleri Birliği (KHB) Genel Sekreteri Op. Dr. İbrahim Ethem Özsoy, Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Abdullah Kurt, Numune Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Fikret Özkan, Sivas Devlet Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Mehmet Arpacık ve sağlık çalışanları ile KOAH hastaları katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Numune Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Fikret Özkan, KOAH okulunu amça nedenleri ve hedefleri hakkında bilgi verdi.

Dünya, Türkiye ve Sivas’taki hastalıkla ilgili rakamsal verileri de paylaşan Özkan, ‘Buradaki amacımız hastalarımızın bu hastalıkla yaşamayı öğrenmeleri, günlük aktivitelerini, sporlarını, işlerini hasta olmayan insanlarımız gibi sürdürmelerini sağlamak.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre KOAH tüm dünyada yaklaşık 50 milyon insanı etkilemekte ve her yıl 3 milyon kişi bu hastalık nedeniyle ölmektedir. Türkiye verilerine göre KOAH ülkemizdeki en önemli ölüm nedenleri arasında 3. Sırada yer almaktadır. 40 yaş üzeri her 5 hastadan birinde de KOAH vardır. Sivas ilinde de göğüs hastalıklarından etkilenen hasta potansiyeli çok yüksektir. Hastanemizin 2013 yılı verilerine göre poliklinikten göğüs hastalıkları servisine yatan hasta sayısı 2 bin 743’tür. Acil servisten göğüs hastalıkları servisine yatan göğüs hastası sayısı ise 43 bin 25’tir’ ifadelerini kullandı.

SİVAS’TA HASTA SAYISI

OLDUKÇA FAZLA

Yaptıkları araştırmalarda, bu tür eğitim ve rehabilitasyon çalışmaları ile olumlu neticeler alındığını tespit ettiklerini belirten Özkan, bu doğrultuda önce rehabilitasyon birimi oluşturduklarını ardından da KOAH Okulu açmayı planladıklarını söyledi.

Özkan, şu ifadeleri kullandı:

‘Sivas’ta bu hastalarımız için rehabilitasyon programı uygulayan merkezin olmaması, KOAH, astım hastalığından dolayı acil servislere başvurunun çok olması, hastanede yatış süresinin uzaması sağlık giderlerinde artışa neden olmaktadır. Yaptığımız araştırmalarda bu tarz rehabilitasyon birimlerinin uygulanması ile hastaneye başvuru sıklığının azaldığı ve hastaların yaşam kalitesinde artışlar olduğu gözlemlenmektedir. Bu nedenlerden yola çıkarak Numune Hastanesi olarak bünyemizde Pulmoner Rehabilitasyon Birimi açmaya karar verdik. Birimimiz Ocak ayından itibaren hizmet vermeye başlamıştır.  Serviste yatan ve rehabilitasyon birimine inemeyen hastalara eğitimler eğitim kitleri ile eğitim hemşiremiz tarafından verilmektedir.

Sonrasında ise KOAH hastalarını bir okul programında buluşturmayı planladık. Böylelikle bu hastalar için hem sosyal bir ortam oluşturmayı hemde uygulamalı eğitimler vererek başarılı olan hastalarımızı sertifikalandırmayı amaçladık.’

‘ÇOK GEÇ DEĞİL’

Özkan’ın ardından konuşan KHB Genel Sekreteri Op. Dr. İbrahim Ethem Özsoy, KOAH hastalığı konusunda hiçbirşey için çok geç olmadığını belirtti.

Özsoy, ‘KOAH için bu yıl belirlenen slogan ‘hiçbirşey için çok geç değil’ eğer nefes darlığı şikayetimiz var ise, solunum zorluğu çekiyorsak sonulum fonksiyon testi yaptırmamız için çok geç değil. Eğer KOAH’ımız var ise tedaviye başlamak için de çok geç değil. Eğer KOAH’ımız var ise normal hayat sürmemiz için hiç çok geç değil. Eğer KOAH’lı hastalarını tedavi eden bir doktor isek hastalarımızın daha rahat nefes almalarına yardımcı olmak için çok geç değil. Eğer medya mensubu isek kamuoyunu bilinçlendirmek ve KOAH bilincinin artırılması çabasına destek vermek için çok geç değil’ ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından hastane Pulmoner Rehabilitasyon Birimi Eğitim Hemşiresi Dilek Topal tarafından KOAH Hasta Okulu Eğitim Programı hakkında bilgi verdi.

Daha sonra hastalara KOAH ile ilgili ik eğitimler verildi. Farklı seanslarda 25-30’ar kişilik gruplar halinde verilecek eğitimlerde şu konu başlıkları üzerinde durulacak:

Nefes darlığı ile baş edebilme yöntemleri, kişinin aktivitesine göre belirlenen bir egzersiz programı, balgam atmaya yönelik yöntemler, akciğer sağlığı, hastalıkları ve tedavileri ile ilgili hasta ve aile eğitimi, beslenme danışmanlığı, psikososyal danışmanlık ve tedavisi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER