Gündem

Aliağa Camii Nefes Alacak

Aliağa Camii Nefes Alacak

Aliağa Camii Nefes Alacak
28-01-2014 17:26


Kurumlar, ortak çalışma ile belediye binasının arkasındaki tarihi Aliağa Camii’nin çevresini açacak. Bu kapsamda caminin alt kısmındaki otopark yeşil alana dönüştürülecek. Cami bitişiğindeki Kızılay binasının kaldırılması için de resmi girişimde bulunulacak.

ERSAN ARSLAN

Sivas’ta kent merkezindeki 425 yıllık tarihi Aliağa Camii’nin çevresi yeniden düzenleniyor.

Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Sivas Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında tarihi Camii’nin bitişiğinde bulunan otopark alanı kamulaştırıldı.

Kapalı otopark olarak kullanılan alanın çatı bölümleri sökülerek açıldı. Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na alanda yapılacak çalışma ile ilgili başvuruda bulunulurken kurul kararının ardından tarihi caminin bitişiğindeki bölge yeşil alana dönüştürülecek.

Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral ve kurumda görevli uzman personel, Sivas Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Murat Destebaşı’nın da katıldığı bir toplantıda tarihi caminin çevresinde yapılması planlanan çalışmaları masaya yatırdı. Buradaki çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunan heyet, harita ve imar planı üzerinden yeşil alana dönüştürülmesi planlanan otopark alanı ile ilgili değerlendirmede bulundu.

YERİNDE İNCELEDİLER

Buradaki değerlendirmelerin ardından Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral ve Sivas Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Murat Destebaşı, tarihi Aliağa Camii’nin çevresinde incelemede bulundu. Tarihi caminin çevresinde yapılacak ve yapılabilecek çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunan Veral ve Destebaşı, bölgede yapılacak çalışma ile tarihi yapının çevresinin açılacağını dile getirdi.

KIZILAY BİNASI GÜNDEMDE…

Öte yandan tarihi caminin üst kısmında yer alan Kızılay Binası’nın da kamulaştırılarak bölgede yapılacak yeşil alan çalışmasına dâhil edilmesi planlanıyor. Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün bu konuda resmi girişimde bulunacağı öğrenildi. Sivas Belediyesi ile işbirliği yaparak tarihi yapılar ve türbelerle ilgili önemli çalışmalara imza atan Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü buradaki düzenleme ile ilgili de Sivas Belediyesi ile birlikte hareket etmeyi planlıyor.

Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Sivas Belediyesi’nin birlikte yürüttüğü çalışmaları takdirle karşıladıklarını belirten cami cemaati de, Kızılay Binası’nın cami sülietini engellediğini düşünüyor. Kızılay binasının kalkması ile birlikte caminin bitişiğindeki tuvalet ve abdesthanenin de daha ileriye alınabileceğini belirten vatandaşlar, başka bir alanda Kızılay’a daha modern ve çok amaçlı bir bina yapılabileceğini, bu alanın yeşil alan olarak düzenlenmesinin isabetli bir karar olacağını düşünüyor.

TARİHİ CAMİ NEFES ALACAK

Aliağa Camii çevresinde yapılacak çevre düzenlemeleri ile 425 yıllık eser, yüzyıllar sonra yeniden gün yüzüne çıkacak. Yıllar içinde çevresindeki olumsuz yapılaşmalarla birlikte binaların arasında kalan ve çevresi daralan cami, yapılacak çalışmalarla kısmen de olsa nefes alacak. Bu kapsamda ilk çalışma caminin Kızılay Sokak kısmındaki cephesinde Selçuk Hamamı’nın arka kısmında kalan otopark alanında gerçekleştirilecek. Bu alan, caminin bahçe kısmı ile birleştirilerek yeşil alan olarak yeniden düzenlenecek. Tarihi Cami, gelecek yıllarda Sivas Belediye binası ve eski adliye binasının kaldırılması ile tamamen gün yüzüne çıkacak. Ancak, bu binaların yıkılması ile birlikte caminin bitişiğindeki Kızılay binası çirkin bir görüntü oluşturacak. Bu çalışmalar kapsamında Kızılay binasının bulunduğu alanın da kamulaştırılarak yeşil alan olarak düzenlenmesi hedefleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER