Gündem

Emniyetten Güvenlik Talebi

Emniyetten Güvenlik Talebi

Emniyetten Güvenlik Talebi
02-09-2013 18:45


İRFAN ÖZŞEKER / ÖZEL HABER

Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü, kentin sembollerinden tarihi Çifte Minareli Medrese, Şifahiye ve Buruciye Medreseleri ile Tarihi Kale Camii ve Kale Hamam kalıntısının bulunduğu Selçuk Parkı’ndaki olumsuzlukların önüne geçilmesi için İl Emniyet Müdürlüğü’nden güvenlik tedbiri alınmasını istediği öğrenildi.

Çeşitli olumsuzluklar nedeniyle basının gündeminden düşmeyen tarihi yapılara kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce verilen tahribatın önüne bir türlü geçemeyen kurum, İl Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazarak özellikle gece saatlerinde önlem alınmasını istedi.

Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral’ın imzası ile gönderilen yazıda, şu ifadelere yer verildi:

‘Sivas ili, merkez ilçesi, Eski Kale Mahallesi’nde Selçuk Parkı Kent Meydanı’nda bulunan Beylikler dönemine ait Şifaihe Medresesi, Buruciye Medresesi, Çifte Minareli Medrese, Osmanlı dönemine ait Kale Camii ve Kale Hamamı Kalıntısı bulunmaktadır. Bahse konu alandaki eserlerde özellikle gece saatlerinden kimliği belirsiz kişilerce sprey boyalarla taş yüzeyler boyanmakta, monte edilen camlar kırılmakta, özellikle kışın, eserlerde bulunan ahşap kapı ve pencereler kırılarak yakılmaktadır. Yapılan bu olumsuz müdahaleler eski esere zarar vermektedir. Bölge Müdürlüğümüzce eserlere yapılan olumsuz müdahaleler her seferinde giderilmiş ancak, sorunun önüne geçilememiştir. En son olarak 24.05.2013 tarihinde kesin kabul kapsamında eserlerin yüzeylerindeki sprey boyalar yüklenici firmaya temizlettirilmiş ve tutanak altına alınmıştır.

Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı, Selçuk Parkı Kent Meydanı içinde bulunan eserlere yapılabilecek olumsuz müdahalelerin engellenmesi için özellikle gece saatlerinde gerekli güvenlik önlemlerinin alınması hususunda; bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.’

GÜVENLİK TEDBİRLERİ ARTIRILMALI

Tarihi eserlere yönelik tahribatların önüne geçilmesi için vatandaşlar da daha önce bölgede güvenlik önlemi alınmasını talep etmiş, tarihi yapılara zarar veren kişilerin MOBESE kayıtları incelenerek tespit edilmesi ve haklarında yasal işlem yapılmasını istemişti. Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün bu talebinin ardından gözler İl Emniyet Müdürlüğü’ne çevrildi. Bu doğrultuda tarihi yapıların bulunduğu alana MOBESE kameraları yerleştirilmesi ve kamera sayısının artırılması, alanın sık sık polis ekipleri tarafından kontrol edilmesi gibi önlemler alınması bekleniyor.

Vatandaşlar, insan yoğunluğunun da hat safhada olduğu alanda Sivas Belediyesi tarafından daha önce alanda görevlendirilen güvenlik görevlilerinin de yeniden bölgede oluşturulacak güvenlik noktasına konuşlandırılması gerektiğini belirtirken, Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi ve Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün koordineli bir şekilde gerekli güvenlik tedbirlerini alması gerektiğini düşünüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER