Gündem

Halaylı Kutlama--Video

Halaylı Kutlama--Video

Halaylı Kutlama--Video
02-05-2019 07:00


FATİH TABUR 

1 Mayıs İşçi Bayramı ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de coşkuyla kutlandı. Sivas´ta 1 Mayıs kutlamalarının adresi Mevlana Caddesi oldu. 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla trafiğe kapatılan Mevlana Caddesi´nin başlangıç noktası olan Ethembey Parkı önünde toplanan gruplar, polisin oluşturduğu güvenlik noktalarında aramadan geçirildikten sonra kutlamaların yapılacağı alana alındı. Alan polis tarafından drone ile havadan kontrol edildi. Olası drone saldırılarına karşı jandarma tarafından drone savar silah alanda hazır bulunduruldu.

1 Mayıs etkinliklerine, Cumhuriyet Halk Partisi ve Emek Partisi ile KESK ve bağlı sendikalar, Cumhuriyet Kadınları Derneği  ile çeşitli gençlik kuruluşları ve sivil toplum örgütleri katıldı.  Mevlana Caddesi boyunca döviz ve pankartlar eşliğinde yürüyerek slogan atan gruplar, miting alanında bir araya geldi. Mevlana Meydanı´nda yaklaşık 500 kişinin katıldığı kutlama programı önceki 1 Mayıs etkinliklerinde hayatlarını kaybeden işçiler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulması ile başladı.

1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan KESK Dönem Sözcüsü Mustafa Akyol, ?İşçisi, kamu emekçisi, işsizi, emekçisi, emeklisi, aydını, sanatçısı, gazetecisi, öğrencisi, esnafı, kadını, genci, yaşlısıyla doldurduğumuz 1 Mayıs meydanlarında nasıl bir memleket istediğimizi kol kola, omuz omuza dile getiriyoruz? dedi.

?EMEKLİLİK HAKKINI GASP

EDENLERİ İYİ BİLİYORUZ?

İşçilerin kıdem tazminatlarına göz koyanları iyi bildiklerini ifade eden Dönem Sözcüsü Akyol, ?İşsizlik fonunu talan edenleri, emeklilik hakkını gasp edenleri, iş güvencesini kaldırmak isteyenleri, atamalarda kariyer ve liyakati ortadan kaldıranları, az personelle çok iş yapmayı esas alıp angarya çalışmayı artıranları, ülkenin stratejik işletmelerini, fabrikalarını birkaç yıllık kâr karşılığında, arazileri ile birlikte satıp çalışanlarını işsiz bırakanları, tarımı bitirenleri, her şeye zam yapanları, 140 bine yakın kamu emekçisini OHAL KHK´ları ile sorgusuz ekmeğinden edenleri, işsizliğe çare bulamayanları, ülkede zaten tartışmalı olan hukuk düzenini ve haber alma hakkını bütünüyle ortadan kaldıranları bizler çok iyi biliyoruz? diye konuştu.

Türkiye´nin içine atıldığı ekonomik, siyasal ve toplumsal bunalımın gittikçe derinleştiğinin altını çizen Dönem Sözcüsü  Akyol, ?Rekor üstüne rekor kıran işsizlik, hayat pahalılığı soframızdaki ekmeği küçültüp, geleceğe güvenle bakmamızın önüne set çekiyor. Ekmek kadar, su kadar, hava kadar ihtiyaç duyduğumuz haklarımız ve özgürlüklerimiz demokrasinin, adaletin, hukukun son kırıntılarının da rafa kaldırıldığı bu dönemde her geçen gün daha fazla sınırlanıyor. Bizim memleket dediğimiz, küçük bir azınlık için değil, bir avuç patron ve yandaş sermaye için değil, halkın emekçi çoğunluğu için yaşanabilir bir memlekettir? açıklamasında bulundu.

KESK Dönem Sözcüsü Akyol, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: ?Biz memleket isteriz, ekonomik krizin faturasını krizin sorumluları ödesin. Bizim memleket dediğimiz, sermaye ve iktidar sahiplerinin çıkarları doğrultusunda, hukuksuz ve keyfi bir biçimde yönetilen bir ülke değildir. Biz memleket isteriz, işçi sınıfı başta olmak üzere halkın yüzde 99´u insanca, özgürce, kardeşçe yaşasın. Bizim memleket dediğimiz, ülkenin birikimlerinin varlık fonu adı altında talan edildiği, işsizlik fonunun patronlara, bankalara peşkeş çekildiği, kıdem tazminatımıza bile göz konulduğu bir ülke değildir. Biz memleket isteriz, herkesin güvenceli ve insanca çalıştığı bir işi olsun. Bizim memleket dediğimiz, ölümüne çalıştırıldığımız işyerleri, açlık ve yoksulluk sınırının altında ücretler, taşeron köleliği, güvencesizlik değildir. Biz memleket isteriz çalışırken ölmeyelim, insanca yaşayabilelim. Yıllardır ceplerini doldururken sırtımızdan elde ettikleri nimetleri kimseyle paylaşmayanların, ?hep bana´ diyenlerin, işimize, aşımıza, haklarımıza el uzatanların çiftliği değildir memleket. Biz memleket isteriz, adalet olsun, işsizlik son bulsun. Bizim memleket dediğimiz, sokaklarda, meydanlarda, grevlerde, mahkemelerde hakkımızı savunmanın engellendiği, seçim sandıklarında hesap sormanın bile neredeyse suç ilan edildiği bir ülke değildir. Biz memleket isteriz, demokrasi olsun, seçme-seçilme, örgütlenme ve grev hakkımız tam olsun. Bizim memleket dediğimiz, sadece tek kişinin konuşup milyonların alkışlamak zorunda olduğu bir ülke değildir. Biz memleket isteriz, özgürlük olsun. Düşünmek, konuşmak, yazmak, çizmek, itiraz etmek özgür olsun. Biz memleket isteriz, kimse cinsiyetinden, kimliğinden, inancından dolayı ikinci sınıf yurttaş olmasın; biz memleket isteriz eşit yurttaşlık, barış ve kardeşlik hakim olsun.?

KESK Dönem Sözcüsü Akyol´un konuşmasının ardından çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve sendika başkanları da 1 Mayıs´a ilişkin düşüncelerini ifade ettiler.

Konuşmaların ardından alanda toplananlar canlı müzik eşliğinde halay çekerek 1 Mayıs´ı kutladı. Kutlamalar sırasında her hangi bir taşkınlık yaşanmadı. 

/resimler/2019-5/1/1528247806593.jpg

/resimler/2019-5/1/1528391556830.jpg

/resimler/2019-5/1/1528534213420.jpg

/resimler/2019-5/1/1529047338601.jpg

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER