Gündem

Kelkit Kurtarılacak

Kelkit Kurtarılacak

Kelkit Kurtarılacak
11-11-2013 22:36


Birlik Başkanı Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, 2005 yılında dönemin Sivas Valisi Hasan Canpolat’ın girişimleri ile kurulan birliğin, üye belediye ve özel idarelerin projelerine katkı sağladığını söyledi. Taşkesen, Sivas’taki toplantıda, Kelkit Havzası’nın, gelişimi, tanıtımı, Kelkit Irmağı’nın temizlenmesi, HES’lerin olumlu olumsuz etkileri gibi konuların ele alındığını söyledi.

ERSAN ARSLAN

Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Sivas, Tokat illeri ile bu illere bağlı 16 ilçe ve bazı sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile tesis edilen Kelkit Havzası Kalkınma Birliği’nin (KHKB) Olağan Meclis Toplantısı Sivas’ta gerçekleştirildi.

İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen meclis toplantısına Birlik Başkanı ve Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, Sivas Valisi Zübeyir Kemelek ve Giresun Valisi Hasan Karahan, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık ile birlik üyesi il ve ilçe belediye başkanları ile il genel meclisi üyeleri katıldı.

Toplantıda Tokat Vali Yardımcısı Bülent Karacan, Kelkit Havzası Kalkınma Birliği ve birlik çalışmaları hakkında sunum yaptı. Birliğin kuruluşu, coğrafi sınırları, organları, mali durumu, İl Özel İdareleri ve belediyelerin katılım payları, gider dağılımı hakkında bilgi verdi.

Karacan, proje karşılığı yapılan nakdi yardımlar, 2013 yılında destek verilmesi kararlaştırılan projeler, iller bazında yapılan nakdi yardımlar, dış kaynaklı projeler hakkında da katılımcıları bilgilendirdi.

Karacan’ın ardından, Birlik Yazı İşleri Müdürü Bülent Türem ise mali durum, bütçe, yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar ve gerçekleştirilen harcamalar ile ilgili bilgi verdi.

İNCELEME GEZİSİ

KOORDİNE EDİLECEK

Toplantıda birliğe üye illerde turizm amaçlı bir info inceleme gezisi gerçekleştirileceği de belirtildi.

Bu kapsamda birliğe üye Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Sivas ve Tokat illerinde, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) koordinesinde, bölgenin tarihi, sosyo-kültürel yapısını tanıtmak,  turizm potansiyelini yeniden gözden geçirmek ve değerlendirmek amacıyla ülkemizin önde gelen turizm acenteleri temsilcilerine yönelik olarak Aralık ayı içerisinde info inceleme gezisi koordine edilecek. 

 ‘SUŞEHRİ’NDE ÇALIŞMA YAPILMADI’

Toplantıda birlik üyesi ilçe belediye başkanları ve il genel meclisi üyeleri de görüş ve önerilerini dile getirdi. Suşehri İl Genel Meclisi Üyesi Erhan Özen sunumda geçen ‘Sivas İli Suşehri İlçesi SUBAM

 Baklagiller Eğitim ve Üretim Merkezi Projesi’ ile ilgili ilçede üretim açısından herhangi bir çalışma yapılmadığını, ancak yapılmış gibi anlatıldığını belirterek bunun düzeltilmesini istedi. Birlik Yazı İşleri Müdürü Bülent Türem, ilçede bu konuda eğitim çalışması yapıldığının altını çizdi. Burada araya giren Tokat Valisi ve Birlik Başkanı Musatfa Taşkesen, bu konuda gerekli araştırmanın yapılarak bilgi verilmesini istedi. İlçe belediye başkanlarının Kelkit Havzası ile ilgili taleplerini de gündeme getirdiği toplantıda bu taleplerin tamamı not alınarak kayıtlara geçti.

Toplandı, görüş ve öneriler bölümünün tamamlanması ile sona erdi.

‘BİRLİĞİMİZ KATKI SAĞLIYOR’

Birlik Başkanı ve Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, toplantının ardından yaptığı kısa değerlendirmede Kelkit Havzası Kalkınma Birliği’nin üye belediye ve özel idarelerinin projelerine katkı sağladığını söyledi. Birlik toplantılarında üye, il ve ilçelerin gelişimine katkı sağlayacak çalışmaların gerçekleştirildiğini belirten Taşkesen, Sivas’taki toplantıda gündeme gelen öneri ve görüşlerin tek tek değerlendirileceğini ve bir sonraki toplantıda bu çalışmaların sonuçlarının bildirileceğini söyledi.

Birliğin 2005 yılında dönemin Sivas Valisi olan Hasan Canpolat’ın girişimleri ile kurulduğunu ve örnek olduğunu belirten Taşkesen, birlik çalışmaları hakkında da kısa bilgiler verdi.

Taşkesen; ‘2005 yılında o zamanki Sivas Valimiz Hasan Canpolat’ın girişimleri ile 4 vilayet olarak kurulmuş, sonra 5 vilayete çıkmış örnek bir havza birlik projesi bu. Havza birliği ile ilgili projelerde burası ilk oldu. Sonra Yeşilırmak Havza Birliği, Fırat Havza Birliği, Ege’de Menderes Havza birlikleri kurulmuş veya kurulmaya başlamıştı. Burası örnek olmuştu. Bende o zaman yeni kuruluştan bir sonraki kuşakta yer alan valiler içerisinde yer aldım ve Giresun’dayken de bu birlikle ilgili çalışmalar yaptım. Bu birlik üye belediyelerin ve özel idarelerin projelerine katkı sağlamak, özellikle Kelkit Havzası’nın tanıtılması ki, turizm yönüyle bu tanıtım yapıldı. Uluslararası fuarlara katım oldu o zaman. İngiltere’de, Almanya’da… O zaman belediyelerin eski evler ve tarihi eserlerin onarımları ile ilgili de desteklerde bulunuldu. Şimdi biraz daha Kelkit Havza Birliği’nin ortak sorunları ile ilgili konular geçen toplantımız ve bu toplantıda işlendi’ ifadelerini kullandı.

Sivas’taki toplantıda da önemli öneri ve katkılar sağlandığını belirten Taşkesen, gündeme gelen öneri, talep ve itirazların değerlendirileceğini söyledi.

Taşkesen; ‘Kelkit Irmağı’nın suyunun kirlenmesini nasıl önleyebiliriz? Kelkit Havzası’na yapılan HES’lerin çevreye etkileri, oradaki yaban hayatını, doğal hayatı nasıl etkiledi. Bunlarla ilgili ortak bir çalışma yapılıyor. Sivas, Tokat, Gümüşhane, Erzincan ve Giresun illerini içine alan ve buralardan geçen suda HES’ler marifeti ile ne tür etkiler oluştu, ne tür menfilikler, ne tür varsa olumlu gelişmeler yaşandı, bunların incelenmesi ve Kelkit’in temiz akması ile ilgili projelere ağırlık verme kararı aldık bu toplantıda.

Bazı üyelerimizin talepleri oldu. Özellikle Sivas’ın Suşehri, Gölova civarlarında ki tarımı nasıl geliştirebiliriz, buna birliğin bir katkısı olur mu? Denildi. Bunları gelecek toplantıda değerlendireceğiz. Bunun yanında deprem bölgesi Türkiye, bununla ilgili talepler geldi. Sebze-meyveciliğin geliştirilmesi ile ilgili talepler geldi. Özellikle katı ve evsel atıkların Kelkit Irmağı’nı kirletmesi ile ilgili konular gündeme geldi. Bunları biz gelecek toplantıya kadar değerlendirip, teknik çalışmaları yapıp, Nisan’daki toplantıda bunların sonuçlarını üyelerimize bildireceğiz. Orada ne karar çıkarsa oraya yönelik bir kaynak aktarımında bulunacağız’ ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER