Gündem

Sınırlar kalkacak

Sınırlar kalkacak

Sınırlar kalkacak
08-07-2013 18:28


ERSAN ARSLAN

Sivas’ta Hudutsuz Ürün-Köy projesi kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Merkeze bağlı Aşağıyıldızlı Köyü’nde gerçekleştirilen toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Vali Yardımcısı Vefa Kaya ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, DSİ ve İl Özel İdaresi yetkilileri ile köylü vatandaşlar katıldı.

Toplantıda proje hakkında bilgi veren Mirmahmutoğulları, ‘Bu projenin hiçbir kaybeden tarafı yok. Herkesin tapusu tapu. Araziler birleştirildiğinde arazisi oranında yoldan, sürülmeyen yerlerden, sınırdan, sürülebilir hazine arazilerinden kiralamak üzere ölçek büyüklüğüne taşıyacağız. Yani maliyetleri aşağıya çekeceğiz. Bu ya şirket kurarak, şirkete kiraya vererek olabilir ya da şirketin bizzat iştirakçisi olarak, yüzey oranında arazisini ve tapusunu şirketle ilişkilendirmeden arazisinin yüzeyi oranında iştirakçi olarak şirkete girer. Bununla oluşturacağı katma değerden pay alır’ dedi.

‘SÜT VE MEYVE TOZU

ÜRETİMİ KAZANDIRIYOR’

Tarım ürünlerinin pahada hafif yükte ağır olduğunu belirten Mirmahmutoğulları, ‘süt ve meyve tozu’ üretimine dikkat çekti. Sivas’ta, üretilen ya da üretilecek meyve ve meyve suyunun pazarla buluşmasının son derece maliyetli olduğunu belirten Mirmahmutoğulları, bunun yerine meyve tozu üretimi yapılsa, daha uzun ömürlü ve katma değeri yüksek bir ürünün düşük maliyetle pazara girebileceğini söyledi.

Büyük endüstrilerin büyük ölçekli tarımsal alanda üretim yapılan yerlere gittiğine dikkat çeken Mirmahmutoğulları, şu ifadeleri kullandı:

‘Bu köyü bilmiyorum ama benim ilçem Kangal, Alacahan’da arazinin kirası dekara 10 TL, bu köyde 80-100 arası. Biz TİGEM’in bazı işletmelerini kiraya çıkardık ihale ile. Bizim koyduğumuz muhammen bedelin çok üzerinde kiralayanlar oldu. Adama sorduk, biz muhammen bedeli 300 lira koymuşuz sen 710 lira vermişsin. Ne yapacaksın burada? Dedi ki, ‘ben burada meyvecilik yapacağım. Meyve suyu fabrikasını buraya koyacağım, meyve suyuna dönüştürüp ihraç edeceğim’

Anadolu’nun sanayileşmesinin önünde büyük bir engel var. Tarımsal sanayiyi kastediyorum. Tarım ürünleri paha da hafif, nakliyede pahalı. Siz taze olarak ürettiğiniz tarımsal ürünleri pazarla buluşturmak için çok büyük bir maliyet ödemek zorundasınız. Ama bunu katma değere dönüştürerek, pazarlanacak hale getirirseniz hem raf ömrünü uzatırsınız hem nakliyelerini aşağıya çekersiniz.

Nasıl olur bu? Mesela süt tozu örneğini vereyim. Süt 1 saat içinde bozulan bir ürün. Sütü siz süt tozuna işlediğiniz zaman 10 kg sütten 1 kg süt tozu elde edersiniz. 10 kg sütü taşımak yerine 1 kg süt tozunu taşırsınız. 1 saatte bozulan süt yerine, günlerce bir şey olmayan süt tozu elde etmiş olursunuz. Bunu Çin’e ihraç ettiğinizi düşünün, onlar orada 9 kilogram su katarlar olur yüzde yüz hakiki süt.

Diğer tarımsal ürünlerde, meyvecilikte örneğin, Anadolu’da, Sivas’ta tarımsal sanayinin gelişmesinin şartı bu… Başka türlü gelemiyor buraya. Çünkü taze meyve-sebzeyi buradan limanlara götürmenin maliyeti çok yüksek. Buraya düşünün ölçek büyüklüğünde tarımsal işletmeler kurdunuz, ölçek büyüklüğünde arazilerde üretim yapıyorsunuz, maliyetlerinizi düşürmüşsünüz, üretim miktarını artırmışsınız ve artır tarımsal sanayi için bir cazibe merkezi haline gelmişsiniz. Tarımsal sanayi buraya geliyor. Düşünün, meyve suyu fabrikası. Artık meyve suyu fabrikası da değil bunun adı, meyve tozu fabrikası oluyor olması lazım. Bakınız Brezilya dünyaya hâkim, meyve tozunu elde ediyor ve dünyaya pazarlıyor. Sivas’ta yaş meyve sebzeyi dünya pazarıyla buluşturmanız kolay mı? Değil… Çünkü maliyetleri, nakliye maliyetleri çok yüksek... Meyve suyu olarak buluşturmanız kolay mı? Mümkün ama bunun da maliyeti yüksek. Peki, meyve tozu haline getirdiğiniz de… İşte bunun nakliye maliyeti son derece düşük, katma değeri ve raf ömrü son derece yüksek. İşte Sivas’taki meyve tozu dünyanın her yerindeki pazarla çok rahat buluşabilecek hale gelmedi mi? Bunun şartı ne, ölçek büyüklüğünde kitlesel üretim yapıyor olmak. Ancak o zaman endüstri geliyor, ancak o zaman endüstri için rasyonel olabiliyor’

‘TARIMSAL ALAN 4 BİN DEKARDAN

7 BİN DEKARA YÜKSELECEK’

‘Hudutsuz Ürün-Köy Projesi' kapsamında sınırların kaldırılması ve parsellerin birleştirilmesi ile tarımsal faaliyet yapılan arazi oranının 4 bin dekardan 7 bin dekara çıkacağını belirten Mirmahmutoğulları, ‘Ne kadar, yola, sınıra gitmiş ne kadar ortada kullanılmayan arazi var, bunların hepsini tarımsal ekonomiye ve ülke ekonomisine, aile ekonomisine kazandırdığımızı düşünün’ sözleri ile  köylü vatandaşlardan destek istedi.

Proje hayata geçtiğinde Sivas’ın ve Aşağıyıldızlı Köyü’nün marka olacağını belirten Mirmahmutoğulları, şu ifadeleri kullandı:

‘Bu köyde yapılan çalışmada bu köyü niye önemsiyoruz. Bir kere bu köydeki arazi sahibi daha az ve karar vermek daha kolay. İkincisi, köyün lokasyonu çok güzel. Doğuyu Batıya bağlayan anayolun üzerinde. Referans olma özelliği çok yüksek. Bu köyde çalışma yaptı arkadaşlarımız, köylülerimizle bir araya geldi. Geçtiğimiz günlerde Valimiz ve Vali yardımcımız Ankara’da yanıma geldi. Sizde yapılan çalışmada, köyde etüt yapılan toplam alan 7 bin dekar, tarımsal alan ise 4 bin dekar. Şuanda köyde 4 bin dekarlık tarımsal faaliyet sürdürülen bir alan var. Mevcutta işletmenin toplam arazi varlığı ortalama olarak 156 dekar. Parsel büyüklüğü ise, yani ortama bir tarlanın büyüklüğü ise 58 dekar ve bu Türkiye ortalamasından çok yüksek. Projenin malik sayısı 14 ve işte onun için karar vermek kolay. Parsel sayısı da mevcut durumda, şuanda 117 parçadan oluşuyor ve proje sahası olarak belirlenen alan 4 bin dekar iken, şimdi 7 bin dekar bir alanda tarımsal faaliyet yapılacak. Yani neredeyse yüzde 80 daha fazla bir alan. Proje öncesi parsel sayısı 156’dan 10’a düşüyor. Projenin kazandığı alan hazine arazisi hariç. Hazine arazisini kiralayacağız. Çok düşük bir bedelle de kiralayacağız ki proje için cazip koşullar oluşsun. Hazine dışı arazilerin kazanım miktarı 2 bin dekar ve alanda yüzde 67’lik bir artış oluyor. Şuanda kullandığımız arazide ürettiğimiz ürünler, buğday, silajlık mısır, nadas ve çerezlik ayçiçeği var. Bunu ölçek büyüklüğüne taşıdığınızda, etüdünü yaptığınızda fevkalade katma değeri yüksek ürünleri buraya ikame edebilirsiniz. Eğimi yüksek alanlarda teraslama ile fevkalade güzel bir meyveciliği buraya ikame edebilirsiniz. O marjinal, hiçbir şeye yaramayan alanlar boş duruyor. Ne kadar, yola, sınıra gitmiş ne kadar ortada kullanılmayan arazi var, bunların hepsini tarımsal ekonomiye ve ülke ekonomisine, aile ekonomisine kazandırdığımızı düşünün.

Ben neden koşa koşa sizin yanınıza gelip bu konuyu tartışıyorum? Bu ülkenin kaynaklarını rasyonel kullanmak Tarım Bakanlığının ve müsteşarının vebalidir. Hele hele Sivaslı biri olarak benim hayli hayli vebalim ve bu hayırlı işi buradan başlatmamızın da inşallah bu bölgenin, Sivas’ın ve bu köyün marka olması demektir. Bu yayılacak. Çünkü bunu çok üst noktalara aktardığımızda da çok güzel tepkiler aldık. 30 milyon parsel ile bizim çocuklarımızın geleceğinde gıdayı güvence altına almamız fevkalade zor.’

Mirmahmutoğulları daha sonra köylü vatandaşların proje ile ilgili sorularını yanıtladı. Köylülere, ‘Bu proje için var mısınız’ diye soran, Mirmahmutoğulları, ‘Varız’ yanıtını aldı. Köylü vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılaşan Mirmahmutoğulları birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER