Gündem

Sınıfta Kaldılar

Sınıfta Kaldılar

Sınıfta Kaldılar
03-01-2014 16:54


Kamu hastaneler birlikleri ve CEO'ların sağlık çalışanları tarafından değerlendirildiğinde 75 kamu hastane birliğinden sadece 7 tanesinin (Denizli, Ordu, Rize, Adıyaman, Zonguldak, Kırklareli ve Nevşehir) 50 ve üzerinde not alabildiği, 68 kamu hastane birliğinin sınıfta kaldığı açıklandı

HABER MERKEZİ

Sağlık çalışanları kendilerini yönetenlere not verdi. Verilen not ortalamasına göre CEO lar sınıfta kaldı.

Başta TTB olmak üzere sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleri, 30 Aralık 2013 tarihinde TTB’nde düzenledikleri basın toplantısıyla, sağlık çalışanları tarafından Kamu Hastane Birlikleri ile CEO’lara verilen notları açıkladılar.

Sağlık çalışanları tarafından yapılan değerlendirmede Kamu Hastane Birlikleri geçer not alamadı. Sağlık çalışanları Kamu Hastane Birlikleri ile CEO’lara 100 üzerinden 25,66 karne notu verdi.

Kasım ayı içinde yapılan değerlendirmeler internet ortamında alındı. Toplam 3876 sağlık çalışanı değerlendirmeye katıldı. Değerlendirmeye katılanlar içinde 1561 hekim, 1085 hemşire, 182 radyoloji teknisyeni, 177 biyolog-laborant, 165 ebe ve 104 diş hekimi yer aldı.

VERİLEN NOTLAR

0 ile 100 arasında değişmekte olup not ortalamasının 25,66 olduğu görüldü. Sağlık çalışanlarının verdikleri ortalama notlar ise birbirine çok yakın. Hekimlerin verdiği ortalama not 25,86 iken, hemşirelerin 24,59, biyolog-laborantların 26,96, ebelerin 23,18, diş hekimlerinin 27,62'dir. En az notu ortalama 16,19 ile diş teknisyenlerinin verdiği görülüyor.

Basın toplantısında sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleri adına verileri paylaşan TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Bayazıt İlhan ise Kamu Hastane Birlikleri’nin geçer not alamamasının Türkiye'de sağlığın CEO düzeniyle iyiye gitmediğinin göstergesi olduğunu ifade ederek, verilen sağlık hizmetlerinin ve hastanelerdeki çalışma ortamlarının niteliğinde, çalışanların özlük haklarında geriye gidildiğini, bu durumun yurttaşların sağlığını olumsuz etkileyeceğini söyledi.

BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR

Kamu çalışanları kendilerini yöneten Kamu hastaneler birlikleri ve CEO'ların notları ile ilgili olaak basın açıklaması da yaptı.

Yapılan açıklamada ‘2 Kasım 2011'de yayınlanan 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname sonrası 2 Kasım 2012'de sözleşmeli yöneticilerin atanmasıyla devlet hastanelerinde CEO düzenine geçildi. İllerdeki devlet hastaneleri İstanbul'da 5, Ankara ve İzmir'de 2, diğer illerde ise 1 genel sekreterliğe bağlandılar. Genel sekreterler geniş yetkilerle donatıldılar. Hastanelerde ise başhekimlerin üzerine hastane yöneticisi sıfatıyla yeni yöneticiler atandı. Bu yöneticilerin tamamı belli performans kriterleriyle sözleşmeli olarak çalışıyorlar. 2 ile 4 yıllık sözleşmeler imzalayarak göreve başlıyorlar, bildiğimiz kadarıyla da hepsinden göreve başlarken istifa dilekçesi de alınıyor. Belli dönemlerde bu yöneticilere Sağlık Bakanlığı tarafından karneler veriliyor. Karnesi kırık çıkan yöneticilerin sözleşmeleri tek taraflı olarak feshedilebiliyor.

Artık devlet hastanelerini kar amaçlı şirketlere dönüştüren bu düzende en yetkili olanlardan başlayarak herkesi güvencesiz, esnek ve çok çalıştırmak hedefleniyor.

Bizler de sağlık çalışanları olarak birinci yılın sonunda kendi 'performans kriterlerimizle' kamu hastane birliklerinin yıllık değerlendirmelerini yaptık, CEO olarak tanımlanan genel sekreterlerin notlarını verdik:

Bizim performans kriterlerimizde kar amacı gütmek yok, hastaneyi kara geçirmek yok. Unutmayalım ki bunlar özel hastane değil, Devlet hastaneleri..!

Bizim performans kriterlerimizde az adamla çok iş yaptırmak da yok, verilen sağlık hizmetlerinin nitelikli olması gerekliliği var, çalışanların özlük hakları var, şiddetten uzak güvenli çalışma ortamları var, gelecekten ümit beslemek var, çalışma barışı var…

Bu çerçevede; hekimlerden, diş hekimlerine, eczacılardan hemşirelere, laborantlardan taşeron sağlık çalışanlarına kadar sağlık hizmeti üreten tüm çalışanlar, içinde çalıştıkları kamu hastane birliklerine notlar verdiler. Her bir kriter için 0 ile 5 arasında puan verilen toplam 20 kriterden ve 100 puan üzerinden yapılan değerlendirmeler internet üzerinden yapıldı. Sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleri internet üzerinden, mesajlarla, hastanelerde el ilanı ve afişlerle kamu hastane birliklerinde çalışan tüm sağlık çalışanlarını bu değerlendirmeye katılmaya ve notlarını vermeye çağırdılar.

Kasım ayı içerisinde yapılan değerlendirmeler internet ortamında alındıktan sonra kaydedilerek notlar hesaplandı ve dağılımlar bulundu: Toplam 3876 sağlık çalışanının değerlendirmeye katıldığı görüldü. Değerlendirmeye katılanlar içinde 1561 hekim, 1085 hemşire, 182 radyoloji teknisyeni, 177 biyolog-laborant, 165 ebe ve 104 diş hekimi yer aldı.

Verilen notlar 0 ile 100 arasında değişmekte olup not ortalamasının 25,66 olduğu görülmüştür. Sağlık çalışanlarının verdikleri ortalama notlar birbirine çok yakındır. Hekimlerin verdiği ortalama not 25,86 iken, hemşirelerin 24,59, biyolog-laborantların 26,96, ebelerin 23,18, diş hekimlerinin 27,62'dir. En az notu ortalama 16,19 ile diş teknisyenlerinin verdiği görülmüştür.

Kamu hastane birliklerine verilen notlar ayrı ayrı da değerlendirilmiştir. Her bir kamu hastane birliği için katılımcıların verdiği en düşük, en yüksek ve ortalama notlar tablo 3'de verilmiştir. Katılımcı sayısı onun altında olan 12 kamu hastane birliğine tabloda yer verilmemiştir.

Buna göre sağlık çalışanlarından en düşük ortalama notu alan kamu hastane birliği 100 üzerinden 18,125 puan ile Edirne Kamu Hastaneleri Birliği iken en yüksek notu alan 100 üzerinden 55,625 ile Nevşehir Kamu Hastaneleri Birliği'dir.

Kamu hastaneler birlikleri ve CEO'ların sağlık çalışanları tarafından değerlendirildiğinde 75 kamu hastane birliğinden sadece 7 tanesinin (Denizli, Ordu, Rize, Adıyaman, Zonguldak, Kırklareli ve Nevşehir) 50 ve üzerinde not alabildiği, 68 kamu hastane birliğinin sınıfta kaldığı, hiçbir şekilde başarılı olmadığı görülmektedir. En yüksek not dahi 100 üzerinden 55,625'de kalmıştır. 12 kamu hastane birliğinin ortalama notu katılımcı sayısı az olduğu için açıklanmamıştır.

Kamu hastane birliklerinin sağlık çalışanları tarafından yapılan değerlendirmede ekseriyetle geçer not almaması Türkiye'de sağlığın CEO düzeniyle iyiye gitmediğinin göstergesidir. Verilen sağlık hizmetlerinin ve hastanelerdeki çalışma ortamlarının niteliğinde, çalışanların özlük haklarında geriye gidildiği görülmektedir. Bu durumun yurttaşların sağlığına da olumlu yansımayacağı ortadadır.

Sağlık emek ve meslek örgütleri olarak kamu hastane birlikleri ve kar amaçlı CEO düzenini yakından takip edeceğimizi, yıllık değerlendirmelerimizi sürdüreceğimizi ve bu yanlıştan dönülene kadar sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER