Gündem

90 Yıl Önceyi Yaşattılar

90 Yıl Önceyi Yaşattılar

90 Yıl Önceyi Yaşattılar
04-05-2014 17:11


Türk Ocakları Sivas Şubesi Başkanı Mutlu Kurt ‘Sivas kültür hayatı için çok önemli bir eseri okuyucularımıza kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz’ dedi.

KEMAL ÇAĞLAYAN

90 yıl öncesi Sivas’ı yaşattılar

Türk Ocakları Sivas Şubesi tarafından çıkarılan ‘BİRLİK’ mecmuası 90 yıl önceki Sivas’ı anlatıyor. Türk Ocakları Sivas Şubesi Başkanı Mutlu Kurt ‘Sivas kültür hayatı için çok önemli bir eseri okuyucularımıza kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz’ dedi.

Gazetemizi ziyaret ederek Yazı İşleri müdürümüz Kemal Çağlayan’a 90 yıl öncesi Sivas’ın kaleme alındığı mecmuayı hediye eden ve mecmua ile ilgili olarak görüşlerini dile getiren Türk Ocakları Sivas Şube Başkanı Mutlu Kurt şunları söyledi.

‘Türk Ocakları kurulduğu günden beri millî, sosyal, kültürel bir okul görevi yapmıştır. 90 yıl kadar önceki merhum Türk Ocağı yöneticilerinin duygu, heyecan ve gayretlerini, günümüz Türk Ocaklıları olarak yüreğimizde taşıyoruz.

Sivas Türk Ocağı olarak böylesine önemli bir dergiyi yeniden kültür hayatımıza kazandırdığımız için büyük mutluluk duyuyoruz.

Türk Ocakları Derneği Sivas şubesi olarak, kültür hayatımıza önemli bir eseri kazandırmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

1912 yılında İstanbul’da kurulan Türk Ocağının Sivas Şubesi,18 Mart 1923 günü açılmıştır. Türk Ocağı, milli kültür hayatını geliştirmeyi kendisine şiar edinmiştir. ‘Kamu Yararına kuruluş olarak Türk Milletine hizmet yolunda 102 yıldır çalışmalarını sürdürmektedir.

Birlik Mecmuası 1923-24 yıllarında Sivas Türk Ocağının yanın organı olarak 21. sayısı yayınlanmıştır. Bu dergiyi özgün hali ve yeni Türk harfleriyle birlikte okuyucularımıza sunmuş bulunmaktayız. Sivas kültür hayatı için çok önemli bir eseri okuyucularımıza kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.’

18 MART 1923

Sivas Türk Ocağının 1923 yılında açıldığını da sözlerine ekleyen Kurt ‘ İstiklal Savaşı'ndan yeni çıkmış Türkiye'de Türk Ocağı şubeleri yurt sathında yaygınlaşmaya başlamıştı. Sivas Türk Ocağı 18 Mart 1923 günü açıldı. Gazi Mustafa Kemal (Atatürk), Türk Ocağı Sivas şubesinin açılışı nedeniyle bir tebrik telgrafı çekmiş, Sivas Valisi aracılığıyla da 200 TL bağışta bulunmuştu.

Türk Ocağı Sivas Şubesi, 23 Temmuz 1923 tarihinde BİRLİK mecmuasının ilk sayısını çıkardı. Derginin çıkış günü Lozan Antlaşması'nın imza gününe ayrıca II. Meşrutiyetin ilan gününe denk getirilmişti.

Kütüphanelerde dağınık biçimde bulunan Birlik mecmuası, bugüne kadar tıpkıbasım veya çevrim yazı olarak yayınlanmamıştı. 21 sayı çıkmış olan bu tarihi dergi, yayımlanışından 90 yıl kadar sonra 2014'de Türk Ocağı Sivas şubesi tarafından eski ve yeni yazı ile bir arada basılarak okuyucularıyla buluşturuldu.

Prof. Dr. Nazım H. Polat'ın önderliğinde Doç Dr. Ahmet Bozdoğan, Doç. Dr. Yunus Ayata ve Dr. Tayfun Haykır hocalarımız eski Türkçe olarak çıkan dergiyi, büyük bir özen ve emekle yeni Türk harflerine dönüştürdüler.

Aslı ile çevrim yazısı birlikte verilerek okuma kontrolü imkanı sağlanmış, anlamakta zorlanılan kelimeler için sayfa altında yer alan dipnotlarla günümüz söz varlığındaki karşılıklarına yer verilmiştir.

1923- 1924 yıllarında 21 sayı olarak yayımlanan BİRLİK dergisinin 19 sayısı Sivas vilayet Basımevi'nde son iki sayısı ise Samsun'da basılmıştır.

BİRLİK Dergisi ile genel olarak Türk Ocağı, özel olarak da Sivas Türk Ocağı çalışmaları hakkında bilgi edinildiği gibi; Sivas sosyal hayatı, kültür etkinlikleri, eğitim meseleleri, sağlık sorunları, diğer dernekler, şiir dünyası, sanat etkinlikleri, kadın meseleleri, spor etkinlikleri, bürokratik hareketler vb. konularla okuyucular 1923-24'lü yıllara götürülmektedir.

Ömer Bedrettin Uşaklıgil, Eflatun Cem Güney, Cenap Muhyittin Kozanoğlu, Emine Semiye Hanım gibi çok sayıda kalem sahiplerinin yazılarını okuma imkanına kavuşuyoruz.

Cumhuriyet'in ilk iki yılındaki nüfus meselesi, yaygın hastalıklar, ciddi eğitim sorunları vb. ülke sorunlarına şahit oluyoruz.

O günkü imkanlarla Türk Ocağında piyesler sahneye konmakta, musikî toplulukları oluşturulmakta, konferanslar verilmektedir. Türk Ocağı, başta şehrin valisi olmak üzere bürokratların adeta toplanma yeridir. Halka ücretsiz muayene imkanları sunan Türk Ocağı, fakir halkımıza ücretsiz ilaç da temin etmiştir. BİRLİK dergisi bu türden bilgilerle de bizleri buluşturmaktadır’ dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER