Gündem

Göçü Durdurmalıyız

Göçü Durdurmalıyız

Göçü Durdurmalıyız
12-03-2014 18:14


Sivas Valisi Âlim Barut, kentin en önemli sorununun göç olduğunu belirterek, ‘Göçü durdurmalıyız’ dedi. Sivas’ın bu noktada önemli bir şansının da olduğunu belirten Vali Barut, ‘Burada çoğu illerde olmayan bir şans var; İstanbul’daki Sivaslı’nın da, Bursa’daki Sivaslı’nın da gözü burada. Sivaslılar memleketlerinden kopmamış ve bu iyiye işaret ediyor’ dedi.

HABER MERKEZİ

Gazetemiz yazı işleri personeli, Vali Âlim Barut’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Kemal Çağlayan, Editörümüz Ersan Arslan, Muhabirlerimiz Oğuzhan Sarzep ve İrfan Özşeker ile birlikte 2014/5987 Sayılı Kararname ile 28.02.2014 tarihinde Sivas Valisi olarak atanan Vali Âlim Barut’u makamında ziyaret etti.

Ziyarette Vali Âlim Barut’a yeni görevinde başarılar dileyen gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Kemal Çağlayan, Vali Barut’a gazetemiz çalışmaları ve Sivas basını hakkında bilgiler verdi. Çağlayan Vali Barut’un sorusu üzerine yerel gazetelerin birleşme süreci ve gelinen noktayı da anlattı.

‘SİVAS ÇOK GÜZEL BİR ŞEHİR’

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Âlim Barut, Sivas’ın kendisi için ayrı bir yeri olduğunu söyledi. Sivas’ta görev yapmaktan mutluluk duyduğunu belirten Vali Barut, ‘birlik ve beraberlik ortamını tesis ederek, Sivas’ın sorunlarını el birliğiyle çözmemiz gerekiyor’ dedi.

Barut, ‘Sivas çok güzel bir şehir... Çocukluğumdan beri bildiğim ve tanıdığım bir şehir. Akdağmadeni’nde doğdum. Turhal Artova’da okuduğum için Yıldızeli’nden memlekete gidip gelirken çok gelip geçtim buradan. 7 yaşımdan beri bilirim Sivas’ı… Vatandaş olarak bilirim. Şimdi de idareci olarak tanımaya çalışıyorum. Sadece tarihi eserlerin görüntüsü bile insana zevk veriyor. O kadarı bile güzel demek için yeter. Aslında Sivas Anadolu’nun özeti… Çünkü Anadolu’nun bir sınırı Akdeniz, Sivas’ın da bir sınırı neredeyse Akdeniz’de, bir sınırı neredeyse Karadeniz’de, bir sınırı doğu-batı… Coğrafi olarak da Anadolu’nun özeti…’ ifadelerini kullandı.

‘EN BÜYÜK SORUNUMUZ GÖÇ’

Sivas’ta en büyük sorunun göç olduğunu kaydeden Vali Barut, göçü durdurmak için çaba sarf edileceğini söyledi. 2008 yılında yapılan bir araştırmada ortaya koyulan Türkiye’nin göç ile ilgili verilerini paylaşan Vali Barut, göçün Sadece Sivas’ın problemi olmadığının altını çizdi.

Vali Barut ancak Sivaslıların memleketleri ile bağını koparmadığını ve bunun da büyük bir şans olduğunu belirtti.

Vali Barut, şu şekilde konuştu:

‘Her yerde olduğu gibi Sivas’ta da bazı sorun ve sıkıntılar olduğunu belirten Vali Barut, ‘Dertler biterse hayat biter. Meseleler olacak, insanlar onu çözmek için uğraşacaklar. Özellikle son 50 yıldaki göç olayı burayı çok derinden etkilemiş. Göç büyük bir sel. Bu selin önüne nasıl durulur. Ancak, yol yaparak,  hizmetler getirerek, burada doyurarak durulur. Bunları yapacağız, yapılacak. Yoksa bu sadece buranın problemi de değil. 2007-2008 yıllarında bir araştırması vardı Hacettepe’nin 20 yıllık periyotta yer değiştirmiş nüfus yüzde 47, Türkiye genelinde. Yani 20 bin kişilik bir anket. Bunu 50 yıla vurun. Yüzde 70-80’i buluyor.

Bu Sivas açısından değerlendirdiğimizde, Sivas’ın kültürünü, tarihi dokusunu, coğrafyasını etkilemiyor. Ama tabi, insan yapısını etkiliyor. Ama burada yine bir şans var; İstanbul’daki Sivaslı’nın da, Bursa’daki Sivaslı’nın da gözü burada. Sivaslılar memleketlerinden kopmamış ve bu iyiye işaret ediyor. Ben göreve başlayalı 3-5 gün oldu hemen Bursalı, Antalyalı dernekler geliyorlar. Demek ki irtibatlarını burayla koparmamışlar. Ama koparabilir de… Mesela işini, evini İstanbul’a taşımış, hiç dönüp bu tarafa bakmasa bir şey diyebilir miyiz? Diyemeyiz…’

Vali Barut, daha sonra gazetemiz yazı ailesi ile bir süre sohbet etti.

(SAĞDAN SOLA: İrfan Özşeker, Kemal Çağlayan, Sivas Valisi Alim Barut, Ersan Arslan, Oğuzhan Sarzep)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER