Gündem

Çevresel Tasarımla Suç Önlenecek

Çevresel Tasarımla Suç Önlenecek

Çevresel Tasarımla Suç Önlenecek
01-10-2013 21:28


ERSAN ARSLAN

Suç önlemede çevresel tasarım çok önemli.

Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğüne bağlı Teknik Destek ve Bilgi Değişimi Ofisi (TAIEX) ve Sivas İl Emniyet Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen ve 3 gün sürecek olan ?Çevresel Tasarım Yoluyla Suçun Önlenmesi Çalıştayı? başladı.

Büyük Otel´de düzenlenen çalıştaya Vali Vekili Mustafa Aydın, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Aydın, CÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Baro Başkanı Muharrem Eliş, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Çağlar, Sivas Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Celal Bodur, kurum amirleri, Türk ve yabancı ülkelerin polis teşkilatı mensupları ve akademisyenler katıldı.

?SİVAS İÇİN ÖNEMLİ?

Vali Vekili Mustafa Aydın çalıştayın Sivas´ta yapılıyor olmasının çok önemli ve anlamlı olduğunu söyledi. Nüfus artışı, göç, kentleşme, kontrolsüz büyüme ve benzeri değişim ve gelişmelerin olumsuz ortamlar oluşmasına da yol açabildiğini belirten Aydın, çalıştayda suçun oluşmasına neden olabilecek çevresel faktörler ve alınacak tedbirlerin değerlendirileceğini söyledi.

Aydın; ?Halkın huzur ve sükûnunu sağlamak, kamu düzeni, kamu güvenliğini tesis etmek, can ve mal güvenliğini sağlamak görev ve misyonuna sahip polis teşkilatı, bu görev ve sorumluluğu diğer yerlerde olduğu gibi ilimizde de üst seviyede yerine getirme çabası ve çalışması içerisindedir. Nüfus artışı, göç, kentleşme, kontrolsüz büyüme ve benzeri değişim ve gelişmeler beraberinde olumsuz ortamlar oluşmasına da yol açabilmekte, vatandaşları rahatsız eden, zarar veren bir takım fiil ve hareketlerin oluşmasına neden olabilecek alanların, yerlerin ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. İlimizde 1-3 ekim tarihleri arasında yürütülecek bu çalıştayda, suçun önlenmesinde terk edilen yerler,  metruk binalar, park-bahçe, ağaçlık alanlar, güvenlik zafiyeti gösteren yerler ve genel olarak sosyal ve kültürel çevre ile fiziki alanların suçla ilişkisi bu çevrede yaşayan vatandaşların olabilecek olumlu etkilerinin yeri, payı ve alınacak tedbirler ele alınacaktır. Bu çalıştayın Sivas´ta yapılıyor olmasını da anlamlı buluyorum? ifadelerini kullandı.

?YABANCI KONUKLARA

SİVAS´I ANLATTI?

Vali Vekili Aydın, çalıştaya katılmak için yabancı ülkelerden gelen konuklara Sivas hakkında bilgi vermeyi de ihmal etmedi. Sivas´ı, tarih, kültür, huzur, sanat gibi önemli değerlerle bezenmiş kısa cümlelerle tarif eden Aydın, katılımcılardan yapılacak iş ve işlemlerin bir öneri paketi haline getirmelerini diledi.

Bu çalıştaydan elde edilecek sonuçların diğer iller için de örnek teşkil edeceğine inandığını belirten Aydın, şu ifadeleri kullandı:

?Özellikle dışarıdan gelen konuklarımız içi de Sivas´ı tanımlamak istiyorum. Sivas, şairlerin, ozanların, sanatçıların, halk âşıklarının doğup büyüdüğü, seslendiği ve sesinin yankılandığı, sevenlere duyulan özlemin, kavuşanlarının sevincini, kavuşamayanların ızdırabını, sılanın hasretini, gurbetin acısını yüreğinde duyan, acıya ve yoksulluğa sabretmesini bilen, gururlu ve mütevazi insanların kaynaştığı şehirdir. Açık mavi gökyüzüne uzanan Ulu Cami´nin zarif minaresini, Gökmedrese´nin, Çifte Minare´nin, Buruciye´nin görkemli görünümü ile çağların çok ötesinden geleceğimizin ufuklarına ilmin, sanatın ve insan maharetinin taşları nasıl hamur gibi yoğurduğunu, incecik zarif ve güzel motifleri nasıl işlediğini hayret ve ibretle seyrettiren, eşsiz bir medeniyetin varlığını gururla haykıran bir şehirdir. Cumhuriyet tarihimizin önemli kentlerinden birisi, 4 Eylül Sivas Kongresi ile bağımsızlık meşalesinin yakıldığı, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk´ün, belirttiği gibi ?Cumhuriyetin temellerinin atıldığı´ bir şehirdir Sivas. Bu özellikleri taşıyan Sultan Şehir Sivas´ta yapılmakta olan Çevresel Tasarım Yolu ile Suçun Önlenmesi Çalıştayına katılan tüm konukların, uzmanların, akademisyenlerin, görüş, düşünce ve tecrübelerini açık ve net bir şekilde ortaya koymalarını ve ilimiz açısından yapılacak iş ve işlemleri bir öneri paketi haline getirmelerini diliyorum. Eminim ki, bu çalıştayda elde edilecek sonuçlar diğer iller açısından da örnek teşkil edecektir.? dedi

?METRUK YERLER

ORTADAN KALDIRILMALI?

İl Emniyet Müdürü Selçuk Kızılay ise , Çevresel Tasarım Yoluyla Suçun Önlenmesi Çalıştayı´nı çok önemsediklerini söyledi.

Metruk alanların suçun artmasına katkı sağladığını belirten Kızılay, çeşitli olumsuzlukları bünyesinde barındıran alanların ve metruk binaların mutlaka kaldırılması gerektiğini söyledi.

İl Emniyet Müdürü Selçuk Kızılay, şu ifadeleri kullandı:

?Çalıştay fikri, yaklaşık 1 sene önce Asayiş Müdürümüz tarafından ortaya atıldığında çok önemsedim ve hemen yapılmasını teşvik ve motive ettim. Çünkü çevresel faktörler hakikaten bütün dünyada olduğu gibi Türkiye´de de suçun ve suçlunun çoğalmasında ve suçun oluşmasında önemli etkisi olan faktörler. Bunların çevresel tasarım ve düzenleme yolu ile iyileştirilmesinin suçun ve suçlunun azaltılmasına önemli etkisinin olacağına inandığım şeyler. İlimizde de bu tür sıkıntıların olduğunu gördük. Bunu gerek Avrupa Birliği´nin bu konuda yetişmiş uzmanları vasıtasıyla, gerekse ilimizdeki akademisyenler ve diğer illerden gelen emniyet temsilcilerinin temsilcileri ile bir çalıştayda değerlendirilmesini çok uygun gördüm ve bu nedenle de bu çalıştayın düzenlenmesine vesile olduk.

Bu çalıştayın ne kadar önemli olduğunu basit bir örnekle vurgulamak istiyorum. İlimizde özellikle kavga olaylarının çok olduğu bir mahal var. O mahale girdiğim zaman ben hakikaten bir rahatsızlık hissediyorum. İnsan orada gerek boyası, gerek pisliği gerekse diğer özellikleri ile insanı rahatsız ediyor. Öyle yerlerin düzeltilmesinin muhakkak suçun önlenmesine katkısının olacağına inanıyorum. Metruk binalarımız var Sivas´ta, bunların bir kısmını belediyemiz vasıtasıyla kaldırdık. Ama bunların tümüyle kaldırılması bu konuda kesinlikle etkili olacaktır. Tabi çevresel deyince diğer katkı payları da var. Aile yapısından tutun, ceza-adalet sistemine kadar her şey bu yapının içerisine giriyor. Onu da katılımcılar detayları ile anlatacaklar?

ÇALIŞTAY BAŞLADI

Konuşmaların ardından ?Çevresel Tasarım Yoluyla Suçun Önlenmesi Çalıştayı? başladı. Çalıştayın ilk konuşmacısı olan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aygün Erdoğan, ?Suça Ekolojik Yaklaşım ve Güvenliğin Çevresel Tasarımla Sağlanması? konulu bir sunum

Çalıştayın açılış konuşmasını, İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Fevzi Altun yaptı. Altun, ?2012 yılı başında suç ve suçlularla mücadele kapsamında Sivas İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü´nce bir çalışma başlatılmış, Sivas Şehir merkezinde bulunan suçların işlenmesine ve artmasına sebep olabilecek çevresel faktörlerin tespit edilerek iyileştirilmesi hedeflenmiştir. Bu çalışma zamanla projelendirilmiş, ilk etapta ilgili kurumlarla işbirliği yapılarak özellikle suçlular için elverişli ortamlar haline gelmiş olan terk edilmiş yapılar ile park ve bahçelerde iyileştirilmelere gidilmesi hedeflenmiştir? dedi.

Bu anlamda yapılması düşünülen ve planlanan iş aşamaları hakkında bilgi veren Altun, Çevresel Tasarım Yoluyla Suçun Önlenmesi konseptinin iyi anlaşılması ve uygulanması için TAIEX´e başvuruda bulunduklarını, başvurunun kabul edilmesi ile birlikte bu çalıştayın gerçekleştirildiğini söyledi.

 Altun, şu ifadeleri kullandı:

?Suç istatistikleri ve Sivas halkına yapılacak anketlerle, suçların çokça işlendiği yerlerle güvenlik yönünden halkta endişe uyandıran bölgelerin tespit edilmesi. Bu bölgelerde güvenlik zafiyeti oluşturan bina, açık alan, terk edilmiş yerler gibi çevresel faktörlerin tespit edilmesi, tespit edilen bu noktalarla ilgili risk değerlendirmelerinin yapılması. İyileştirme ve düzenlemelerin yapılması gereken çevresel faktörler. Bu düzenlemeler ile kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonun sağlanması. Proje kapsamında kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonun sağlanması, iş bölümü ve sorumluluk paylaşımının yanı sıra vatandaşların ve sivil toplum örgütlerinin de bu sürece dâhil edilmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Müdürlüğümüzce bu kapsamda çevresel tasarım yolu ile suçun önlenmesi konseptinin daya iyi anlaşılması için TAIEX ofisine bir çalıştay yapılması konusunda başvuru yapılmış, başvurumuz TAIEX tarafından kabul edilmiştir?

3 Ekim´de sona erecek çalıştaya Türkiye, Almanya, Romanya, Polonya ve İsveç polis teşkilatları ve içişleri bakanlığı üst düzey yetkilileri konuşmacı olarak katılıyor.

Çalıştayın Sivas´ta bu alanda gerçekleştirilecek çalışmalara yön vermesi bekleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER