Gündem

Kült Ocağı İlgi Odağı

Kült Ocağı İlgi Odağı

Kült Ocağı İlgi Odağı
04-05-2014 17:09


OĞUZHAN SARZEP / ÖZEL HABER

Sivas Arkeoloji Müzesi, bünyesinde barındırdığı 8882 eser ile dikkatleri üzerine toplamaya devam ediyor.

Orta Anadolu’nun en büyük arkeoloji müzelerinden birisi olan Sivas Arkeoloji Müzesi’ndeki eserler Sivas ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılardan çıkartıldığı ifade edildi.

Eski dönemlere ait tarihi, kültürel, dini ve siyasi yaşamlara tanıklık eden bu tarihi belgeler Sivas Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. 

Hititler, Urartular, Roma, Helenistik, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserlerin bulunduğu Sivas Arkeoloji Müzesinde ‘Kült Ocağı’ müzeye ziyarete gelen vatandaşların dikkatini çekiyor.

KÜLT OCAĞI

Müze de bulunan Kült Ocağı M.Ö. 5500 yıl öncesine dayanarak,  o dönemde dinsel tören ve ayinlerde kullanılan, büyülü veya dinsel gücü bulunduğuna inanılan Kült Ocağı; doğada bulunan çeşitli ot veya sıvı ile diğer maddelerin yakılması ya da tütsülenmesi sırasında kullanılan ayinle ilgili kaptır.

‘HERŞEY CÜ’DEKİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ SAYESİNDE’

Gazetemize özel açıklamalarda bulunun Sivas Arkeoloji Müzesi Müdürü Atılgan Kaya, Sivas’ın arkeolojik kalıntı açısında bakir bir bölge olduğunu dile getirerek şunları ifade etti; ‘Burası araştırılmamış, bilim adamları tarafından fazla eğilmemiş bir bölge. Ancak son yıllarda Cumhuriyet Üniversitesinde açılan Arkeoloji Bölümü sayesinde bu Sivas keşfedilmeye başlandı’ dedi.

‘KÜLT OCAĞI EN ESKİ ESERDİR’

Sivas Arkeoloji Müzesi’nde en eski eser konumunda Kült Ocağı olduğunun altını çizen Atılgan; ‘Bunlar daha çok Kalkolit Dönemine ait, M.Ö. 5500 yıl öncesine dayanan bir eserdir. Bu, insanların her dönem tapınma ihtiyacı hissettiği bir eser konumundadır. M.Ö. 5500 yıl öncesinde insanlar Kült Ocağına tapınarak o günkü dini inançlarını tatmin etmişlerdir’ ifadelerini kullandı.

‘VATANDAŞLARIN VE TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI’

Vatandaşların ilgisini çektiğini ifade eden Sivas Arkeoloji Müzesi Müdürü Atılgan Kaya, sözlerini şu şekilde sürdürdü; ‘Müzeye ziyarete gelen vatandaşların bu Kült Ocağı resmen ilgi odağı oldu. İnsanlar en eski eser olduğu için gelip yakından inceliyorlar. Özellikle yurtdışından gelen turistlerin daha fazla ilgisini çekiyor’ dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER